на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Кирило Сазонов

Кремль. Істерика боягузів

Всю злість, ненависть і страх свого шефа виніс на суд громадськості щасливий наречений, а за сумісництвом прес-секретар президента Росії Дмітрій Пєсков.

 

Збитий турецькими ВПС російський бомбардувальник Су-24, Пєсков назвав викликом. Так і сказав – Росії кинули безпрецедентний виклик. На думку прес-секретаря це напевно звучало круто, гордо і дуже страшно. Нам кинули безпрецедентний виклик. Звучить справді моторошно. Але за однієї умови. Якщо після цієї пафосної фрази є продовження – виклик прийняли і всім ворогам кранти. Звучить труба, скрєпи начищені, коні стукають копитами чи на чому зараз в РФ перевозять космічні апарати? Не важливо – вся рать відправляється мстити – виклик же безпрецедентний. Однак нічого подібного не було.

«Президент мобілізований, мобілізований максимально, мобілізований до того рівня, якого вимагають обставини. Обставини безпрецедентні, виклик Росії кинули безпрецедентний. І тут, власне, реакція відповідає цій загрозі», – сказав Пєсков. Тут, не зовсім зрозуміло. Президент максимально мобілізований – це як? Він готовий втекти в будь-яку секунду, речі зібрані, блокнотик з анонімними рахунками в кишені, свіжий памперс під рукою? Чи він мобілізувався в збройні сили, щоб особисто на Стерху вдарити по підступному супостату?

Що означає, реакція відповідає загрозі? Якій загрозі? Поки відомо те, що в турецький повітряний простір влетів російський літак і його збили. Загроза минула. Потім повстанці збили російський вертоліт. Ніби, більше ніхто нікому не погрожував. Чи факт знищення російських літальних апаратів (а потім спецназівців силами повстанців недалеко від бази РФ в Латакії) сам по собі є загрозою? Ну, нехай так. А якою була російська реакція? Істеричні заяви в ЗМІ, заборона на торгівлю куртками і шаурмою, скасування безвізового режиму? Ця реакція відповідає загрозі?

Хлопці, це реакція боягуза. Дрібної шпани, яка отримала у вухо від однокласника і по дорозі додому штовхнула бездомну собачку. Або кинула каменем у кота. Для боягуза – нормальна реакція. Не помстився, але відігрався. Можна ще в Росії когось побити чи посадити з незадоволених – душу відвести. Головне, Туреччину не зачепити – таку реакцію можуть не зрозуміти і вжити заходів. А той факт, що озвучує всю цю маячню не особисто вигадник, а його рупор теж говорить виключно про страх. Істерика боягузів – ось і вся реакція російського керівництва, що вперше отримало в зуби.





 

Яндекс.Метрика