на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Три тези Фетхуллаха Гюлена

Це тези турецького провідного ісламського мислителя і політичного діяча Фетхуллаха Гюлена для французької газети Le Monde від 17 грудня 2015 року - однак вони як ніколи актуальні, якщо ми хочемо зрозуміти, що відбувається з ісламському світі і Туреччині зокрема:

- Ми, як мусульмани, повинні відмовитися від теорій змови, які заважають нам зустрітися віч-на-віч з нашими проблемами і зайнятися самокритикою. Чи не створили наші приховані схильності до деспотії, фізичне насильство в суспільстві, нехтування молоддю і недоліки в освіті середовище для того, щоб групи з тоталітарною свідомістю могли вербувати собі прихильників? Чи не створили ми ґрунт для того, щоб люди, які залишилися в порожнечі, зневірилися і почали шукати альтернативу внаслідок нашої нездатності забезпечити основні права і свободи людини, верховенство права і плюралістичне мислення?

- З великим сумом спостерігаю, як після недавніх подій окремими людьми знову на порядок денний виноситься теза про зіткнення цивілізацій. Не знаю, чи висувалася ця теза його авторами в якості бажаного бачення майбутнього. Абсолютно точно, що зараз відродження подібної риторики допомагає терористичним мережам вербувати нових членів. Я б хотів чітко і ясно висловити таку думку: ми є свідками не зіткнення цивілізацій, а, скоріше, зіткнення людської цивілізації і варварства.

- Наш обов'язок, як мусульман, бути частиною вирішення проблеми, не дивлячись на наші образи. Якщо ми бажаємо захистити права і громадянські свободи мусульман по всьому світу, а також внести свій внесок в те, щоб люди всіх віросповідань жили в мирі і спокої, ми повинні брати участь у викоріненні тероризму у всіх його політичних, економічних, соціальних і релігійних аспектах. Ми можемо боротися з насильством і тероризмом, що зрощує їх тоталітарними ідеологіями, подаючи доброчесний приклад як добропорядних громадян, відкидаючи і маргіналізуючи радикальні інтерпретації релігійних джерел, пильно не даючи їм можливості заволодіти умами молодих людей, а також починаючи прищеплювати демократичні цінності зі школи.

 

Le Monde, 17 грудня 2015 року

 





 

Яндекс.Метрика