на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Гаррі Каспаров

Ці вибори можуть виявитися останніми у вашому житті

Похмурі і лякаючі слова Дональда Трампа, що пролунали на з'їзді Республіканської партії в четвер (21 липня), дали вченим та історикам можливість зробити порівняння як з Джорджем Уоллесом в 1960-х роках, так з Беніто Муссоліні в 1930-х роках.

 

Як би не були обгрунтовані ці порівняння, трема, що пробігла по моєму хребту, була викликана не схожістю виступу Трампа з кадрами старої кінохроніки. Замість цього я побачив американізовану версію до біса ефективної пропаганди страху і ненависті, яку сьогодні використовує Владімір Путін в Росії.

Це не означає, що слова Трампа є дослівним плагіатом Путіна. Мова і інтонації також відрізняються, як російський і американський прапори, в яких є одні й ті ж кольори: червоний, білий і синій. І це стосується не тільки змісту сказаного; манери і жестикуляція Трампа, які пом'якшили його звичне лицедійство, були разюче схожі на глузливу і хвалькувату подачу, занадто добре знайому росіянам після 16 років перебування Путіна при владі.

В обох випадках на початку оратор навмисно викликає інтуїтивні емоції страху і відрази, щоб потім домогтися звільнення від них за рахунок "очисного гніву", що знищує все інше. Тільки цей лідер допоможе подолати страх і відразу. Лідер направить в вірне русло ваші ненависть і роздратування і зробить так, щоб все стало краще. Як саме? Ну, зараз це не важливо.

Кандидат-демагог повинен намалювати похмуру картину статус-кво, посилаючись на всі катастрофи і невдачі. А потім окреслити ще більш похмуре майбутнє, якщо йому не буде надано право діяти. Але при цьому діяти прямо зараз. Ви можете вважати, що у виборчій кампанії політику краще викликати позитивні емоції у потенційних виборців, але це не відповідає іміджу майбутнього диктатора. Замість того, щоб розповісти людям, що він буде робити в разі його обрання, він погрожує їм тим, що буде, якщо його не оберуть. Демократичному лідеру потрібні люди. Тиран або потенційний тиран наполягає, що люди потребують саме його.

Путін, який довго перебуває при владі, змушений применшувати кризу в Росії. Трампу, як кандидату в президенти, необхідно малювати у чорних тонах американську кризу. Щоб роздути список ворогів, Трамп фокусує увагу на проблемі тероризму і на таких болючих для американців питаннях, як нелегальна імміграція. Він приєднався до хрестового походу Путіна проти НАТО, що є дивною позицією для американського кандидата в президенти. Якщо він дійсно вважає, що глобальний тероризм є серйозною загрозою. Стратегічне співробітництво у вільному світі зараз важливіше, ніж будь-коли. Я пишу це з Таллінна, який без НАТО дійсно може перетворитися в "передмістя Санкт-Петербурга", куди країну відправив "шанувальник Трампа" Ньют Гінгріч.

Тероризм - це серйозна і небезпечна проблема, і Сполучені Штати повинні вести серйозні міжнародні переговори про те, як з ним боротися. Трамп робить все можливе, щоб люди перманентно жили в страху. Саме на це сподіваються терористи. Це дзеркальне відображення пихатої риторики Путіна, що створює своє власне смертельне реаліті-шоу в Сирії, де килимові бомбардування російської авіації плодять мільйони нових біженців і надихають нове покоління джихадистів.

Придумана Трампом стіна на кордоні з Мексикою є квінтесенцією риторики диктатора. З ворогом все ясно, вигода очевидна. А ось з незліченними розбіжностями і вадами справи маються набагато складніше. Для Трампа, як і для Путіна, рішення завжди зрозумілі і прості, якщо взагалі є. Те, що вони є неможливими або нездійсненними не має значення, оскільки на той час, коли це стане очевидним, диктатор вже матиме ту владу, яку він хотів.

Посил кампанії Трампа і пропаганди Путіна різко контрастує з передвиборчою промовою Рональда Рейгана на з'їзді Республіканської партії у 1980 році. У той час Америка і весь світ зіткнулися з численними викликами - від економічної та енергетичної кризи до нескінченних чвар між ядерними наддержавами. І все ж, поведінка Рейгана було життєрадісною і його промови були повні позитиву. Він був сповнений оптимізму щодо майбутніх світлих днів, великих можливостей для Америки, об'єднаної спільними цінностями.

 

Тоді американці повірили Рональду Рейгану, і саме їх віра дозволила його ідеям збутися на благо нації і всього світу. Сьогодні багато американців вірять Дональду Трампуа у виборчому праві їм не можна відмовити. Але якщо ідеї Трампа збудуться, то це буде реальний кошмар, а не кошмарний сон.

Боляче визнавати, але Путін був обраний у 2000 році на відносно чесних виборах. З тих пір він послідовно руйнував тендітну російську демократію і досяг в цьому успіху, налаштувавши росіян один проти одного і проти всього світу. Путін показав, як далеко можна зайти, використовуючи демократичні інститути для переконання більшості, що їй загрожує меншість, і що тільки він здатний їх захистити.

Остання і найбільш тривожна схожість між Путіним і Трампом полягає в тому, що дуже багато хто не хоче вірити, що людина подібна до Трампа може коли-небудь стати лідером наймогутнішої країни в світі. У 1991 році, коли на превелику радість розпався Совєтський Союз, ми не могли повірити, що всього за дев'ять років по тому колишній агент КГБ стане президентом Росії. Мораль: будьте обережні голосуючи на виборах, бо то це можуть виявитися останні справжні вибори в вашому житті.

27 07 2016

The Washington Post, переклад - Каспаров.Ру

 

http://glavpost.com/post/27jul2016/opinion/93426-garri-kasparov-eti-vybory-mogut-okazatsya-poslednimi-v-vashey-zhizni.html

 





 

Яндекс.Метрика