на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Алєксандр Сотнік, російський письменник (Москва)

Шляхи відновлення законності на території Росії

Для відновлення законності на території Росії, як не крути, є тільки два шляхи.

Перший: Росія провокує війну з НАТО і неминуче зазнає в ній поразки. Території підпадають під "зовнішнє управління". Проводиться люстрація, відкриваються архіви, судять путінських злочинців і обмежують у правах їхніх пособників. Засновується оновлена держава, і поступово, років за 5 - 10 відновлюється законність у всіх гілках влади. По закінченню перехідного періоду Росія входить в цивілізований світ як нормальна країна, з легітимними гілками влади.

Другий: Дії Кремля (точніше - бездіяльність в сукупності з агресивною поведінкою по утриманню влади) провокують розпад Росії, що відбудуться з допомогою локальних бунтів, які переростуть у громадянську війну. Територія Росії розколюєся на кілька держав, і тут вже як "фішка ляже": десь укореняться бандити (на ці території, швидше за все, і кинуться нинішні бонзи, які нахапали стільки, що ці "заощадження" дозволять їм оплачувати власні армії), десь  модель державного устрою переформатується в сторону цивілізованих відносин між громадянином і державою. Але це - дуже небезпечний шлях, який може призвести до розповзання ядерного сміття по всьому світу. Адже ніхто не завадить якомусь новоспеченому "владиці Сибіру" продати терористичній мавпі дві-триядерні ракети ...

Є і третій шлях, але його сьогодні можна вважати цілком фантастичним, і в логічному ланцюжку, який його обґрунтовує є істотний розрив. Допустимо, що все відбулося мирно. Путіна якимось чином прибрали, провели нові вибори .. Але люстрацію ж проводити треба? - так звичайно. І хто її буде проводити? Ті ж прокурори та судді, що ще вчора виносили вироки "по дзвінку зверху"? Хто буде підтримувати порядок в країні? Те ж "сміття", що ще вчора затримували вуличних музикантів і катувало громадян пляшками з-під шампанського? Хто буде займатися держбезпекою? Лёши-Улыбки да Окопные? Немає таких людей, які взяли б на себе тягар відповідальності за люстрацію, підтримання порядку і рівня держбезпеки. Їх немає. Випалене поле. Як не крути, доведеться запрошувати "з боку". Яким чином? Розрив логічного ланцюжка.

А ніякого четвертого шляху взагалі на горизонті не видно. Якщо ви його бачите - підкажіть.

31 07 2016

https://www.facebook.com/sasha.sotnik/posts/996413020471563

 





 

Яндекс.Метрика