на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Збігнєв Бжезинський, iнтерв’ю німецькому журналу «Шпігель»

Якщо Україна не розвалиться,
то Путін буде змушений шукати інший вихід

 

Шпігель: Пане Бжезинський, чи не здається Вам, що починається нова холодна війна між Заходом і Росією?

 

Бжезінський: Так вона вже давно почалася. На щастя, як і раніше, варіант того, що це протистояння трансформується у справжню, «гаряча» війну малоймовірний.

 

Шпігель: Минулий раз холодна війна тривала 40 років - на цей раз нам очікувати приблизно того ж?

 

Бжезінський: Не думаю. Багато факторів на цей раз зовсім інші. Якщо Україна зможе не розвалитися зсередини найближчим часом – то лідер Росії буде змушений шукати інші підходи. Дуже сподіваюся, що він достатньо розумний, щоб діяти відповідно до ситуації - краще пізно, ніж ніколи.

 

Шпігель: А він настільки розумний?

 

Бжезінський: Складно точно відповісти на Ваше питання. У всякому разі можу точно сказати, що він внутрішньо хитрий, володіє шостим почуттям, вміє відчувати ситуацію. З останніх його дій, я вже говорив, я не можу зрозуміти одного - знехтувати 40 мільйонами? Люди, які при інших обставинах ніколи б не стали ворогами Росії. Це дуже ризикований крок Путіна.

 

Шпігель: Чи правильно для НАТО перекидати важке озброєння в східну Європу та Балтику?

 

Бжезінський: Не розумію суті вашого запитання. Давайте я поставлю зустрічне питанняа Ви вважаєте правильним перекидати війська на територію незалежної держави після того, як значну частину цієї держави вдалося урвати для себе?

 

Шпігель: Ви маєте на увазі те, що Путін зробив в Україні?

 

Бжезінський: Запам'ятайте - Ви завжди повинні розглядати ситуацію з обох сторін. Я проти війни, але Ви повинні розуміти, що на кожну акцію повинна бути реакція. Більш того! Якщо це правило порушується - шанси на те, що буде війна, значно збільшуються.

 

Шпігель: Так, але хіба подібні дії Заходу не провокують російську пропаганду?

 

Бжезінський: Я все ще Вас не розумію. То це ми не маємо право перекидати війська в явно дружні і бажаючі цього країни, які є повноправними членами нашого блоку, і для яких настали часи, коли є реальна загроза?

 

Шпігель: Так, але тут питання в тому, чи не грає це на руку Путіну і його пропаганді?

 

Бжезінський: Той же самий аргумент застосовувався в ситуації з Гітлером. У ситуації з його вторгненням в Судети і Австрію. Нагадати, чим це закінчилося?

 

Шпігель: Ви порівнюєте Гітлера і Путіна?

 

Бжезінський: Є аналогії і відмінності. Зокрема, Гітлер ніколи не прагнув особисто розбагатіти. Путін інший. А найбільш небезпечним є той факт, що Путін по натурі гравець.

 

Шпігель: Добре, припустимо, Путін нападе на Балтію. НАТО воюватиме?

 

Бжезінський: Дивне запитання. Само собою. Для цього НАТО, власне, і створено. Якщо ми всім розповімо, що з нами можна робити, що хочеш, толку вже точно не буде.

 

Шпігель: Згідно з опитуваннями в Німеччині більшість німців проти участі Німеччини у військових дій в разі загострення ситуації в Балтії.

 

Бжезінський: А скільки відсотків німців хотіли б, щоб США допомогло Німеччини в разі, якщо нападуть на Німеччину?

 

Шпігель: Ну звісно ж більшість.

 

Бжезінський: Ну так і я про те ж. Взагалі, подивіться на Литву - маленька країна заявляє, що вони будуть захищатися всіма своїми можливостями. Крапка. Це Вам, німцям повинно бути соромно. Хоча насправді я впевнений, що німці «в разі несподіванки» змінять свою думку і все ж будуть битися.

 

Шпігель: У недавньому минулому ми дізналися, що NSA (National Security Agency) нам розповідало, м'яко кажучи, не всю правду. Що скажете?

 

Бжезінський: Я, як колишній начальник цієї організації, не відчуваю права говорити на цю тему в подробицях, вибачте.

 

16 07 2016

Джерело: www.Spiegel.de

 





 

Яндекс.Метрика