на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Все, що вам потрібно знати про путінську війну в Сирії

Ось як цікаво виходить. У 2011 році почалася громадянська війна в Сирії. Десь за рік до цього (плюс-мінус) у США відбулась сланцева революція. Видобуток сланцевого газу дозволив США поступово відмовитися від поставок газу з Катару. Катар шокований. Малюсінька країна з величезними запасами газу (третє місце у світі) втратила найбажаніший ринок збуту – США.

Другим бажаним ринком для будь-якого постачальника вуглеводнів є Европа. Ну і Катар захотів побудувати газопровід в Европу. Він вже продає туди СПГ по морю, але СПГ дорожчий ніж газ із труби, тому потрібна труба. Будувати треба було через Саудівську Аравію, Туреччину і... Сирію. І тут почалося. Різко Асад виступає проти будівництва газопроводу через Сирію. Так само різко Росія вступається за Сирію і не дозволяє скинути Асада. Катар починає фінансувати сирійську опозицію, щоб вона швидше Асада скинула.

 

Описание: http://ic.pics.livejournal.com/spulers/35910154/983635/983635_original.jpg

 

Так що тепер можна приблизно уявити, чому Болгарія і Туреччина відмовилися від газопроводу з РФ, чому Сауди з такою алергією сприймають допомогу РФ режиму Асада. Ну і найголовніше – тепер зрозуміло, чому РФ так посилила свою присутність в Сирії. Мабуть, в Кремлі відчули, що падіння Дамаска вже дуже близько, а ймовірність рішення генасамблеї ООН про позбавлення РФ права ВЕТО так само дуже велика. Без ВЕТО США швидко протягне через ООН рішення стосовно Сирії, і міжнародна коаліція швидко наведе лад у цій країні. Тим більше, що після такого напливу біженців із Сирії, Франція і Німеччина аж пищать, як хочуть розбомбити Асада і повернути сирійців додому. Франція вже навіть погодилася ІДІЛу разок вдарити. Плюс ситуацію дуже ускладнює Іран, який ось-ось звільнитися від санкцій і теж не проти протягнути свій газопровід через Сирію в ЕС. І всі мрії РФ про те, що вони зможуть викуповувати всі обсяги нафти і газу з Ірану і продавати їх кінцевому споживачеві від своєї юрособи – можуть залишитися тільки мріями. Просто на викуп цих обсягів тупо немає грошей.

 

Висновок! Клав Кабаєв з інструментом на братські народи. Всі його кроки пов’язані з одним бажанням – зберегти свої грошові потоки з продажу нафти і газу, а також зберегти свою владу в РФ. І скільки при цьому загине людей – йому плювати. І на чужих, і на своїх. Перемогти в Сирії для РФ неможливо, можна тільки тримати напруженість в регіоні з надією, що це спровокує зростання цін на нафту і відкладе на невизначений термін візит Ірану і Катару в ЕС. Ціною тисяч російських солдатів. Причому родини яких ніколи не зрозуміють, за що загинули їхні близькі. Довга присутність РФ в Сирії – це нові санкції і новий тиск на РФ, і як наслідок – економічний колапс в РФ помножений на внутрішні протести сімей загиблих, кількість яких наближається до критичної маси. Ну, а якщо РФ відгребе дуже швидко і Асад впаде – втрата своєї частки ринку в Европі, зниження ціни на газ у світі і т. д., а далі економічний колапс в РФ. Ось такий він – багатоходовичок від Кабаєва.





 

Яндекс.Метрика