на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Марат Гельман

Ще один крок Росії в пекло

Путін готується до війни і завчасно рве все, що може перешкодити поділити світ на «ми і вони»

Три дні минуло після заяви про невизнання Росією міжнародного суду, а моя пошта вибухнула від листів мало-мальськи знайомих бізнесменів, які шукають легальний спосіб виїхати з РФ.

Якби не війна, вони б ринули в Україну, але бояться. Ніхто не хоче кидати Путіну виклик, вони просто хочуть втекти. Невизнання міжнародного суду, притому, що всім відомо, як працює Басманне правосуддя – це самоізоляція, крутіша за санкції. Це ще й ізоляція від власного великого бізнесу.

Санкції, бізнесмен охочий заробити, намагається обійти. Ну, там норвезький лосось не можна, будемо продавати в білоруській упаковці. А тут прямий сигнал не мати справ з Росією. Або якщо мати то так, як мав їх Хаммер – тобто при особистих гарантіях першої особи і надзвичайною надприбутковістю. Загалом, ще один крок у пекло.

Думаю, всі це розуміють і єдине розумне пояснення цьому – Путін готується до війни і завчасно рве все, що може перешкодити поділити світ на «ми і вони».

Безумовно, війна може бути і холодною, але тоді тим більше моїм колегам, які займаються сучасним мистецтвом, загрожує реальна небезпека.

Холодна війна зазвичай йде на тлі нещадної війни з інакомисленням всередині країни. Багатьом здається, мовляв, куди вже гірше – буде гірше.

Думаю, все стане остаточно зрозуміло, коли сформують бюджет на наступний рік. А дострокові вибори вже матимуть формат мобілізації.

Сумна новина полягає в тому, що нас ніхто не рятуватиме. Новий европейський тренд не «терпіти Путіна», а «нехай вони зруйнують свою економіку, розвалять країну, инакше немає гарантій, що через кілька десятків років не з’явиться новий Путін».

Тобто, це надовго. Єдиний крихітний шанс – успішний палацовий переворот. Один проникливий великий чиновник, ще рік тому сказав мені «нам кранти, але ми будемо з Путіним до його кінця». Думаю, ці настрої тільки посилились. Так що питання до тих, хто був на Економічному Форумі в Пітері – чи є кому влаштовувати переворот?





 

Яндекс.Метрика