на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Андрєй Ілларіонов:
Війна Росії проти України почалася
з убивства В’ячеслава Чорновола

 

Війна РФ проти України почалася задовго до анексії Криму та подій на Донбасі.

Про це заявив Андрій Ілларіонов, російський економіст, який у 2000-2005 роках працював радником російського президента, виступаючи на конференції «Медіа та ідентичність» в Українському католицькому університеті у Львові, пише Главком.

«Все почалося в березні 1999 року, коли в результаті організованої автокатастрофи вбили В’ячеслава Чорновола, кандидата на пост президента України з реальними шансами на перемогу. Ця операція показала мету Кремля: не допустити реальної незалежності України та її руху в західному напрямку. І продемонструвала засоби, які Кремль готовий застосувати для досягнення цієї мети», – сказав він.

«Далі була криза навколо коси Тузла 2003 року, а за рік Адміністрація президента Росії почала використовувати форму «на Україні» замість «в Україні». У протистоянні, яке переросло в Помаранчеву революцію, активно брали участь російські спіндоктори, підтримуючи прокремлівських політиків. Все закінчилося зустріччю Путіна з Кучмою в аеропорту «Внуково» 2 грудня 2004 року: російський президент зажадав придушити революцію силою, але Кучма відмовився», – розповідає про ті події Ілларіонов.

Також екс-радник російського президента зазначає, що ключові рішення з питань війни в Україні були прийняті в червні 2013 року, після того, як Ангела Меркель зняла обмеження на підписання угоди про асоціацію з Европейським Союзом для України.

«Плани вторгнення затвердили на засіданні Ради безпеки 5 липня 2013, а вже 27 липня Путін відкрито сказав про це в Києві, приїхавши на святкування 1025-річчя хрещення Русі. І в той же день Росспоживнагляд ввів обмеження на імпорт з України, яке згодом перетворилося в повномасштабну економічну війну, – каже Ілларіонов. – А 9 листопада 2013 Путін поставив Януковичу ультиматум: якщо той підпише угоду про асоціацію, він спочатку забере Крим, а потім – щонайменше вісім областей «Новоросії»».

Якби Янукович підписав угоду у Вільнюсі, Путін ввів би війська, вважає експерт.

«Гібридна війна тривала вже з липня 2013 року, ще при діючому і легітимному Януковичі. А введення військ – «зелених чоловічків» в Крим – почалося двадцятого лютого, коли Янукович ще був у Києві. У цей же день Міністерство оборони Росії випустило медалі «За повернення Криму». Тому твердження Кремля, що захоплення Криму стало відповіддю на Майдан, втечу Януковича і загрозу російськомовному населенню, є банальною брехнею», – стверджує Ілларіонов.





 

Яндекс.Метрика