на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Дмітрій Орєшкін, російський політолог, публіцист

Профспілка лузерів –
Росія вирішила взятися за Сербію

Путіну нічого не залишається – тільки демонструвати силу волі, от він і робить це в дрібницях. Безкоштовний сир, як зясувалося, річ дорога.

Росія наклала вето на резолюцію РБ ООН, що стосується трагічних подій у Сребрениці. В документах запропоновано назвати Різню в Сребрениці геноцидом і встановити, що заперечення цього факту перешкоджає примиренню народів Балкан.

Думаю, таку поведінку РФ можна пояснити тим, що Путін зараз змушений шукати хоч якісь слабкі місця в тому, що він для себе вважає Европою. Спочатку Росія «допомагала» уряду Ціпраса, сподіваючись, що так вдасться зробити Грецію тим самим слабким місцем Европи.

Але ця стратегія виявилася помилковою, адже, якщо Греція піде з еврозони або навіть з ЕС, Евросоюз від цього не розвалиться. Впаде він хіба що в фантазіях Першого та Другого каналів (російських, звичайно). Там заявлять, що невмінням впоратися з грецькою кризою Евросоюз показав свою слабкість, своє загнивання, некомпетентність, загальну кризу капіталізму і так далі. Все це ми вже проходили в совєтські часи.

Насправді ж нічого ЕС від того, що Афіни підуть не буде. Погано буде тільки самій Греції, оскільки вона самостійно з кризи не вибереться. Европейські ж лідери це переживуть.

Тепер Росія вирішила взятися за Сербію. Це ілюзорна погоня, адже Сербія у своєму прагненні увійти в Евросоюз (як і Греція більше десяти років тому) буде змушена рано чи пізно щось робити з питанням різанини в Сребрениці. Вісім тисяч небіжчиків є, всі знають, що в цьому винні сербські збройні сили і сербське керівництво.

Росія ж продовжує показувати, що «серби – наші друзі, а ми друзів не здаємо». Якщо друзі, то якісь дивні вони у РФ: справжнісінька профспілка лузерів. Сербія – одна з найвідсталіших республік колишньої Югославії, Китай, який переживає кризу.

Але Путіну нічого не залишається – тільки демонструвати силу волі, от він і робить це в дрібницях. Безкоштовний сир, як з’ясувалося, річ дорога.





 

Яндекс.Метрика