на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Ніколай Воробйов

У відповідь на гібридну війну Росії буде гібридна відповідь від США

Для скептиків. Не поспішайте докоряти Білому Дому. Схоже, хлопці вирішили ловити Кремль на стратегії. Вчора у своєму виступі в CSIS Збігнєв Бжезінський заявив про нездатність РФ почати повномасштабну війну проти Европи в найближчі три роки. Так і не зрозуміло, мав на увазі чи Збіг Україну чи ні, але факт залишається фактом – проти НАТО Росія поки не попре.

Ймовірніше за все, в адміністрації Обами на гібридну війну Кремлю готують гібридну відповідь.

По-перше, не можна сказати, що Штати не надають Україні військову допомогу. Всього за останній рік такої надійшло на суму більше $ 500 млн. Постачання поступово збільшуються. Плюс кредити і безповоротне фінансування. Також попередньо, в МВФ погодили виділити Україні фінансування на майже $ 40 млрд., з яких перший транш у $ 17,5 млрд. має надійти найближчим часом. Це дозволить врятувати українську економіку від дефолту, утримати соцвиплати, продовжити фінансування витрат на АТО.

На військовому театрі США масово перекидають своїх десантників і бронетехніку в країни Балтії, проводять урочисті паради на кордоні РФ, а також активно організовують навчання в Чорному морі, безпосередньо близько від ВМФ РФ. Крім того, Штати відправляють своїх інструкторів-спецназівців для навчання українських військовослужбовців і добровольців. Цього року вперше за всю історію у військову програму MAVNI для нерезидентів Пентагон включив українську мову. Плюс регулярні постачання безпілотників, приладів нічного бачення, засобів захисту і т.д.

У сфері енергетики, зараз у Вашингтоні активно обговорюють питання про розконсервування і подальше постачання в Европу енергоресурси зі США, також розробка в Европі альтернативних джерел енергії (сланцевий газ, сонячна енергетика та ин.). Таким чином планується істотно скоротити залежність від РФ.

Сюди ж продавлює Білий Дім, навіть в обхід головного сателіта на Близькому Сході – Ізраїлю, переговори по без’ядерній програмі Ірану (P5 + 1). У випадку вдалих переговорів і зняття санкцій з Ірану – це може вивести на західні ринки ще одного крупного конкурента РФ з експорту енергоресурсів. Тому, в довгостроковій перспективі Кремль також виявляється у великому мінусі.

Сюди ж – санкції і міжнародний бан Росії помножений на рекордно низькі ціни на нафту. Що через пару років також може обернутися для Путіна великим фіаско!

Сьогодні у Штатів є три крайніх заходи: 1) надати Україні військову допомогу в повному обсязі; 2) відключити Росію від банківської системи SWIFT; 3) заморозити особисті рахунки Путіна і аж до введення обмеженого контингенту миротворців на територію України.

Всі три варіанти в Обами «на столі» і всі три він може використати в будь-який момент. У Путіна це чудово розуміють, тому й намагаються «м’яко тиснути» на військовому театрі. У свою чергу, в Білому Домі до останнього розраховують, що Путін ще одумається.

Таким чином, на гібридну війну Кремля Штати дають таку ж гібридну відповідь!

Взагалі, стратегія Штатів часто викликає у мене аналогію з поєдинками Кличка. Спочатку він тримає знахабнілого противника на довгій дистанції, проводячи розвідку і пробиваючи його оборону джебами. Певний час обидва працюють, ніби, як рівні. Потім в 5-7 раундах йде коронний нокаут (нокдаун). І противник сам не розуміє, як він опинився на помості.

Тепер головне для України – протриматися ще кілька раундів!





 

Яндекс.Метрика