на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Андрєй Піонтковскій:
"Путін перейде до фактичної анексії окупованих територій Донбасу"

Захід дав зрозуміти президенту РФ Владіміру Путіну, що будь-яка військова ескалація в Україні – рух до Маріуполя чи спроба пробити коридор до перешийку зустрінуть жорсткістю економічних санкцій і продажем Україні летальної зброї, в тому числі – протитанкових ракет.

Про це пише російський політолог Андрій Піонтковський у своєму блозі на сайті «Новое время».

Він зазначає, що Путін розраховував ядерним шантажем тиснути на Захід, проте йому це не вдалося.

«Ядерний шантаж Росії – простий пересічний розрахунок шпани. Це досвід, який Путін приніс зі своєї дворової молодості. Він думав, що Захід злякається агресивної Росії і відступить. Але цього не сталося – Захід відповів на рухи Москви нарощуванням своєї військової потужності в прифронтових державах для захисту країн Балтії, які входять в Північноатлантичний альянс», – пише Піонтковський.

Політолог вважає, що Кремль усвідомив серйозність становища і не наважується на військову ескалацію конфлікту в Україні.

«Стратегія Москви – обдурити українців ілюзією територіальної цілісності та всунути їм ДНР/ЛНР, щоб розкладати України зсередини. Але останні рухи і заяви показують – Москва зрозуміла, що і цей номер у неї не пройде: Україна не погодиться утримувати ці бандитські республіки і дозволяти їм визначати своє політичне майбутнє. Мені здається, Путін поступово перейде до фактичної анексії окупованих територій. Москва візьме на себе відповідальність за економіку і соціальну сферу «республік», зокрема, вона вже не вимагає від України платити за електрику і газ, які туди надходять. Думаю, в короткостроковому періоді такий сценарій Україну влаштовує – Москва візьме на себе утримання сепаратистських республік і відмовиться від подальших претензій», – відзначає аналітик.

Піонтковський підкреслює, що Росія не здатна утримувати Донбас навіть у середньостроковій перспективі.

«Але Путіну неодмінно потрібно врятувати обличчя хоч якось, щоб впоратися з наслідками неймовірно роздутої військової істерії. Він говорив про «рускій мір», який досягне Естонії, Латвії та Казахстану. Потім, коли стало зрозуміло, що «руского міра» не буде, заговорив про Новоросію. Російськомовне населення України цю божевільну ідею не підтримало, в результаті чого Путіну залишився тільки огризок Донбасу. Але піти просто так російський президент вже не може – і для збереження обличчя йому доведеться провести фактичну анексію цього огризка», – резюмує російський політолог.

 

 





 

Яндекс.Метрика