на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Пономарь про «ядерні» навчання США:
Росію виведуть з гри за кілька годин

Український політичний оглядач Олег Пономарь і головний редактор Newsader Олександр Кушнарьов розгорнули новий формат діалогу, постаравшись зробити спілкування живішим і яскравішим. Замість класичних інтерв’ю ми пропонуємо обговорення актуальних геополітичних проблем, де кожен з учасників бесіди по черзі висловлюється стосовно поставлених питань. Теми сьогоднішнього діалогу – історичне «повернення» Falcon 9, навчання США на випадок ядерної війни і злочини російських пілотів в Сирії.

 

Прокоментуйте з погляду геополітичних перспектив успішне повернення ракети-носія Falcon 9 після її запуску в космос, яке вперше в історії здійснила компанія Ілона Маска SpaceX.

О. П.: Історичне повернення Фалькона після запуску в космос і ще один невдалий запуск російського супутника знову доводять відомий і очевидний для всіх факт: зараз між технологічним розвитком Росії і Заходу прірва. Росія абсолютно бездарно витратила 25 років, що минули після розпаду СССР, і кілька трильйонів нафтових грошей. Всі розробки в галузі ВПК і високих технологій – це напрацювання ще з часів СССР. Нафтодолари жирних «нульових» успішно розпиляли, молоді таланти і мізки успішно перекочували на Захід. Захід же активно розвиває науку, вкладає величезні гроші в «мізки» і дослідження, в нові розробки.

Те, що ми бачимо у США зараз – нові кораблі, літаки, супутники, медицина, біологія і так далі – це на кілька поколінь випереджає всю планету. Це технології майбутнього. І, звичайно, цей розрив між Росією і Заходом буде стрімко збільшуватися. Тим більше, що Росія, здійснюючи акти анексій і військових агресій, підставляє себе під нові санкції (імпорту технологій), і виходу тут, як і якось майбутнього, для Росії не видно.

А. К.: Повністю погоджуючись з Вами, Олеже, я додам ще, що Newsader раніше писав про важливість Falcon 9 як попередника ракети-носія Falcon Heavy, над якою зараз працює SpaceX. Цей «важковаговик» має замінити російські двигуни РД-180, закупівлю яких Конгрес заборонив у зв’язку з агресією Кремля проти України. Ілон Маск, у якого є два роки на введення в експлуатацію Falcon Heavy (запаси РД-180 в американців закінчаться в 2018-2019 роках), сьогодні вночі, схоже, довів, що він зможе успішно впоратися з цим завданням – завданням, що є важливим для долі США і світу загалом через те, що це розірве ще одну нитку, яка зв’язує цивілізацію зі знесиленим режимом Путіна, що використовує будь-яку можливість для маніпулювання опонентами. РД-180 в цьому сенсі – одна з останніх великих карт Москви, і вона її втрачає на тлі успіху SpaceX.

 

ВПС США провели віртуальні навчання на випадок ядерної війни (щось на кшталт «настільної» гри). Чи означає це, що Пентагон сприйняв серйозно погрози Путіна?

О. П.: Пентагон готовий до будь-яких сценаріїв з великим запасом міцності. Це їхня робота – прораховувати і опрацьовувати всі можливі сценарії, навіть найбільш божевільні і фантастичні. За це їм платять гроші американські платники податків. І Путін робить Пентагону неоціненну послугу: Пентагон показує американському народові, що військові не дарма їдять свій хліб. Але я дотримувався і дотримуюся думки, що найгірші сценарії – це російський шантаж і блеф. Тому що рівень і потенціал військових і ядерних сил НАТО значно вищий, за російський, і Росія знає, що в такому випадку її швидко виведуть з гри. Це питання часу: від кількох годин до кількох днів. Тому я абсолютно впевнений, що до цього не дійде.

А. К.: Не сумніваюся, що США після погроз Путіна про застосування ядерної зброї дуже стурбовані безпекою своєї країни, а також країн-союзників. Про це свідчать численні випробування у сфері ядерного стримування з боку Пентагону. За останні кілька місяців американці успішно випробували морську і наземну ПРО з протиракетою SM-3 Block IB, модернізовану високоточну ядерну бомбу B61-12 і МБР з функцією подолання ПРО, а також завершили перший і ключовий етап, пов’язаний з розробкою оборонного заатмосферного кінетичного перехоплювача, який ляже в основу перспективного «мега-ПРО». Очевидно, що Путін і сам не очікував, що його блеф стане настільки потужним каталізатором для розгортання американської військової машини.

 

Російські літаки розбомбили житлові квартали Ідлібу – оплоту сирійських повстанців. Це відбулося на наступний день після того, як Керрі заявив про зближення позицій США і РФ щодо Сирії. Чи матиме це наслідки для Москви?

О. П.: Це, звичайно, дуже цинічно, брутально і нелюдяно. І резонанс буде поганий для Росії, і він (резонанс) вже є. Туреччина та инші країни голосно про це говорять. Я впевнений, що будуть і нові санкції, і инші економічні способи впливу. Головне питання – зробити це вчасно, щоб це було максимально ефективно і відчутно. Думаю, що ще не прийшов час, і пропоную уважно стежити за цінами на нафту.

А. К.: Я не заперечую, що стратегія з утилізації путінського режиму загалом матиме  результат, але, як на мене, кожен такий епізод військових злочинів Росії є цвяхом у труну політики умиротворення Путіна. Я не втомлююся повторювати, що проти цього боягузливого узурпатора з психологією дворового кримінального контингенту дипломатія є найменш ефективним засобом, навіть якщо ця дипломатія – лише ширма, що прикриває ударні приготування. Очевидно, що масштаб насильства, твореного російською авіацією проти беззахисних сирійців, які не встигли втекти на Захід, давно переріс локальну бійню. Однак, замість того, щоб засудити Москву за її підлу брехню і людиноненависницьку поведінку, держсекретар Джон Керрі заявляє про «зближення позицій» з РФ, і в цьому, на мою думку, криється найбільша моральна помилка нинішнього глави зовнішньополітичного відомства США.

 

http://newsader.com/specialist/ponomar-o-yadernykh-ucheniyakh-ssha-rossi/

 

 

 


Яндекс.Метрика