на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Україна – аграрна наддержава
Як ми можемо нагодувати Індію

Украина - аграрная сверхдержава. Как мы можем накормить Индию

Україна – один з найбільших експортерів зернових у світі. Індія – найбільша «голодуюча» країна у світі. Ми знайшли один одного

Зі збільшенням чисельності населення в світі багато країн зіткнулися з проблемою повноцінного забезпечення продуктами харчування своїх жителів. В Азії живе 2/3 від загальної кількості голодуючих, а Індія – лідер серед країн за кількістю голодного населення – понад 191 мільйон чоловік.

Проблема нестачі їжі – одна з найбільших і найнебезпечніших у світі. Вирішується вона, в основному, за рахунок збільшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції. За даними Central Intelligence Agency (CIA), частка сільського господарства в структурі світового ВВП за останні 5 років збільшилася з 3% до 6,1% – зростання склало більше 50%.

Брак продовольства – одна з глобальних проблем Індії

Виробництво зернових в Індії в 2014 році досягло 237 100 000 тон – це більше 10% від виробництва зернових у світі. В основному в Індії вирощують рис. Вироблену с/г продукцію використовують для особистого споживання, а не на експорт.

Український АПК орієнтований на вирощування кукурудзи і пшениці. А ось пшениця – друга за обсягами вирощування та споживання в Індії. Тому для українських аграріїв Індія – перспективний ринок збуту.

Производство основных видов зерновых

Кількість голодуючих Індії в 4,5 рази більша за населення України

Індія – країна, що динамічно розвивається. Разом з економікою зростає і населення. За останні 15 років населення збільшилося більше ніж на 17% (217 500 000 чоловік). За прогнозом World Food Programme (WFP), в 2015 році населення збільшитися ще на 1,3%. Проблема в тому, що зростання населення відбувається, в основному, в сільській місцевості та в міських нетрях – саме там проблема відсутності продуктів харчування відчувається найбільш гостро. За даними WFP в 2014 році 15,2% жителів Індії страждають від недоїдання. В основному – це діти і люди старшої вікової групи.

динамика населения Индии

 

Індія збільшила імпорт зернових з України в 21 раз

Незважаючи на те, що загальний обсяг імпорту Індії в 2014 році скоротився на 1,4% порівняно з 2013 роком, імпорт зернових з України збільшився в 21 раз, зростання склало колосальні 2140%. В абсолютних цифрах це понад 2300 тон зернових на суму $ 562 000. І це не межа для України. За словами міністра Олексія Павленка, цього року експортний потенціал України вищий і експорт зернових очікується на рівні 30-32 млн тон.

украинский экспорт зерновых

В Україні збирають 4 кг зернових в день на одну людину. Це набагато більше, ніж ми можемо з’їсти

Завдяки українським чорноземам, які в 2014 році забезпечили збір урожаю 4 тони з гектара, а також сприятливим погодним умовам, в Україні зібрали в 7,5 рази більше зернових, ніж в Індії. Це при тому, що Індія зібрала в 4,5 рази більше зернових (237100000 тон). Але варто врахувати, що населення Індії в 28 разів більше, ніж в Україні, а з одного гектара там збирають 2,3 тони.

производство зерновых на душу населения

Індія імпортує «некласифіковані» товари, в той час як голодує більше 15% її населення

Частка продовольчих товарів в імпорті Індії становить близько 3%, а в країні голодує більше 15% населення. При цьому імпорт групи «некласифікованих» товарів становить близько 2,3%. А це $ 10,6 мільярда – найбільший показник у світі. Що це за товари, знає тільки уряд Індії, і виникає враження, що він думає тільки про вищі касти населення. А про долі инших повинні дбати міжнародні організації. Наприклад, для боротьби з голодом, WFP створило програму «WFP India», чий фонд становить $ 50800000, а кількість учасників – близько 1,2 мільйона осіб (в основному це діти). Всього в Індії голодує, нагадаємо, 191 мільйон людей.

структура импорта индии

Україна може повністю вирішити проблему голоду в Індії

Індія розуміє, що сама не в силах впорається з нестачею їжі, тому істотно збільшує обсяг імпорту зернових культур в 2015 році. Так, за прогнозом Agricultural Market Information System (AMIS), Індія збільшить імпорт зернових на 46%, до 1,3 млн тон. Але цього все одно замало для повного вирішення проблеми голоду.

А от якби весь український експорт перенаправити в Індію, це могло б повністю змінити ситуацію. 32 мільйони тон наших експортних зернових – і кожен голодуючий в далекій азіатській країні був би забезпечений додатковими 500 грамами продовольства в день. А економічний ефект для України склав би більше за $ 7,6 мільярда (підраховано за середньою ціною 2014 року).

индия моэет импортировать все наше зерно

Україна може годувати голодуючих Індії 121 день

Якщо переробити всю нашу експортну пшеницю на борошно, то вийде близько 8250 тисяч тон (при середньому виході 75%). З неї можна випекти 23,6 мільярда батонів вагою в 500 грам. Це дозволить забезпечити 194,6 мільйона голодних індусів по 1 батону на день протягом 4 місяців.

укрина может кормить голодающих 121 день

Перенаправляти весь український експорт до Індії, звичайно, ніхто не буде – це лише припущення, щоб показати, на що здатна наша аграрна галузь. Але збільшити співпрацю з Індією – перспективна ідея. Це не тільки додатковий приплив валюти в країну, а й посилення наших позицій на світовому ринку. Та й те, що Україна допомагає иншим боротися з голодом, звучить почесно.





 

Яндекс.Метрика