на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Сергій Клімовський

Хто обміняв Україну на Сирію та Іран?

Тема «зради» продовжує гуляти Україною. Цього разу Україну зрадив Обама. Взяв і обміняв її у Кремля на Іран та Сирію.

Можна було б і пропустити, поклавши в папку «Фентезі часів інформекспансії Кремля», поруч з «висновком» Олексія Арестович – «Білорусія збирається воювати з Україною». Але педалює тему Андрій Ілларіонов – людина відома. Називає її «Сочинсько-мюнхенською домовленістю», і наполягає, що попереджав про неї «останні 16 місяців».

Слова про «16 місяців» вважатиму опискою Ілларіонова. У березні 2014 р. ніхто про зняття санкцій з Ірану і мови не вів, Гіркін кордон не переходив, про Ісламську державу ніхто не чув, а Ілларіонов не був відомий широкій аудиторії. Та й домовленість в Ілларіонова починається з 12 травня 2015 р. – з візиту Керрі в Сочі, про який лише відомо, що Керрі пообіцяв Путіну 100 тисяч трупів російських солдат, якщо Кремль піде на Маріуполь. Так що, не домовленість, а прочуханка. Щоб опісля прочуханки залишити канал для переговорів, в Москву 17 травня, після візиту в Київ, полетіла Вікторія Нуланд – улюблений персонаж московських пропагандистів. Підсумок її візиту в Москву – їй для зв’язку виділили Карасіна, – дубль «червоного телефону». Ілларіонов цей канал зв’язку перетворює на угоду. Ось і вся технічна сторона домовленості, апогей якої він чомусь бачить в похвалі Обами Путіну в інтерв’ю «Нью-Йорк таймс» 14 липня за нібито сприяння зняттю санкцій з Ірану.

Тепер уявіть особи рускоміровців, які дізнаються, що цей тупий чорномазий америкос похвалив дії нашого незрівнянного Путіна. Це можна порівняти тільки з обличчям Яроша, який дізнався, що Захарченко хвалить Правий сектор за розгін демонстрації геїв і за наїзд на Порошенка. Дивімося, щоб Захарченко з ДНР не подали заяву про вступ в Правий сектор для спільної боротьби з геями. Виходить, ДНР через геїв і затіяли, а Порошенка вибрали президентом саме для боротьби з ДНР.

Цілком очевидно: Захарченко тролить Яроша, як Обама тролить Путіна, але навіщо з цього робити висновок про «Сочинсько-мюнхенську домовленість»? Власне, суть цієї домовленості Ілларіонов так і не розкрив, як і не пояснив, що отримали США в обмін на нібито здачу Порошенком Донбасу Росії. Точно, не Іран, і навіть не Сирію.

Зняттю санкцій з Ірану Кремль взагалі перешкодити не міг. Як би Путін хоч обмовився, що знімати санкції рано, то відповідь аятолли Хомейні легко уявити. Не просто джихад, а джихад в кубі, і собор Василя Блаженного переробити на мечеть. Тому Лавров потинявся один день в березні по Лозанні на початку переговорів і полетів, розуміючи, що він зайвий на цьому святі життя. Дивно, що в Москві ще люблять розмірковувати про двополюсний світ, гордовито не бачачи нікого, крім себе і США. Навіть Китай не помічають у своїх двополюсних окулярах.

Китай, який і при санкціях тихо возив нафту з Ірану, на переговори запросили не випадково.

По-перше, Обама хотів зробити козячу морду пропагандистам Кремля, і показати світову єдність з торжеством демократії, що йому і вдалося. Тепер Кісєльову складно сказати, що США керують Европою, а жидомасони керують США, бо Путін і товариш Сі теж потрапляють в список жиідомасонів. Обурений зняттям санкцій Ізраїль взагалі заганяє Кісєльова в глухий кут.

По-друге, Китай запросили в Лозанну як реального споживача нафти Ірану. Про падіння цін на нафту після зняття санкцій не писав тільки ледачий. Але їх падіння суперечить версії «домовленості». Це не домовленість, а удар. Але розчарую, падіння не буде. До кінця року нафта гулятиме в діапазоні 50-60 доларів за барель, як і гуляє тепер. Можливо, ціна впаде, коли в США вирішать закрити епоху нафти і влаштують розпродаж своїх запасів, а це не скоро. Але Кремлю це не допомагає, для нього ціна впаде персонально. Сенс повернення Ірану – видавити РФ з ринку нафти Японії і Китаю, змусити РФ демпінгувати і торгувати нею контрабандно.

З січня 2015 р. експорт нафти з РФ в Японію по нафтопроводу ССТО виріс на 63%. У Японії логічно вважають, що перш ніж зайнятися поверненням своїх північних територій слід ґрунтовно закупити нафту у їх окупанта. Знадобиться. Тепер Японія може зайнятися прийомом іранської нафти, а РФ – починати консервувати трубу Східний Сибір-Тихий океан (ССТО). Коли відновлять ​​Далекосхідну республіку, ця труба їй знадобиться.

Взимку США відмовили голодуючим чавістам Венесуели в 3 млрд кредиті, але Китай в березні пообіцяв їм 10 млрд. Перші 5 млрд. почали надходити і віддає їх Венесуела натурою – нафтою. Розділимо 1 млрд доларів на 50 доларів і отримаємо 20 млн барелів нафти. Вражає? Газ «Сила Сибіру»? Будуйте. День закінчення будівництва стане Днем незалежності Сибіру. Навіщо Сибіру посередник-Москва, якщо газ піде по території Сибіру? Це не в ЕС його ганяти повз Москву. І 29 червня Китай урочисто почав будувати свою ділянку «Сили Сибіру» – прискорює процес.

Тепер Китай буде возити нафту і з Ірану, не приховуючи цього. 17 липня супертанкер «Starla» з двома млн барелів нафти вийшов з Ірану в сторону Сінгапуру. Одержувач Китай або Японія. Примітно, що відчалив він на наступний день після зняття санкцій. Тобто, стояв з вантажем, і чекав дзвінка.

У ці ж дні 5 країн зажадали створення в ООН трибуналу по збитому малайзійському авіалайнері, але прокуратура Нідерландів перенесла публікацію звіту про розслідування з жовтня на лютий 2016 р. Цим перенесенням Ірану дають півроку, щоб наростити видобуток нафти, а Японії запастися нею. В Японії теж дали Кремлю термін до кінця року, щоб Путін з’явився в Токіо з позитивною відповіддю про північні території, а парламент на всякий випадок дозволив Самообороні Японії брати участь у війнах поза нею. Ймовірно, в лютому-березні трибунал ООН назве офіційно винних у вбивстві пасажирів рейсу МH-17. Так як Кремль не покається, а обуриться в стилі Чуркіна і Лаврова, то відповіддю будуть санкції на нафту і газ з РФ. Україна вже тренується, і газ у РФ не закуповує. Після конфіскації заначки Фірташа в 4 млрд кубів газу можна впевнено сказати: зима буде теплою, а Газпрому, схоже, «труба».

Правки до Конституції про особливий статус окупованої частини Донбасу повернуться у Верховну Раду після Конституційного суду та инших якраз до лютого і, можливо, вже не знадобляться. Але «патріоти» і Ілларіонов зараз кричать «зрада, зрада». Притому, що правок від Порошенка ніхто не бачив.

У совєтсько-російських підручниках любили і люблять знущатися над Річчю Посполитою за право «лібертум вето», коли один депутат Сейму міг завалити своїм вето закон. Але мовчать, що Катерина II була проти його скасування, і щоразу, коли поляки його скасовували, слала війська. І так тричі. Тепер Кремль вимагає лібертум вето для якихось «ДНР» і «ЛНР». Клімкін і Порошенко, знаючи Катеринівський сценарій, тягнуть гуму, благо ми це вміємо не гірше москалів, які рік «судять» Надію Савченко. Як справжні демократи ми ще й референдум можемо провести по цих правках, а заодно і про наділення правом вето в РФ Чечні, Дагестану і Татарстану. Але це після того, коли, згідно Мінськими угодами, війська РФ підуть з Донбасу, а Захарченко з Плотницьким здадуть ВСУ всі 700 трофейних танків та иншу зброю. Якщо кажете, що взяли їх у ЗСУ і хочете в Україну, – поверніть казенне майно назад. Півторак з ОБСЕ можуть навіть починати інвентаризацію у «ДНР» і «ЛНР» танків, «Градів» і т.д. Ось така «зрада».

Те, що Ілларіонов заговорив про зраду і домовленість, а Арестович про білорусько-українську війну – дуже показово. В інформпросторі вони, так би мовити, агенти подвійного підпорядкування, і якщо Кремль примушує таких серйозних людей писати дурниці, то висновок один – кремлівські розгублені, не знають, як пом’якшити іранський нокдаун, і проводять відволікаючий маневр. Що до самих Ілларіонова і Арестович, то можливо, їх чекають високі посади в Комісії ООН з управління північними територіями колишньої РФ. Ну не буде ж ООН знову призначати Абрамовича начальником Чукотки?!





 

Яндекс.Метрика