на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Вікторія Нуланд:
«Росіяни починають відчувати наслідки вибору Кремля»

 

Помічник держсекретаря США Джона Керрі Вікторія Нуланд розповіла в ексклюзивному інтерв’ю «Газеті.Ru» про те, як вона бачить сьогоднішні російсько-американські відносини, що буде з Кримом і яка спадщина дістанеться наступному президентові США.

 

- Складається враження, що останнім часом Білий дім стає більш критичним стосовно президента Порошенка через те, що він не робить всіх тих кроків, яких чекає від нього Захід. Чи так це?

- У тому, що стосується конфлікту, США продовжують його бачити таким, як він є. Ми чітко продемонстрували нашу підтримку повного дотримання вересневих і лютневих мінських угод. Ми чітко дали зрозуміти, в чому наше занепокоєння: нещодавно ми висловили занепокоєння стосовно атак з боку російських військових і сепаратистів на захід від лінії розмежування поблизу Мар’їнки.

Наша інформація заснована на доповідях ОБСЕ та власних даних. Ми хочемо бачити повне припинення вогню по всій лінії розмежування. Однак наголошуємо: бойові зіткнення відбуваються на захід від лінії розмежування і цілком очевидно, що це не сили уряду України, а сепаратисти, які таким чином намагаються розширити свою територію.

Якщо говорити про уряд України, то в чому ми були особливо тверді з його керівництвом, то це в підтримці радикальних політичних та економічних реформ, які повинні включати в себе децентралізацію і звільнення від олігархічного стилю правління. Влада України мусить піти на ці кроки, щоб зламати стару систему, в якій невелика купка людей контролювала, по суті, все економічне і політичне життя в країні. Ми підтримуємо владу України в їх прагненні стати справжнім урядом для народу і заради народу, як, наприклад, тут, в США. Без цих реформ Україна не зможе розвиватися, відповідати очікуванням громадян, стати більш демократичною і більш европейською країною.

 

- Українських військових звинувачують у тому, що вони стріляють і по цивільних цілях, приблизно як це робили російські військові в 1990-х під час конфлікту в Чечні. Чи немає заклопотаності у США стосовно цього?

- Зрозуміло, що, коли українську сторону атакують, вона буде відповідати, щоб захистити себе від сепаратистів, які намагаються домогтися розширення території. Ми чітко давали зрозуміти в кожному коментарі: міжнародних правил ведення бойових дій і прав людини повинні дотримуватися всі сторони конфлікту.

Ми також висловили свою позицію, коли двох російських солдатів захопили на північ від Луганська: щоб співробітників міжнародного Червоного Хреста і представників російського консульства до них допустили. І українська сторона зробила це, щоб виконувати всі міжнародно визнані правові терміни. Солдат лікують. При цьому ми не можемо сказати те ж саме про те, як сепаратисти поводяться з українськими полоненими. Окремо відзначу справу Наді Савченко: її вже більше року незаконно тримають в ув’язненні.

 

- Барак Обама кілька разів підкреслював, що Америка не буде поставляти Україні летальну зброю. Чому?

- Ми надали Україні допомогу в галузі безпеки розміром $ 140 млн. Серед наших поставок були батарейні радари: їх надають українцям в оборонних цілях. Навчання, які ми проводимо на Яворівському полігоні (Львівська область), спрямовані на поліпшення можливостей України щодо захисту суверенітету і територіальної цілісності.

Президент поки не прийняв рішення, чи буде надавати українським збройним силам летальну зброю. Питання зараз обговорюється.

Рішення буде ґрунтуватися на тому, яка ситуація в зоні конфлікту. Але найважливіше для нас – дотримання мінських домовленостей: припинення військових дій на обмежувальних лініях, відхід російської техніки, інструкторів та сил підтримки з території України. Цього бажаємо ми, цього бажає міжнародне співтовариство. І це те, до чого закликають мінські угоди.

 

- У вересні Владімір Путін, можливо, приїде в Нью-Йорк на Генасамблею ООН і ювілейне засідання Радбезу. У нього може бути зустріч з Бараком Обамою?

- Ми поки не володіємо точною інформацією, чи буде президент Путін на вересневому засіданні сесії СБ. Але якщо він вирішить приїхати, постане питання, чи буде така зустріч своєчасною і доцільною. Коли ми дізнаємося, що він приїжджає, Білий дім розгляне таку можливість.

 

- У США кажуть, що хотіли б мати конструктивні відносини з Росією, але тільки, коли вона поверне Україні Крим. Зрозуміло ж, що в найближчі роки, якщо не десятиліття, таке вже навряд чи можливо. Сьогодні взагалі, на ваш погляд, можна знайти вирішення кримського питання, яке б влаштувало всі сторони?

- США, як і инші країни, вважають окупацію Криму незаконною, здійсненою поза рамками міжнародного права. Ми також вважаємо це порушенням суверенітету і територіальної цілісності України. Справа Російської Федерації – вирішувати. Якщо вона хоче знову діяти згідно з міжнародним правом, вона повинна сама розібратися з усіма силами, які вона привела в Крим. Вона ніколи не використовувала можливості провести з Україною переговори стосовно Криму.

Протягом 20 років після розпаду СССР урядам Москви та Києва вдавалося домовлятися про те, щоб Росія мала можливість розміщувати свою базу в Україні, для захисту своїх економічних інтересів. Але всередині суверенної території української держави. Якби Росія була зацікавлена ​​повернутися до схожої концепції, повернула українські території назад Україні і обговорила прийнятні економічні та політичні інтереси безпеки в Криму, весь світ, включаючи США, це б вітав. Але поки все, що відбувається в Криму, справа українців і суверенного уряду Києва. Поки ситуація така, санкції США у зв’язку з Кримом будуть продовжуватися.

 

- Якщо говорити про санкції, приклади Ірану, Куби показують: санкції не працюють. Народ, хоч і живе гірше, згуртовується навколо свого керівництва.

- Хочу вам сказати: ніхто з нас не хоче бути там, де ми зараз знаходимося. Але ми там, де ми є, через російську агресію в Україні. Коли агресія припиниться, а російські військові підуть, ми зможемо, як кажуть лідери «великої сімки», переглянути режим санкцій.

Тому вибір за Росією. Ми бачимо, що санкції спричинили глибокий ефект на економіку Росії.

З одного боку, санкції, з иншого – зниження цін на нафту, відсутність економічних реформ, непрофесійне управління економікою Росії. Росіяни починають відчувати наслідки вибору Кремля, який продовжує дестабілізувати сусідню країну, замість того щоб інтегруватися в навколишній світ і займатися зростанням економіки, нарощувати експорт. Тому ми бачимо і витік мізків, і високу інфляцію, і витік капіталу, і те, що більше третини Резервного фонду Кремль витратив на підтримку рубля і оплату військових дій.

Ми дуже шкодуємо, що люди зараз страждають, але залишається питання: чи збирається Росія змінити курс, щоб скасували санкції? Цей вибір мають зробити керівники країни.

 

- Є така думка, що США повинні бути учасником мінського процесу, щоб прискорити процес мирного врегулювання.

- Коли Джон Керрі відвідував президента Владіміра Путіна, ми підняли питання: як США можуть допомогти прискорити імплементацію мінських угод і як ми можемо підтримати зусилля Росії, України і ОБСЕ в їхніх тристоронніх дискусіях з вирішення конфлікту? Але було зрозуміло: з російської сторони немає зацікавленості, щоб ми формально стали учасником нормандського формату. При цьому ми домовилися, що будемо продовжувати двосторонній російсько-американський діалог про те, як ми можемо підтримати мінські угоди.

Такий діалог ми ведемо і з Україною. Спостерігаємо і пропонуємо свої ідеї. А чотири робочі групи працюють над імплементацією угод у сфері безпеки, економічній, політичній та гуманітарній сферах. Ми продовжимо працювати на будь-якому рівні, який вітається сторонами переговорів – Францією, Німеччиною, Україною, ОБСЕ та Росією.

 

- Будучи досвідченим дипломатом, чи бачите ви, що конфлікт на Україні припиниться ще при вашій адміністрації?

- Сьогодні наші зусилля зосереджені на тому, щоб повернути мир і стабільність в Україні під час правління цієї адміністрації. І мінські угоди закликають до відновлення суверенітету, цілісності України і політичних реформ до кінця 2015 року. Ми не бажаємо, щоб з ситуацією дестабілізації України зіткнувся і наступний президент США.

Народ України вже двічі демократичним шляхом голосував за своїх лідерів. Він хоче бачити свою країну більш відкритою, правовою, справедливою ​​та европейською. Ми б хотіли, щоб в українців був шанс реалізувати свої бажання. І, відверто кажучи, ми вважаємо, що це позитивно вплине на весь регіон. Однак Росія вирішила дестабілізувати Східну Україну, зробила свій вибір на підтримку сепаратизму.

Всю цю ситуацію можна вирішити за день, тиждень, місяць одним правильним рішенням. Ми спостерігаємо і чекаємо цього від вас.

Ми намагаємося допомогти сторонам досягнути таких угод, які дозволять встановити мир. Але якщо ситуація як і раніше буде залишатися джерелом небезпеки і нестабільності не тільки для України, але й для всього регіону, я боюся, наші відносини не налагодяться. І економічна ситуація в Росії, і становище країни в світі не покращаться.





 

Яндекс.Метрика