на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Саід Ісмагілов, муфтій, Духовне управління мусульман України «Умма»

Терористи пробили чергове дно та порушили ще один фундаментальний принцип Ісламу, що категорично забороняє нападати на культові споруди та вбивати священиків, ченців і людей що знаходяться у храмах. 
Я маю на увазі напад на католицьку церкву в Сант-Етьєн-дю-Рувре коли під час меси двоє злочинців вбили 84-річного священника Жака Амеля. Ми б дуже хотіли, щоб цей та інши злочини не пов'язували з Ісламом, адже такі дії повністю не відповідають приписам Ісламу. 

Цей злочин вже засудили мусульманські організації Франції та Європи. Ми, в свою чергу, засуджуємо цей гріх та злочин від імені мусульман України. 
Заборона завдавати шкоду культовим спорудам, вірянам що там моляться, ченцям та священикам походить від пророка Мухаммада (мир йому!), який з повагою ставився до христіян. Адже Всевишній Аллаг в Священному Корані сказав: "І ти неодмінно дізнаєшься, що найближчими до віруючих (мусульман) є ті, що кажуть: "Воістину ми - християни!" Адже серед них є священики, ченці та вони не поводять себе високомірно". 
Тобто Господь особливо підкреслює, що найближчими в духовному плані до мусульман, є християнська спільнота.
Навіть під час війни, пророк Мухаммад відправляючі армію у військовий похід давав такі настанови: «Виходячі у військовий похід не ошукуйте і не будьте зрадниками! Не поневічуйте, не калічте, й не катуйте! Не вбивайте дітей, старих, жінок, а також тих, хто молиться у своїх храмах, та ченців!» 
Друг пророка та перший халіф Абу Бакр відправляя армію в похід сказав: «Не рубайте та не спалюйте пальми, не ріжте судини скоту й не рубіть плодові дерева, не руйнуйте храми християн та юдеїв, не вбивайте дітей, старих та жінок. І ви знайдете, що деякі люди знаходяться у храмах, не
чіпайте їх, покуди вони не б'ються проти вас».
Таким чином навіть у випадку бойових дій, храми, віряни та церковний клір згідно законам Ісламу є недоторканими. А в мирні часи то й подавно. Але терористи не шанують закони Корана та настанови пророка. Вони порушують все, що свято для мусульман, і своїми діями викликають ісламофобію та гнів проти мусульман. Ніхто не є захищеним від їх злочинів, в тому числі і мусульмани. 
Від імені мусульман України ми рішуче засуджуємо напад на церкву і вбивство священиків та вірян, висловлюємо свій жаль та співчуття, та маємо надію, що ми разом подолаємо це лихо.

29 07 2016



 


Яндекс.Метрика