на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Віктор Шевчук, "Русский Еврей"

Як Путін знищив Росію: ліквідація флоту і армії

Сьогодні Путін і його оточення зробили кілька кроків явно антиросійського спрямування, які протягом найближчих 5-7 років повністю зруйнують нинішню державу. Пише Віктор Шевчук для rusjev.net ("Русский Еврей").

 

Найлегше проблему Путіна розглядати, як на мене, за допомогою інфографіки. Наприклад, скорочення шкіл (у два рази) і збільшення кількості храмів (у три рази), або скільки «потонуло» підводних човнів. Або скільки у дитбудинках помирає щорічно дітей. Адже тільки завдяки горезвісному закону «Діми Яковлєва», в Росії тисячі дітей позбулися нормальних умов життя. Намагаючись підійти до проблеми Кавказу, який скоро зітре Москву, варто подивитися на те, «а що у нас в армії».

Армія Росії не просто розвалюється, вона сиплеться прискореними темпами. Варто сказати про те, що «російські відпускники» воюють в Україні проти ЗСУ, озброєних зброєю 70-х років минулого століття, зброєю 70-х років минулого століття, оскільки сучасної у війська Росії практично немає – вона тільки для парадів. При цьому вони програють у рівному бою, і тільки завалюючи трупами, спаленими танками, розстрілюючи міста з житлових кварталів, лякаючи атомною бомбою, армії Росії вдається ще якось воювати. Україна, в якій армія відсутня взагалі як така, успішно впоралася з викликом, зупинивши значно переважаючі сили противника. За даними аналітиків з 500 танків Т72БМ в результаті боїв на Донбасі у Росії залишилося трохи більше половини. У хід пішли сучасніші Т90, які також знищують ЗСУ, за допомогою «доісторичних» систем озброєнь. А танки «Армата», «перспективні надсекретні винищувачі і бомбардувальники» така ж показуха. Єдиний літак Росії, впроваджений за останні 10 років – «Сухий – СуперДжет» складається на 70% з іноземних комплектуючих і горить з регулярністю 2 машини в квартал, вісім на рік.

Таких негативних експертних оцінок достатньо. До найбільш ємних і зрозумілих для нефахівців можна віднести аналіз Едуарда Самойлова:

«Зенітно-ракетні війська» (ЗРВ), які раніше прикривали всі найбільші адміністративні, промислові, енергетичні, транспортні центри, військові бази і арсенали, позиції РВСП. Сьогодні можуть захистити лише 1% території Росії.

Бойові можливості зенітно-ракетних військ за минулі 10 років зменшилися в 5 разів, авіації ППО в 3,5 рази. При відсутності поставок нової техніки бойові можливості ЗРВ знизяться до 2010 р. ще на 70-75%.

Над 66% країни просто немає радіолокаційного поля. Сьогодні найближчий аеродром НАТО знаходиться за 600 км від Москви, а підлітний час ударної авіації НАТО від кордону Естонії до Москви не перевищує 20 хвилин. На цьому шляху проти більш ніж 2500 бойових літаків НАТО у Росії є всього близько 500 літаків, з яких взагалі піднятися в повітря зможуть не більше 100, з льотчиками, рівень підготовки яких значно нижчий за підготовку льотчиків НАТО, це жахливо, відразу згадується фільм аватар – жах.

Якщо авіація НАТО атакує Росію на гранично малих висотах – 100-300 метрів, то цілком імовірно, що до самої Москви натівські літаки не зустрінуть взагалі жодного російського літака і не вистрілить жодна зенітна ракета.

А ось думка про ядерні сили відомого ракетника, доктора технічних наук Юрія Савельєва:

«У 1987 р. Совєтський Союз мав 30 тисяч ядерних зарядів, у Сполучених Штатах їх було 25000. Ракети, як і люди, мають властивість старіти. Коротко кажучи, все, що у нас було – майже все загуло. А що ще не загуло з совєтського ядерного потенціалу, то повністю піде з озброєння до 2015 року.

Всього на озброєнні і сухопутних, і морських ракетно-ядерних сил до 2015 року у нас буде загалом 232 ракети, які зможуть доставити за призначенням 232 ядерні боєзаряди. От і все, чим ми будемо володіти до 2015 року. Це офіційні цифри Державної програми озброєння.

Що стосується повітряної компоненти «ядерної тріади», то за Договором ОСО-2 нам потрібно терміново побудувати 50 важких стратегічних бомбардувальників. Мені навіть не хочеться дискутувати на цю тему – фахівцям зрозуміло, що військове літакобудування зруйновано. Та й ролі в ядерному балансі наші бомбардувальники не зіграли б – у нас немає авіабаз, наближених до території США.

Розгорнута американцями система національної протиракетної оборони (ПРО) якраз і здатна перехопити приблизно таку кількість ворожих ракет [близько 200]: 80% зіб’ють з космосу на зльоті, а 19% зазнають ураження в заатмосферних висотах. Отже, тільки 2-3 боєголовки зможуть досягти території Сполучених Штатів, а там їх зустрінуть всі наявні сили ракет-перехоплювачів і майже напевно зіб’ють теж.»

Та й те озброєння, що залишилося, літає не дуже. До 70% балістичних ракет вимагають обслуговування в ворожій Україні. І вже ніколи його там не отримають – Україна веде переговори з НАТО про спільні військові акції, проводить навчання. «Багатоходовичок» 2014 крім отримання голодного Криму і Донбасу з набором ідіотів і непотребу, призвів і до того, що російські ракети навіть нічим заправляти – 50% компонентів ракетного палива поставляють країни «загниваючого Заходу».

Звідси і масове падіння військових літаків, яким в середньому 30 років і ремонт повністю неможливий. Тут же запалені на навчаннях танки, вибухи боєприпасів, потопаючі підводні човни.

 

 

Що ж з флотом? Ще один автор пише про те, що флот знищив не Єльцин, а саме Путін:

І тут же знайшовся доброзичливець-коментатор: «При Єльцині добудовували закладені в СССР і розвалювали кораблебудування як галузь. Путіну довелося спочатку відновити верфі, кб і т.д. Досить брехні! Досить до ваших нісенітниць щоразу ліпити прізвище Президента».

Ну що ж, доведеться пошукати брехню, викрити марення і обілити Президента. Розберемо кожен аргумент путінського прихильника.

Теза про кораблі-довгобуди критики, на жаль, не витримує. Ні, звичайно, можна і човника за десять років з дуба манікюрними ножицями вирізати. Але, наприклад, середня тривалість будівництва есмінців типу «Сучасний» в совєтські часи тривала 4 роки. Важкі атомні крейсери будували за три роки. А в «ситі нульові», потужно залиті нафтодоларами, флот не будували, а найактивніше знищували.

Тепер – про відновлення кб і верф. У 2012-му проскочила нецікава новина, яку тепер доведеться згадати: «Стосовно 44 стратегічних підприємств ОПК порушено процедури банкрутства, а стосовно 150 винесено постанови податкових органів про стягнення заборгованості за рахунок їхнього майна. Ще 170 стратегічних підприємств мають ознаки банкрутства». Отже, в нульові оборонку не ​​відроджували, а старанно знищували.

Окрім всього, чи не пригадати нам, хто звів заввідділу меблевого магазину в ранг міністра оборони? І чому потім довелося говорити про «жахливі наслідки реформи Сердюкова» для обороноздатності країни?

Але, мабуть, про роль Путіна у знищенні ВМФ РФ (та й збройних сил загалом) найкраще сказав один комуніст, який незабаром після озвучення претензій раптово помер. Ось ці претензії:

? Перебуваючи в 1998-99 роках на чолі ФСБ Росії, Путін розформував управління економічної контррозвідки і контррозвідувального забезпечення стратегічних об’єктів. Перше виявляло всі найтяжчі економічні злочини, друге – не давало відводити підприємства, які забезпечують славу Росії, у власність іноземців;

? За його командою Росія залишила військові бази Камрань (В’єтнам), Тартус (Сирія), Свенфуегос (Куба), закрили три центри радіоелектронної розвідки в Анголі, унікальний розвідцентр Лурдес (Куба), дві бази в Сомалі, потужний комплекс радіотехнічної розвідки «Рамона» в корейському місті Ансані;

? За викидні ціни продали важкі авіаносні крейсери «Адмірал Горшков», «Мінськ», «Новоросійськ», «Київ», крейсери «Зозуля», «Фокін», «Мурманськ», півтора десятка ескадрених міноносців і великих протичовнових кораблів.

Ну і тепер трохи про «підірвану ракету» на параді в Севастополі. Те, що це системна проблема російської армії пише инший автор:

Отже, у них черговий раз? # Впало ?. Додам подробиць, судячи з відео стріляв корабель з бортовим номером 801, він же СКР «Ладний». Проекту 1135 (шифр «Буревісник», з кодифікації НАТО-Krivak I, II, III). Проект 1135 розроблений в 1964-1966 роках в Північному проектно-конструкторському бюро. Відповідно до техзавдання, керівництво ВМФ планувало отримати великий протичовновий корабель II рангу – океанський корабель на базі проектів 1134-А та 1134-Б, але з істотно зменшеною водотоннажністю. Новий проект мав вирішувати широке коло завдань з протичовнової та протиповітряної оборони з’єднань кораблів, проводити конвой через райони локальних бойових дій. Сторожовий корабель «Ладний» зарахували до списків кораблів 17 лютого 1978 р. і 25 травня 1979 р. його заклали на стапелі ССЗ «Залив» в Керчі (заводський номер № 16). Спущений на воду 7 травня 1980 р, він став у стрій 29 грудня 1980 р. і 25 лютого 1981 р. його включили до складу Чорноморського флоту.

Станом на 2013 рік проходив ремонт в Севастополі. Початок ходових випробувань заплановано на серпень 2014 року. Станом на 19 грудня 2014 р. СКР «Ладний» завершив перший вихід у море після ремонту.

Виходить, кораблю 35 років але він буквально рік тому пройшов ремонт. Стріляли з носової ракетної установки типу УРК-5 «Розтруб-Б» призначеної для ураження як надводних так і підводних цілей. Коротше кажучи це ПКР (протикорабельна крилата ракета). Розробка по суті 60-х років, спочатку називалася УРК-3 «Заметіль». УРК-5 «Розтруб-Б» став її глибокою модернізацією, його прийняли на озброєння ВМФ СССР в 1984 році. Ці протичовнові системи під час ремонту встановлювали на наявні кораблі, в т. ч. проектів 1134 і 1135, а також монтували на новій техніці для флоту. Систему «Розтруб-Б» отримували кораблі таких проектів: 1134А, 1134Б, 1135, 1135М, 11352 і 1155. Частина цих кораблів досі служить у складі військово-морського флоту Росії.

Ракетному комплексу 30 років (грубо). У вересні 2013 року стало відомо, що Главкомат ВМФ прийняв рішення модернізувати протичовнові ракети виробництва початку 1960-х років від декількох ракетних комплексів. Рішення прийняли у зв’язку з браком сучасних зразків, а також продовженням терміну служби старих бойових кораблів на тлі модернізації системи управління ВМФ. Передбачається заміна електроніки ракет, що відповідає за цілевказування. Мова перш за все йшла про 39 ракет 85РУ ракетного комплексу «Розтруб-Б». Роботи по оновленню ракет вестимуть до кінця серпня 2014 року, на це виділено 41, 3 мільйона рублів.

Я не знаю наскільки втілилися ті плани щодо модернізації ракет, але по ідеї на кораблі, що пройшов ремонт в 2014 році мали стояти вже модернізовані ракети. Тепер подивимося відео. Після виходу з пускової установки – ракета просто розвалилася на декілька частин які полетіли в різні сторони. Сама по собі ракета 85РУ власне є крилатою ракетою з маршовим двигуном, підвішеною до неї знизу торпедою і з боків два твердопаливних стартових прискорювачі. Судячи з відео вся ця конструкція розвалилася прямо при старті, і на ракеті мабуть залишився тільки один стартовий прискорювач, який створював сильно несиметричну тягу. Що й призвело до хитромудрої спіралевидної траєкторії, потім в тому прискорювачі просто закінчилося паливо і ракета впала вниз як мішок з лайном. Все просто і банально.

Але найцікавіше те, що це не збій наприклад системи управління або ще якоїсь ніжної хрені, що було наприклад при невдалому запуску в Балтійську. Вона просто розвалилася на шматки при старті. Тому що згнила. Головна зброя цього самого СКР який пройшов ремонт в 2014 році. Ракета, модернізація якої мала закінчиться в тому самому 2014 році, розвалилася на шматки від старості при старті. Ви розумієте що це означає? Це означає, що совкові вундервафлі, якими Кремль досі брязкає вже тупо небоєздатні, і це не лікується ніякими ремонт і модернізацію. Це факт геополітичний.

Ніякої заміни для цих самих ракет у РФ немає, наступник згаданого комплексу називається «Калібр» і записаний він в «перспективних». Робили його взагалі-то для індусів (і ніби китайців) і навіть їм продавали, але от російських кораблів які можуть бути озброєні цим комплексом по суті ще нема, вони теж записані в «перспективних». Проект 21956 «в розробці». Сторожові кораблі проекту 11356 споруджують. На сьогодні – «Ладний» і його побратим «Допитливий» найновіші боєздатні кораблі ЧФ РФ. БПК «Керч» 1971 року народження – давно в резерві і доля його туманна. Флагман ЧФ «Москва» теж древніший ніж лайно мамонта, але це саме його мали охороняти ті СКР тими самими ракетами. Сам по собі без ескорту – його бойова цінність рівна нулю. Ось і вся по суті 30 дивізія надводних кораблів, які насправді є в ЧФ РФ. У всякому разі в «геополітичному» сенсі.

Тобто, це не просто «ракета впала», це набагато символічніша подія насправді. І думаю «той, кому треба» її цілком таки оцінив. А ще це показник ефективності тих самих ремонтів і модернізацій в які вкладають великі гроші і якими намагаються підтримати хоч якусь боєздатність іржавого совєтського мотлоху. Як бачимо – безуспішно намагаються. І думаю, там тепер зроблять оргвисновки, на тему чому пройшовши ремонт, корабель озброєний модернізованою ракетою – так і не може нею вистрілити. І я не думаю, що ті розборки – прискорять переозброєння російського флоту. Швидше навпаки – галузь буде паралізована на якийсь час. Ось така фігня, малята»

За фактом у Путіна одна можливість зараз – блефувати. Робити вигляд, що кораблі будують, ракети літають, а його боїться весь світ. Але дійсність така, що в найближчі 5-10 років через некомплектацію і неможливість повноцінного ремонту непридатною стане не тільки велика частина ракетно-ядерного щита. Не працюватиме ППО як цільна структура. Росія вже не має жодного супутника системи раннього виявлення балістичних ракет і швидше за все жоден супутник вже у найближчі час і не злетить.

А тепер можна поговорити про внутрішні проблеми – Кавказ, Кубань, Сибір, які готові в будь-яку мить відколотися.





 

Яндекс.Метрика