на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Роман Рукомеда

Фінансова евакуація почалась

Події останніх тижнів наполегливо нас переконують в тому, що господарі Кремля активно взялися за фінансову евакуацію своїх активів. Новини з Москви формують уявлення про загальний тренд «обнулення» російської економіки, і спроби виведення з країни будь-якого капіталу, який поки ще доступний для господаря Кремля і його найближчого оточення.

Подивімось на інформацію, що надходить. По-перше, російське міністерство фінансів заявило про можливість (якийсь пробний рух) підтримки банків країни за рахунок  депозитів великих вкладників. За прикладом Кіпрського прецеденту спочатку великих, а потім і дрібніших вкладників банків можуть позбавити доступу до їхніх депозитів, обґрунтовуючи це порятунком економіки Росії. На заміну їм дадуть якісь гарантії повернення вкладів у невизначеній перспективі, що в загальних рисах може повторити сценарій вилучення грошових коштів у населення при розпаді Совєтського Союзу. При цьому, вилучені фінанси перейдуть на надійні рахунки вузького кола осіб і розчиняться в небутті. Тобто, РФ найближчим часом очікує банківське пограбування з боку держави.

По-друге, не так давно Росія і Гонконг підписали міжурядову угоду про уникнення подвійного оподаткування та запобігання ухиленню від сплати податків на доходи. Раніше ця тема була під забороною у російської влади.

Нині, коли постало питання про переведення грошей в надійні юрисдикції з підконтрольних Заходу (як-не-як – санкції) Гонконг виявився дуже доречним. Але найцікавіше, що це схоже ще одна мишоловка для Кремля. Як тільки великі обсяги коштів підуть в цю фінансову гавань, пастка закриється. Для підтвердження цієї гіпотези можна згадати той факт, що в грудні 2015 року за інформацією Центробанку РФ, «дочки» провідних китайських кредитних організацій, наприклад, Bank of China, почали виводити свої активи з Росії. Зокрема, тільки в грудні 2015 року активи Bank of China в РФ скоротилися на 31% – з 55,9 мільярдів рублів до 38,6 млрд. Сума не катастрофічна, але сам процес вельми показовий. Російські банківські аналітики почали вже говорити про те, що «розворот на Схід» закінчився.

По-третє, з відкритих джерел інформації стало відомо, що російський уряд починає продавати природні алмази з Держфонду РФ на внутрішньому ринку. Перший аукціон заплановано вже на кінець цього місяця. Сама схема організована так, що взяти участь в ній можуть тільки близькі до Кремля люди. Потенційна ціна підготованих до продажу алмазів (десятки кілограмів) може сягати 7 мільярдів доларів. Реальна ціна на аукціонах буде істотно занижена. На думку російських експертів, головною метою цієї операції є виведення з держвласності мільярдів доларів у вигляді алмазів.

Варто також згадати раптове зникнення 35 мільярдів доларів китайського кредиту в «Роснєфті». Ці гроші були передоплатою за майбутні поставки російської нафти в Китай. Тобто, самі гроші вже розділило керівництво «Роснєфті», а «чорне золото» тепер треба лише доставити – на таку ж астрономічну суму. Або віддавати борг якось инакше. Наприклад, акціями тієї ж «Роснєфті».

На десерт залишимо трохи конспірології. Останнім часом, почали відбуватися досить показові зустрічі. Наприклад, недавно Кремль відвідав ветеран і важкоатлет американської політики Генрі Кіссінджер в свої майже 93 роки. Офіційна причина зустрічі – спроба зберегти діалог з Росією для вирішення найгостріших проблем міжнародної безпеки (які створив Путін), перш за все – це питання України і Сирії. Неофіційна причина – обговорення планів щодо прийняття Кремлем сценарію політичної, фінансової і військової капітуляції зі зміною режиму Путіна (ймовірно з якимись гарантіями особистої безпеки для президента РФ, наскільки це можливо, зважаючи на те, що він наробив), але без розвалення Росії як країни. Цілком ймовірно, що адміністрація Барака Обами і загалом американська та европейська еліти не хочуть ризикувати втратою контролю над російськими ядерними об’єктами. Дуже ймовірно, що саме тому ми поки і не побачили краху путінської Росії. Як не парадоксально, але поки найбільшим гарантом цілісності РФ є саме США і Барак Обама.

Ще один нюанс. Несподівано анонсували про зустріч на Кубі на 12 лютого Папи Римського Франциска і глави РПЦ патріарха Кіріла. Нібито в результаті зустрічі мають підписати декларацію про взаємодію церков. Але варто звернути увагу, що зустріч несподівана. Про неї не говорили раніше, її не планували. Більш того, РПЦ спростовувала навіть гіпотетичну можливість такої зустрічі. Важливо розуміти, що Папа Франциск вже не раз зустрічався з Путіним. Тоді, на думку багатьох експертів і аналітиків, мова йшла про збереження Ватиканом частини путінських капіталів. Ймовірно, що нинішня зустріч Франциска і Кіріла на Кубі (сам Путін після оголошення рішення Лондонського суду став практично невиїзним) буде присвячена тій же темі – можливості збереження і повернення російських грошей в умовах посиленого зовнішнього тиску на Кремль. Цілком ймовірно, що при цьому Ватикан забажає певної компенсації за свої послуги, наприклад, – поступового виходу РПЦ з України. І це, ймовірно, буде не проханням, а обов’язковою умовою.

На закінчення варто сказати, що за багатьма ознаками, найвище російське керівництво гарячково намагається вивести з країни в «надійні» юрисдикції максимально можливі активи і кошти. Такий процес – ознака того, що наближається кінець путінського режиму і, можливо, самої Росії в її нинішньому вигляді.

Очевидним також видається факт, що для того, щоб приховати виведення капіталів з РФ Кремль організовуватиме масштабні операції прикриття. Немає сумнівів, що частина з них відбуватиметься в Україні. В такому контексті, Путін і його оточення гратимуть ролі фокусників, створюючи у глядачів різні ілюзії. Найімовірнішою з них стане військове загострення і загроза нової світової війни. Можливо, після завершення фази фінансової евакуації почнеться фінальний акт трансформації путінського режиму в його нову версію. Аналогій з 1990-м буде багато.

Дуже важливо, щоб при цьому Захід не повторив своїх минулих помилок.

 

http://www.unian.net/politics/1258230-finansovaya-evakuatsiya-nachalas.html

 





 

Яндекс.Метрика