на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Юлія Латиніна, кандидат філологічних наук,
журналістка, письменниця (Москва)

Як Україна влаштувала Росії розгромне «газове Ватерлоо»

Я вважаю, що найбільшу і необоротну перемогу над Путіним не тільки в Україні, а й взагалі у світі здобув чоловік, якого звуть Андрій Володимирович Коболєв. Хоч я не впевнена, що всім вам відоме це ім’я. Це людина, яка відразу після Майдану очолила Нафтогаз України. Він і до цього працював в Нафтогазі, а ще раніше він працював в PriceWaterhouse.

Я нагадаю, що Нафтогаз – це, як Газпром у Росії, царський бізнес. З пісні слів не викинеш, різні злі язики натякають, що свого часу Юлія Тимошенко підписала відомий контракт про постачання газу в Україну з Путіним, тому що, нібито, отримувала з кожної тисячі кубів відкат. А Янукович в свою чергу посадив її тому, що як тільки він прийшов до влади, то вирішив, що цей відкат тепер має бути його.

У будь-якому випадку... Розумієте, там діяв дуже простий принцип. Оскільки обсяг відкатів з поставок газу визначається обсягом споживання, то обсяг споживання треба було стимулювати. Стимулювали це за рахунок слів, святих слів про допомогу населенню, тому що тарифи для населення і підприємств різнилися і в 3, і в 15, а бувало і в 20 разів. Оскільки лічильників у населення не було, виникала прекрасна можливість для арбітражу. Ну, скажімо, пан Фірташ у нас контролював одночасно кілька хімзаводів. А хімзавод – це, по суті, фабрика з переробки газу на дорогий кінцевий продукт. І одночасно низку облгазів, які поставляли газ на ці заводи.

Тобто у пана Фірташа була прекрасна теоретична можливість доставити на свої заводи безкоштовний газ і сказати, що цей газ спалило злиденне населення.

Загалом, в результаті Україна виробляла 20 мільярдів кубометрів газу, ще 50 на піку імпортувала з Росії, сиділа на газовому кукані так, що не злізти. Нафтогаз мав щорічну дірку в 100 мільярдів гривень – все це під гаслом турботи про трудящих.

Так! І вишенька така на торті. Оскільки трудящі бідні, вони ж потребують безкоштовного газу, то газові виробники України теж повинні постачати газ Нафтогазу України практично безкоштовно. Власне, це вбивало на корені економіку національного видобутку і, відповідно, зміцнювало залежність від Росії.

Тому в Кремлі завжди вважали, що Україна з цієї голки зіскочити не зможе ніколи, що її можна вертіти на газовій трубі як хочемо. І, власне, з 2005 року це дослідним шляхом підтверджувалося. Тому що, як би ми цю Україну не вертіли, вона з неї не зіскакувала – тільки глибше сідала.

І ось, що робить Коболєв. Ну, звичайно, він робить це з санкції Яценюка так, що ось це справді реформа уряду. По-перше, вони зрівнюють тарифи. Вони це роблять в 3 етапи. Другий етап мав початися 1-го квітня. Але Яценюк, якого відправляють у відставку, не взявся розпочинати новий етап, залишивши цей подарунок наступному прем’єру. Ну, загалом, це вже практично неминуче, так? Головне зроблено.

Крім того, піднімаються внутрішні закупівельні ціни на газ, тобто видобуток газу в Україні стає рентабельним. А найголовніше, Україна починає купувати газ з Европи.

Я вам скажу, що це було дуже нелегко, тому що там було 2 проблеми. Проблема перша – фізика. Доставити цей газ можна по одному єдиному місцю у великому розмірі – це по реверсу зі Словаччини. А там між українським Ужгородом і Вельке-Капушани, відповідно, лежать 4 труби, причому всі вони опечатані Газпромом, що суперечить европейському вже третьому енергетичному пакету. І, відповідно, коли почали... Українці прийшли і сказали «Ну що ж це таке? Це ж суперечить вашим же европейським угодам». Европейці замахали руками «Ой, господи, тільки не чіпайте Газпром, Газпром нам зробить «бо-бо», і взагалі зробити нічого неможна». Нафтогаз взяв і побудував п’яту трубу, фізично. 27 кілометрів вони побудували, причому, наскільки я розумію, з такого сушеного лайна, що спочатку у них там навіть не було нормальних обсягів прокачування.

Але! Ще ж в цю трубу треба було газ закачати – тут теж вийшло, що европейці сказали «Та що ви, що ви! У нас ринку газу немає. У нас тільки ось це все за довгостроковими контрактами, і взагалі Газпром. Ви тільки не ображайте Газпром». Це і чиновники говорили. Це і приватні компанії говорили. Наскільки я розумію, чудова німецька компанія Іон, так, скосивши очі, почала казати: «Ой, ви знаєте, у нас, здається, тут газу нема». Ну і, звичайно, при цьому натякала... Зробила страшні очі і говорила: «Ну, Газпром же!»

А потім їм продала норвезька Statoil. У них же Газпрому немає. Потім Газпром почав проти Нафтогазу нову газову війну. Значить, наші чиновники заявляли, що там покарають Словаччину, що покарають усіх, хто поставляє цей газ. Штучно була обмежена подача газу в Европу і в Европі виник дефіцит газу, щоб вона не ділилася з цією проклятою Україною.

Більш того, там була спроба фізично перешкодити поставкам газу, тому що з країни в країну газ йде по інтерконнектору, отже, Газпром займає інтерконнектор, ганяє свій же газ з Німеччини в Чехію, з Чехії в Словаччину, зі Словаччини в Австрію, з Австрії в Німеччину. Так? Його фізично неможливо, виходить, доставити в Україну.

Результат: Нафтогаз переплатив минулої зими за газ близько 300 мільйонів доларів. В иншому випадку він переплатив би десь 3 мільярди. Газпром за час цієї газової війни зазнав збитків на 6 мільярдів доларів. Власне, на цьому все і скінчилося.

Тобто, в той самий момент, коли під Дебальцеве і Іловайськом замикалися котли,  Коболєв влаштував Газпрому повне Ватерлоо. Тобто, щоб були зрозумілі розміри лиха, в 2015 році в цьому ось експорт російського газу в Европу становив близько 170 мільярдів кубів. Ось, ще раз, в кращі роки Газпром в Україну поставляв 50 мільярдів, в останні роки, звичайно, менше (40, потім 30) за ціною вище европейської. Хвалена Сила Сибіру, коли її збудують, якщо її збудують за 60 мільярдів доларів, буде поставляти в Китай 40 мільярдів кубів.

Тобто в результаті Україна зараз видобуває 20 мільярдів кубів, імпортує взимку ще 10 і їй вистачає через нормальні тарифи. Відповідно, Кремль зарізав курку, яка несла золоті яйця, і більш того, всуху програв розв’язану газову війну.

До речі, вишенька на торті. Оскільки Нафтогаз перейшов на европейський принцип ціноутворення, то ціна на газовий транзит для Газпрому, яку він, правда, ще поки не платить, зросла втричі. Тобто, ви розумієте тепер, чому ми почали так згадувати про Південний потік. А коли Південний потік накрився, почали говорити про турецький транзит.

9 04 2016

http://politolog.net/russia/kak-ukraina-ustroila-rossii-razgromnoe-gazovoe-vaterloo-rossijskij-zhurnalist/

 





 

Яндекс.Метрика