на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Віталій Портников

Гроші доведеться брати на Заході.
І виконувати умови кредиторів

Домовленості української влади з МВФ ще довго будуть предметом політичних спекуляцій. Так як ці домовленості є реальним фундаментом перетворень і одночасно ставлять під сумнів стабільність пострадянських соціальних стандартів, боротьба з МВФ - шлях до високих рейтингів і успіху на парламентських виборах. І якщо ти думаєш не про країну, а про владу, кар'єру і контроль над потоками, успіх в цій боротьбі тобі забезпечений.

Питання тільки в тому - а далі що? Що буде, коли в результаті яких-небудь позачергових виборів або народного обурення до влади прийде черговий популіст? А нічого. Він відправиться в МВФ і виконає всі ті умови, проти яких зараз виступає. Тільки час буде згаяно, умови будуть жорсткішими, час для запуску економіки - довшим. А українські громадяни будуть розплачуватися за свою наївну віру в безкоштовний сир у мишоловці ще більшою бідністю і безперспективністю. Тільки і всього. Подумаєш!

Ідея щодо того, що МВФ можна просто проігнорувати або обдурити - адже раніше вдавалося! - Теж родом з минулого. У цьому минулому українська кредитна політика була не стільки політикою, скільки проституцією. Якщо не вдавалося обдурити МВФ, обманювали Росію. І обидва "залицяльники" знали про ці наші "маленькі жіночі хитрощі".

Але в МВФ розраховували та те, що стабілізація української економіки дозволить країні нарешті вийти з пострадянського тупика і приєднатися до цивілізованого світу, а у Росії вважали, що обман і готовність піти на утримання до Путіна рано чи пізно зробить Україну частиною його безглуздої імперії.

На наше щастя, у першої Росії не витримали нерви. З проституцією назавжди покінчено. І не тільки тому, що Росія - агресор, яка тепер зацікавлена ​​не в стабілізації, а у повному краху бунтівної провінції. Справа в тому, що у Росії немає грошей. А нам потрібні гроші.

Саме тому їх доведеться брати на Заході. І виконувати умови кредиторів. Це, звичайно, неприємно. Але ніякого іншого вибору у громадян України немає. Вірніше, є - ще разок проголосувати за популістів і залишити без копійки не тільки себе - з собою вже все ясно - але і власних дітей. Або проголосувати ще пару раз - і залишити без копійки вже власних онуків. І все це - під акомпанемент голосінь про те, яка жахлива, некомпетентна, корумпована влада - чудесна музика для подальшого життя в безвиході.

І це - не вибір між жахливим кінцем і жахом без кінця, як хтось міг подумати. Це вибір між цілком імовірним успіхом і виходом з убогості і жахом без кінця. Але ніякий Захід не зробить цей вибір за українців.





 

Яндекс.Метрика