на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Stratfor, розвідувально-аналітична компанія, США

З чого почнеться бунт в Росії:
приватна розвідка США назвала головну загрозу для Кремля

Як Кремль збирається придушувати протести росіян

 

Росії знову прогнозують масові протести проти влади у зв’язку з серйозним погіршенням економічного становища і зубожінням її громадян. Джерелом бунту проти Кремля, ймовірно, стануть мономіста – створені за совєтських часів населені пункти, прив’язані до однієї галузі промисловості. Разом з тим, у Владіміра Путіна вже готуються стримувати народні виступи, відзначають експерти американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor.

 

Росії загрожують масові народні протести, прогнозують в американській розвідувально-аналітичній компанії Stratfor, звіт якої є ми перекладаємо.

У приватній розвідці США відзначають, що російська економіка знаходиться на етапі різкого зниження, і фінансове навантаження, яке лягає на Кремль, починає поширюватися на регіони країни та окремих громадян. Багато з областей і республік РФ вже знаходяться на межі дефолту. Поряд з тим, що на регіональному рівні тиск продовжує наростати, муніципальні органи влади і громадяни відчувають все більше обмеження в коштах.

При цьому Кремль не сподівається на відновлення економіки в найближчому майбутньому і вже робить кроки, щоб уникнути будь-якої загрози масових протестів, в тому числі, в регіонах. Одночасно з тим, що протягом кількох останніх років увага влади РФ зосереджується на внутрішніх питаннях, її здатність посилити позиції країни за кордоном знижується.

У Stratfor помітили, що російські мономіста починають відчувати вагу тяжкого фінансового становища, яке насувається на регіони. У 319 таких містах проживають близько 14 мільйонів росіян (приблизно 10% всього населення країни). Мономіста – це пережиток совєтського періоду, тих часів, коли вони існували на базі однієї галузі або заводу, де працювала велика частина населення. На тій же підставі підтримували економіку і надавали соціальні послуги.

Більшість російських мономіст існують за рахунок металургії, виробництва деревини або палива, які становлять 30% промислового виробництва країни, йдеться в документі. Їхня початкова проблема полягає в тому, що такі населені пункти формують негнучку економіку. Крім того, робоча сила мономіст готова ​​для зайнятості лише в одній галузі, що ускладнює для найманих працівників можливість переїзду в инші місця з метою отримання кращої роботи або в пошуках більш високої зарплати.

Щоб протриматися на плаву, більшості з таких міст потрібні субсидії від російського уряду або олігархів, пояснюють в документі. Так, в ході недавнього візиту в мономісто Усольє-Сибірське прем’єр-міністр РФ Дмітрій Мєдведєв зазначив, що всього 79 з 319 мономіст країни – економічно стабільні, додавши, що федеральний уряд не зможе врятувати решту 240, кажуть у Stratfor. За словами міністра економічного розвитку Росії Алєксєя Улюкаєва, 94 монопрофільних міста – «в червоній зоні», тобто – на межі економічного краху або банкрутства. Хоча Кремль і створив фонд на $ 525 млн для таких населених пунктів, Улюкаєв підкреслив – цієї суми вистачить лише на те, щоб допомогти приблизно 20 містам протягом року.

Коли в 2009 році, під час минулого економічного спаду, мономіста почали занепадати, робітники, які не мали альтернативних варіантів працевлаштування, бачили, що їхні зарплати поступово знижуються. У Stratfor нагадують – протести спалахували повсюдно, що змусило тодішнього прем’єра Владіміра Путіна відвідувати ці міста і проводити там пропагандистську кампанію. Так, в Пікалєво (Ленінградської області, де відбувалися масові протести) Путін наказав олігархові Олегу Дерипасці, який володіє містоутворюючою компанією «Базовий елемент» (заводами, що виробляють цемент), виплатити $ 1,3 млн власних коштів, щоб заспокоїти мітингувальників у місті. Зараз олігархи вже не здатні забезпечити такий приплив готівки і менше можуть заповнити нестачу фінансів в Кремлі, щоб допомогти в подібній ситуації.

У документі приватної розвідки США наголошено, що регіональні та муніципальні органи влади РФ, вже перебуваючи під великим фінансовим тиском, не змогли уникнути наслідків економічної кризи для росіян. Інфляція досягла 13-річного максимуму – 16,9% у першому півріччі 2015 року, заробітні плати знизилися на 14% в порівнянні з попереднім роком, і це найшвидший спад з моменту обвалу курсу рубля в 1998 році. За даними державної служби статистики країни, кількість росіян, які перебувають за національною межею бідності, зросла на 14% у першій половині 2015 року. Під час фінансової кризи 2008 року Кремль підняв мінімальну заробітну плату і підвищив соціальні виплати, щоб уникнути стрімкого зростання рівня бідності; зараз же не робить ніяких кроків, воліючи зберігати готівку для потреб федерального уряду.

Згідно з даними Вищої школи економіки, росіяни нині витрачають свої заощадження в іноземній валюті, щоб хоч якось протриматися на плаву. Тим не менш, в ВШЕ вважають, що велика частина цих заощаджень вичерпається ще до кінця року, що істотно обмежить доступ громадян РФ до грошей, внаслідок чого в 2016 році ще більше росіян опиниться за межею бідності.

У Stratfor звертають увагу: Кремль зараз все більше турбує те, що фінансовий тиск на регіональні та муніципальні органи влади, а також на жителів країни, може спричинити опір і масові протести проти центрального уряду. Популярність мало турбує Кремль, оскільки рейтинг підтримки Владіміра Путіна – найвищий за останні роки. Тим не менш, його популярність базується більше на російському націоналізмі на тлі напруженого протистояння Росії із Заходом (і війни проти України). Через те, що економічний тиск продовжує зростати, зрештою Кремль побачить, що його популярність починає слабшати, впевнені американські аналітики.

Захищаючись від загрози громадських заворушень, Кремль робить кроки для того, щоб переконатися – в найближчі роки він збереже контроль над країною. Влада виділила $ 5,2 млрд у вигляді федеральних субсидованих кредитів під 0,1% річних регіональним і муніципальним органам управління. «Незважаючи на те, що кредити трохи поліпшать ситуацію, це тільки мала частка коштів, необхідна регіонам, щоб залишитися на плаву. Отже, регіони як і раніше продовжують брати ризиковані комерційні кредити для задоволення своїх потреб. Фахівці в російському питанні припускають, що Кремль, зрештою, прийде до угоди з державними Сбербанком і ВТБ – головними кредиторами регіонів. Тим не менше, після зустрічі з Путіним, що відбулася 3 липня, глава Сбербанку Герман Греф заявив, що фінансове становище установи протягом решти 2015 буде «складним» і ніяк не натякнув на те, що Сбербанк буде допомагати регіонам», – йдеться в документі.

За даними експертів, поряд з прагненням знайти можливість надання фінансової допомоги регіонам, Кремль робить серйозний акцент на підготовці відповідної реакції у сфері політики та безпеки: «За минулий місяць Держдума прийняла низку законів, що розширюють можливості регіональних урядів з метою забезпечення контролю над протестами. Вони включають прямий контакт між органами охорони правопорядку та керівниками протестних рухів. Крім того, Дума розширила повноваження поліції, в тому числі – надала їй більше прав для застосування зброї проти мирних жителів».

При цьому регіональні органи правопорядку вже розправляються з лідерами опозиції і організаціями напередодні вересневих регіональних і муніципальних виборів. Протягом останніх тижнів затримали лідерів російської опозиції в Новосибірську, Костромі, Калузі і Магадані, хоча до виборів ще більше місяця. Крім того, в низці регіонів деякі опозиційні партії усунули від участі у виборчих перегонах. Протягом кількох місяців перед виборами Путін підтримує контакт з керівниками «Справедливої ​​Росії» і ЛДПР (Сергієм Мироновим і Володимиром Жириновським) – двох російських великих офіційних опозиційних партій.

Виходячи з цього, представники приватної розвідки США роблять висновок: Кремль розпочав підготовку стратегії боротьби проти потенційного політичного інакомислення, розраховану і на віддалене майбутнє.

«У червні федеральний уряд переніс російські вибори 2016 року в органи законодавчої та регіональної влади з грудня на вересень; призначивши вибори на дату, ближчу до літніх канікул. Кремль сподівається запобігти протестам і політичній кампанії, організованій опозицією. Цей крок породив в російських і західних ЗМІ думку про те, що в Кремлі очікують посилення економічної кризи в наступному році. І хоча цілком можливо, що в Росії спостерігатиметься певне економічне зростання в 2016 році, Кремль не зможе стабілізувати регіони або захистити себе від суспільних настроїв (протестів), якщо ціни на нафту не виростуть або якщо не втрутиться федеральний уряд.

При федеральному втручанні від Кремля буде потрібно злити більшу частину його резервів в обсязі близько $ 541 млрд, які зараз розосереджені між валютними резервами, Фондом національного добробуту і Національним резервним фондом. Дотепер Кремль усіма силами прагнув уникати того, щоб запускати руку в цю кишеню напередодні більш складних для економіки часів. Але ці непрості часи – вже не за горами, і Кремлю все ж доведеться спрямувати кошти для захисту регіонів, міст і людей від подальших труднощів. В той же час, в питаннях підтримки стабільності в короткостроковій перспективі Кремль продовжуватиме розраховувати на свою популярність і на чіпкий контроль над інакомисленням», – наголошено в документі.

«Протягом наступних кількох років Кремль направлятиме все більше своїх зусиль на підтримку стабільності в країні. У результаті це може означати, що Росії доведеться обмежити свою діяльність на міжнародній арені, оскільки вирішення внутрішніх проблем поглине більшу частину уваги. Тим часом, Сполучені Штати і инші країни Заходу, можливо, захочуть використати невдоволення росіян, як це трапилося в 2011 і 2012 роках (під час масових протестів проти влади РФ). Між тим, що в Кремлі чітко усвідомлюють, що це може насправді трапитися, там, швидше за все, продовжать розривати зв’язки США з Росією», – резюмували аналітики Stratfor.





 

Яндекс.Метрика