на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Олександр Петрачков

Українці в полоні деструктивної міфології

Український народ історично знаходиться в полоні міфів. Поводирі розповідають йому казки про білого бичка і будують потьомкінські села. Незріла дитячість змушує українців тішитися мультфільмами і коміксами. А в цей час дорослі дядьки, ваблячи цукеркою, відбирають останній дріб'язок і грубо ґвалтують. Країна, як муха, безнадійно б'ється об скло, не бачачи відкритої кватирки. Побачити яку можна тільки раціонально глянувши на вікно.

Рідкісні раціонально мислячі люди кажуть: о, українці, що ж з вами буде, коли Україна ще більше зануриться в океан посткапіталістичної глобалізації ?! У цій новій реальності навіть прогресивний в минулому республіканізм починає труїти незрілу свідомість юних українців міфотворчістю. А треба дорослішати і ставати раціональними.

 

Особливо небезпечними є такі деструктивні міфи:

 

1) Незалежність. Відразу зрозуміло, незалежність місцевих автохтонних вождів полягає у експлуатації свого ж населення. Раціональність вимагає інтеграції у світовий культурний, економічний і правовий простір, в якому місцева «еліта» не матиме монопольних захисних бар'єрів.

 

2) Влада більшості. Ми можемо лише поспівчувати один одному, розуміючи всю ілюзорність цього слогана. Як слабка більшість може реалізовувати своє право на владу? Насправді ця слабкя більшість формує свою слабку владу, здатну жити лише в закритому гетто при балансі зовнішніх сил. Раціонально побудоване суспільство живе у відповідності з правом, яке захищає права меншості. З сильних меншин формується сильна більшість, що створює сильну стійку владу, яка базується на консенсусі. Влада ж слабкої більшості є владою маніпуляторів, які керують цією більшістю через міфи, і владою криміналу, який керує нею з допомогою корупції.

 

3) Запобігання перед народом. Ми повинні поважати наш народ! За що поважати? За спущений в унітаз «потенціал» багатющої країни? Або за дитячі міркування і вчинки? Педагоги кажуть, що немає межі хамству і жорстокості дітей, перед якими запобігають дорослі. І немає меж тиранії народу, який не виріс з дитячого віку. Дітей треба виховувати і жорстко і раціонально навчати. Привчати до самостійності в дорослому житті, до майстерності і праці, відповідальності та свободи, щоб дитина не стала тупим і жорстоким ледарем і паразитом. Дітей треба соціалізувати і готувати до успішної конкуренції у ХХІ столітті, а не до виживання у варварських бійках за шматок хліба, і жалюгідного жебракування. Повагу потрібно заслужити, а не вимагати, як вічно встає з колін і валяється в бруді п'яна путінська Росія.

 

4) Гуманітарний аспект. Відразу ж міф, не в брову, а в око. Педерастія причина СНІДу, ми за традиційні сім'ї! По-перше, традиційна сім'я - це міф. Особливо в Україні, європейському чемпіоні з розлучень. По-друге, як в Африці, СНІД в Україні поширюється через помилки медицини, а не через ЛГБТ. Велика частина випадків захворюваності на СНІД у нас відбувається з причини зараження медперсоналом в медичних клініках, як у найвідсталіших країнах світу. Україна б'є рекорди з побутового сифілісу, туберкульозу, і інших інфекційних хвороб, вже давно забутих на заході, а це не європейський синдром, а африканський. Раціональний підхід вимагає зробити наголос  на гуманітарній сфері та інвестувати в освіту і медицину. А тупі і шкідливі міфи викинути за борт. Для боротьби з епідеміями потрібно будувати лікарні, а для зміцнення шлюбів треба підвищувати рівень життя, а не боротися з ЛГБТ. Спалювання відьом ніколи не допомагало в боротьбі з чумою, допомагала тільки санітарія та гігієна.

 

5) Деолігархізація і боротьба з корупцією. Відразу два міфу: «де-» і «боротьба». Демонтаж значить руйнування без творення. Боротьба означає руйнування без творення. Все це означає, що в цій боротьбі не залишиться каменя на камені, а українець втратить останні копійки в кишенях. Бо головне - це боротьба. Але в дійсності олігархи залишаться при своїх статках, корупціонери при своїй корупції, а українці з дешевими міфами про боротьбу з приставкою «де-», але з порожніми кишенями. Раціональний підхід вимагає спершу вивчити ці явища. У чому їх причина? У нераціональному устрої українського суспільства, що базується на нераціональному мисленні. Щоб не було корупції, потрібно формалізувати всі соціальні відносини, зробити їх ринковими, правовими, суспільними, етичними, раціональними. Без понятійного, традиційного, підкилимного, сімейно-кланового і міфологічного ерзацу.

 

І накінець не хотілося б повторюватися про вовків в овечій шкурі, але по лукавих спокусниках все ж пройдемося, бо сказано: хто спокусить хоча б єдиного з малих цих, то краще б такому на світ не народитися!

 

21 06 2016

http://hvylya.net/analytics/society/ukraintsyi-v-plenu-destruktivnoy-mifologii.html

 





 

Яндекс.Метрика