на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Бойові навчання в Туреччині:
закрити Босфор для Росії

Ймовірно, що зовсім скоро Росія може втратити вихід з Чорного моря і вхід в нього, а її Чорноморський флот, що базується на незаконно окупованому українському півострові Крим, даватиме не більше користі, ніж паперовий кораблик в невеликій весняній калюжі. Туреччина 28 листопада провела навчання своєї берегової охорони в Мармуровому морі, розташованому між протоками Босфор і Дарданелли.

Це вузьке «горлечко пляшки» Чорного моря, в якому можна без великих зусиль заблокувати будь-який флот світу, а окупований Крим і російські війська в ньому – позбавити всякого постачання водним шляхом, передає ресурс Dialog.ua.

Формально навчання носять антитерористичний характер: так, зокрема, військовослужбовці берегової охорони Турецької Республіки, за офіційною версією, відпрацювали блокування та зачистку судна, умовно захопленого терористами. Крім того, повідомляє турецька влада, на навчаннях передбачався сценарій спроби проникнення в країну нелегальних мігрантів та рятувальні операції в акваторії Мармурового моря. Однак експерти впевнені, що головною метою заходів є все ж чіткий натяк для Росії: у чорноморському регіоні краще не робити надто нахабних рухів.

Варто зазначити, що використання Босфору і Дарданелл регулює так звана Конвенція Монтре про статус проток, названа на честь швейцарського міста, де її прийняли в 1936 році. Її підписали Туреччина, СССР, Франція, Великобританія, Греція, Румунія, Болгарія, Югославія, Австралія і Японія. Відповідно до цього міжнародного договору, Туреччина зобов’язана після попереднього повідомлення своїх властей пропускати через протоки військові та цивільні судна всіх держав як у мирний, так і у воєнний час. Однак для нечорноморських держав існують обмеження: пройти через Босфор і Дарданелли можуть лише невеликі надводні військові кораблі. При цьому загальна водотоннажність військових суден таких держав, що одночасно знаходяться в чорноморській акваторії, не може перевищувати 30 000 тонн, а термін перебування – 21 добу (до слова, саме через це США, які суворо дотримуються міжнародного права, направляли на навчання в Україну лише кораблі класу есмінець).

Однак у тій же Конвенції Монтре передбачено невід’ємне право Туреччини забороняти прохід через протоку будь-яких військових кораблів будь-якої країни у випадку, якщо Туреччина бере участь у військових діях або вважає, що їй загрожує війна. Крім того, у випадку війни, в якій сама Туреччина участі не бере, протоки мають бути закриті для військових суден усіх воюючих держав.

Варто відзначити, що, з погляду міжнародного права, інцидент зі знищенням турецьким винищувачем F-16 російського бомбардувальника Су-24, який порушив повітряний кордон, є достатньою підставою для побоювань початку російської агресії. Таким чином, згідно з Конвенцією Монтре, закриття Туреччиною в будь-який зручний для неї момент чорноморських проток для військового флоту Росії буде абсолютно законним.

 

http://by24.org/2015/11/28/coast_guard_exercises_in_turkey/

 





 

Яндекс.Метрика