на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Бесіду з Метью Брайза вів Антін Борковський

Путін хоче розпочати торги з Трампом щодо України

Екс-радник Держсекретаря США Метью Брайза про проросійських діячів в оточенні Трампа і що має робити адміністрація Порошенка, аби покращити відносини з новою американською адміністрацією

 

Маємо нового президента Сполучених Штатів, Східна Європа, зокрема Україна, має чимало побоювань з цього приводу, адже пролунало чимало припущень, що політика Сполучених Штатів стосовно Росії може кардинально змінитися. 

Я працював у адміністрації Обами коли він став президентом, і коли я дізнався про його політику перезавантаження щодо Росії, я виступав проти цього. Мені здавалося, що в результаті вона прийде до точки, коли Путін перехопить ініціативу в США, і ми отримаємо в кінцевому результаті серйозну кризу в наших відносинах - це насправді і трапилося. І це регулярно трапляється стосовно України.

Зараз мої побоювання такі:  можливо, президент Трамп підніме цю, так звану, співпрацю з Росією на декілька градусів, вище ніж за часів президента Обами. І є ще побоювання: Путін думає, що Трамп чітко визначився з закордонною політикою, а саме щодо чіткої готовності співпрацювати  з Росією у сирійському питанні.

Я припускаю, що Росія прагнула би взяти ініціативу на себе, а це означало би, що Асад залишиться при владі, і США стануть не тільки союзниками Росії, але й Ірану. Тобто йдеться про те, що нашим союзником може стати Росія, котра кидає бомби на школи, на лікарні, в яких знаходяться люди, котрі намагаються сховатися від бомбардування.

Також я дуже боюся, що ми можемо побачити підняття рівня агресії Росії щодо України, а також щодо країн Балтії – це стосується Естонії, Латвії, де Путін може розгорнути певні військові операції з послабленням НАТО. В результаті цього НАТО може розколотися, тому що як Латвія, так і Естонія, будуть розраховувати на підтримку, яка може і не надійти.

Ви дуже слушно зауважили, що тиск Росії на Україну восени цього року буде лише збільшуватися. Наскільки я розумію, Росія прагне використати певний вакуум влади в США.

Я маю побоювання саме такого роду сценарію. Президент  Путін не схоче бути другом нікому, в нього є дуже зрозумілі стратегічні плани. Найбільший і найважливіший для нього план - розколоти НАТО, і розсварити Америку з її європейськими союзниками. Інший план, який є частиною цього, утримувати Україну саме там, де вона є,  тобто не частиною Заходу, не частиною Європейського Союзу, не частиною НАТО.

Тож найкращий шлях зробити це – власне сіяти хаос, розбрат, загальну дестабілізацію в Україні. Саме момент так званого вакууму влади, може змусити Трампа збентежитися, і змусить думати, що якщо він став президентом, то йому потрібно негайно вступати в перемовини з Росією, аби закінчити цю дестабілізацію в Україні.

Що вони з президентом Путіним дійдуть згоди у великих торгах, в результаті чого Путін накладе свої руки на Україну, мовляв, ми дозволимо йому домінувати над Україною, а він дозволить нам робити щось інше. Ось до чого може призвести політика перезавантаження відносин з Росією. Але є причина для оптимізму – Трамп навчиться цієї роботи, він розумна людина, він зрозуміє, що помилявся, вважаючи, що може домовитися з Путіним, як два бізнесмени

Але, водночас, в США ми маємо нову команду посадовців чи-то кандидатів на посади – йдеться про можливого голову Пентагона Майкла Флінна і нового віце-президента Майкла Пенса.

Ми знаємо про генерала Флінна те, що він є дуже досвідченим в оборонній і розвідувальній галузі, але він проводив багато часу на телеканалі Russia today, даючи інтерв’ю Russia today. Він достатньо розумний, достатньо досвідчений для того, щоби знати що Russia today – це пропаганда російської влади.

Особисто я відмовився від появи на Russia today, хоча мене запрошували багато разів, пропонували зробити ексклюзивні півгодинні інтерв’ю, але я цього не буду робити, бо я  знаю -  щоби там хто не казав – що там перекручується інформація, і вона сприяє потенційній підтримці політики Путіна. Чимало американських експертів й оглядачів погоджуються з подібною, щойно озвученою  думкою про генерала Флінна.

Також є можливість, що Ньют Гінгрідж, який раніше був спікером Палати представників Конгресу США, може стати держсекретарем США,  натомість декілька тижнів тому він сказав щось на кшталт: «Якщо Росія заатакує Естонію, НАТО повинен просто відпустити Естонію, і не зобов’язаний відповідати». Звичайно, буде нова команда, і я маю певні побоювання  щодо тих людей, які займуть важливі посади.

Ми, звичайно, достеменно не знаємо поглядів Дональда Трампа на зовнішню політику, але ті погляди, які ми знаємо, змушують нас хвилюватися. Також він має старшого радника Картера Пейджа, який тісно  співпрацював з «Газпромом» в минулому,  і такі речі мені зараз доставляють дискомфорт.

Як стало відомо, свого часу не відбулася зустріч між президентом Порошенком та командою президента Трампа. Йдеться про те, що в кінці вересня та зустріч, котра могла би бути, чомусь не була реалізована. І є чутки, що це, власне, зумовлено через позицію української держави стосовно Пола Манафорта, котрий був технологічним радником, піарником президента-диктатора Януковича.

Ситуація з Полом Манафортом вплинула на це. Коли я був ще офіційним радником у Вашингтоні, - мушу подумки повернутись до 2008-2009 років – ми тоді багато говорили про роботу Пола Манафорта з Януковичем: як це жахливо і що Пол Манафорт немає совісті. Я думаю, що президент Порошенко стурбований через це.

Співпраця Пола Манафорта з Трампом і Януковичем є показником того духа, який супроводжує Дональда Трампа, і тої незрозумілої гри Путіна стосовно України, того, аби утримати ситуації в Україні замороженою – мати владу над життям і смертю, і анексувати територію, аби досягти своїх цілей. Дональд Трамп повинен прокинутися, бо ж декілька місяців тому Трамп заявляв, що Росії нема на Сході України. Тож повинен відбутись серйозний процес розуміння, що і трапиться з Дональдом Трампом.

Ситуація на сході України є загрозливою, і наскільки я розумію, Путін може розв’язати в будь-який момент нову чергову активну фазу. Як, на вашу думку зараз може зіграти Путін? Чи він буде намагатися виміняти Україну на Сирію, чи просто буде намагатися купити когось з адміністрації чи середовища президента Трампа?

Перш за все, я знаю, що в американському оборонному відомстві працює багато людей, які розуміють небезпеку, яку може створити президент Путін, і вони допоможуть в цьому Дональду Трампу. Державний департамент також має людей, які повністю володіють ситуацією, тож я маю переконання, що Дональд Трамп швидко дослухається до них.

Я думаю те, що президент Путін збирається робити як на сході України так і в цілій Україні, не буде схоже на якусь велику військову операцію. Адже тоді це стане певним сигналом, і дуже швидко відкриє очі Дональда Трампа на те, що Путін не є тою людиною, якою на думку Дональда Трампа є Путін. Тож я думаю, що Путін буде скеровувати свою політику, аби підвести Україну до краю прірви, примусити зробити цей крок через дестабілізацію, блокування реформ й підживлення корупції. І ви знаєте, мені прикро, але я мушу це сказати, українська влада також робить багато для того, аби послаблювати саму себе.

Що на вашу думку мала би робити адміністрація президента Порошенка, аби якнайшвидше покращити відносини з адміністрацією Дональда Трампа, адже, як ми розуміємо, цей зв’язок є стратегічним для України.

Мої рекомендації президенту Порошенку – він повинен зробити дещо, аби довести, що він має реальну команду реформаторів, аби довести, що він змінить усі ці застарілі державні структури нагорі української влади, які роблять країну слабшою.

Гадаю, дещо б змінилось, якби він підійшов до Дональда Трампа зі словами: "Слухай, чоловіче, я розумію, що ти людина, яка вміє приймати рішення, мені це подобається, і я готовий робити так само, і я розумію, що аби завоювати ваш інтерес і отримати вашу активну підтримку, я повинен вас зацікавити реальними справами, як бізнесмен бізнесмена, якими ми двоє є.  І що я можу зробити так, щоб ви не переживали за свої інвестиції, і інвестували в Україну, не дивлячись навіть на те, що думає про це Володимир Путін".

І єдиний шлях зробити так – це приймати серйозні вольові рішення в реформуванні економіки, але що головне – владних структур. 

18 11 2016

http://espreso.tv/article/2016/11/18/metyu_brayza

 





 

Яндекс.Метрика