на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Олександр Зеленько, психоаналітик (Луганськ)

Як Уланова, Ступка і розробки КДБ допомогли
російському гопнику "відхопити" Донбас і Крим

У 80-ті Олександр Зеленько працював в КДБ, до початку АТО викладав в Луганському національному університеті, а зараз Зеленько - доцент кафедри Київського національного університету ім. Шевченко.

В інтерв'ю "ОРД" Олександр Зеленько розповів, як росіяни сіяли зерна "антифашизму" за допомогою теорії "бунту-війни", змалював психотип російського ординця і насмішив "відкриттям" колег з "ЛНР" - расовою теорією про "походження донбасян".

 

- Що ви думаєте про гібридну війну?

- Винахід чисто російський. Був такий начштабу корніловської дивізії - білогвардійський полковник Євген Месснер. Великий розумниця, який створив теорію "бунту-війни", в 20-і роки минулого століття виїхав до Аргентини, в 1967 видав знамениту книгу "Теорія третьої світової". Радянський генштаб розпочав впроваджувати і розробляти цю концепцію на початку 80-х.

Є поняття трьох рівнів мережі. Ми накриваємо територію дуже щільною мережою мовлення, впроваджуємо історію (неважливо - правда чи неправда, але це повинно повторюватися). В першу чергу даємо мовну матрицю. Люди повинні вчити російську мову - будь то Чехословаччина або Ємен. Культурна, мовна, семантична і історична матриці насаджуються. Повинні створюватися осередки російської культури і російського менталітету - це матриця 1 рівня.

- "Російська весна" могла статися не тільки в Україні?

- У будь-якій точці до Гібралтару. Волею долі я брав участь у створенні цієї багаторівневої системи.

- І в чому полягала ваша робота?

- Вести з людиною розмову таким чином, щоб вона стала абсолютно щирим нашим прихильником. Ми створюємо осередки культури, вкладаючи гроші в балет, мистецтво - у що завгодно. Щоб людина почала щиро цікавитися Улановою ... Тютчевим ... Ми даємо найкраще, не шкодуємо для цього грошей і сил, знаходимо знакові фігури.

Припустимо, ми сидимо з вами в Португалії і розмовляємо про Чехова (я був представником подібної культурної місії). Вам подобається Чехов? Мені теж. Ось грунт.

Знаходимо представників інтелігенції в маленькому містечку-побратимі і створюємо гурток любителів Чехова - нічого більше. А потім на культурну основу накладаємо організаційні моменти. Це перший рівень.

Будівництво матриці 2 рівня - це люди, які симпатизують нам без вербування. Знаходимо тих, які навчалися в Росії. Апологети "русского мира", ті хто сам дійшов, начитався Гумільова, і каже: "Невже це правда, у них пласт культури цікавий", - вони стають інформаційними вузлами. Сама того не відаючи, така людина вже веде інформаційну розвідку. Причому, все у відкритому режимі, все законно.

Потім на ту територію вставляється так звана бойова платформа - від 1 людини до дивізії. Припустимо, ви закінчили університет в Оренбурзі, і заразилися комуністичною ідеєю. Вам говоримо про те, щоб ви створили бойовий осередок людей, який в разі форс-мажору, в разі Третьої світової буде готовий захистити свою країну.

Ми з вами в Португалії? З португальцями говоримо про португальських фашистів: "У вас же був Салазар, через якого 40 років страждав португальський народ?".

У кожній країні колись був якийсь страшний тоталітарний період, і я апелюю до нього. Прошу вас створити бойову групу, яка ні в якому разі не буде піддавати вашу країну загрозі. Вона буде існувати на випадок фашистського путчу. В такому випадку ми дамо вашій групі все, що вам буде потрібно: офіцерів зброю, гроші, інформацію - все для того, щоб ви захистили вашу країну. Так все суспільство стає контрольованим, і ми отримуємо багаторівневу структуру.

Якось ми їздили в Англію з Пристюком (Володимир Пристюк - колишній губернатор Луганської області, який доклав руку до розпалювання сепаратизму навесні 2014 на Луганщині - прим.ред) - він був смотрящий від комсомолу, а я - учасник групи по культурному обміну, так і познайомилися.

- В окупованому Донбасі основою теж стала культурна просочення?

- На Донбасі - донське козацтво, шолоховський "Тихий Дон" ...

- Такі мережі працюють і в Україні (крім "Л-ДНР")?

- Можу назвати приблизні цифри по російським інформаційним вузлам і бойовим платформам в Києві. Тут від 4 до 7 тисяч інформаторів російських було на весну 2015 року, а бойових платформ - до 5 тисяч. В середньому в Києві близько 18 тисяч бойовиків готові створювати "Київську республіку".

- Сподіваюся, це перебільшення.

- Я спілкуюся з тією стороною і схильний вважати, що це обережні дані. Ці бойові одиниці - це ті, хто в кінці 80-90 вже майже взявся за ручку дверей, що вели в комуністичний рай для них і їх сімей, і раптом для них усе розвалилося. Чиновники, комсомольці, профспілкові працівники, партійні. Уявіть - я чекаю, що через 2 роки буду 3 секретарем партії і життя моїх онуків влаштоване, аж тут розпад СРСР ... Ці 18 тисяч - це ті, кому зараз 45-50. А ще - православні ... І так далі.

- Якщо в Києві все так погано - чому Москва не спробувала зробити тут терористичну республіку?

- Ресурс! Бракує ресурсу у Росії. Зерна кинуті, у них є люди, а дати команду вони не готові, так як після команди треба постачати. Війна - занадто дороге задоволення.

- Давайте повернемося в "ЛНР". Що сталося навесні 2014-го?

- У перших числах травня 2014 року луганські міліціонери звернулися до Києва: ми, луганська міліція, захищаємо Україну (11 райвідділів були готові зі зброєю захищати Україну), а ви прощаєте нам економічні злочини, вчинені за час служби - контрафакт, контрабанду, тіньові схеми ... вони тоді мали страх перед Майданом - думали, що Майдан щось буде міняти, і вони вийшли з такою пропозицією до Києва. Але Київ не став обговорювати це питання, і вони всі перейшли на бік "ЛНР". А 14 травня з'явилася "Луганська республіка".

У кожному райвідділі Луганщини був російський агент, завдання якого - придумати смачну, цікаву схему заробітку для 50 співробітників із зарплатою в 1,5 тис грн., Щоб весь райвідділ багатів, і все протизаконні способи заробітку цілого райвідділу агентом документувалися.

- А потім, якщо що - "за яйця"?

- Як тільки хтось скаже: "Ми за Україну", до нього підходять і кажуть: "Гей, друже, ось твій татко: я посилаю його Києву і твої майданівці тебе з твоїм жовто-блакитним прапорцем посадять на 10 років. А тут, якщо ти залишаєшся - ми будуємо разом нову республіку, і пенсії у тебе і у мене будуть, як в Росії". Відповіді з Києва не було для таких хлопців, і у них не залишалося виходу.

- Це не гіпотетично ви зараз говорите?

- Саме такі розмови і йшли. І ось ще приклад. У місті Свердловську (Луганської області) на 8 березня 2014 року митники і прикордонники замовили для своїх дружин і коханок стільки прикрас, що їх мікроавтобусом довелося відправляти. Звідки гроші? Через кордон в лютому йшла бронетехніка - три тисячі доларів вони отримували за кожен російський танк. У маленьких селах Луганщини стояли "гради".

- А Київ куди дивився?

- Київ знав все. Прикордонники і митниця отримували свій відсоток, і Литвин (голова Держприкордонслужби України Микола Литвин, який до 6 жовтня 2014 року відповідав за "контроль над кордоном" з РФ), отримував своє з кожної установки "Град", з кожного танка і з кожного "Камаза" з озброєнням.

- Як психоаналітик, поясніть - чому росіянам не соромно красти чужі землі?

- У них немає майна, немає права власності, і включається психологічний механізм проекції: якщо я не маю власності, то і ви не маєте. Тому не вкрав Крим у нас Путін, а взяв. Вони - ординці. Ординець - це продукт еволюції особливого типу. У нас часто плутають легізм (верховенство закону) і громадянське суспільство (верховенство права). В чому різниця? Якщо ми говоримо, що закон понад усе, закон суворий, але це закон, поганий він чи ні, але він основа держави - це легізм ... Винайдено в Китаї - на вершині отримуємо фантастично сильну державу і нікчемного громадянина.

Західна ж цивілізація пішла іншим шляхом - право на життя, право на свободу, право на власність - це основні права, а закон - це інструмент, який їм служить. І якби у нас, в Україні, була правова держава, то закон, який ущемляє права не був би можливий.

Ординець - продукт еволюції, для якого слово сильного, слово господаря - понад усе, а права значення не мають.

Ми з вами (українці) - частина індоарійської раси, є європейцями. Секрет полягає в тому, що в генетичному плані немає поняття слов'яни. Ніякого слов'янського суспільства немає. Є індоарійці, є тюрки. Ось ми з вами є набагато ближче до німців генетично, ніж до росіян. У Києві в Першу і Другу світову існував українсько-німецький суржик. У Ніжині огірки називають "гурок". На українському - "огірок", а по-німецьки "Гурке" (Gurke). Прислівники і діалекти українські ближче до німецької мови, ніж до російської.

- А що стосується психотипу російських завойовників і психотипу донбасівців?

- Психотип ординця і психотип донбасця близькі. Соціопатична установка ординця говорить: я поважаю сильного, сильний бере своє, а хто починає розбиратися, галасувати про справедливість - той слабкий, слабкість не заслуговує поваги. І цей експансивний тип змінити неможливо.

Вони отримують задоволення від розширення земель, але не від обробітку. Сусід для ординців може бути або ворогом, який ще не підпорядкований, або рабом - так росіяни дивляться на сусідів.

Паритет для них неможливий, рівноправність для ординця означає невизначеність. Так, що б ніхто нікого не пригнічував - не вийде. Адже інакше - як визначити, хто з нас старший, кого слухатися? Стан агресії - нормальний стан ординця. Вони кажуть: б'є - значить любить. Любов - це соплі і слабкість, а сильний - завойовує.

Найкращий цар з точки зору росіян - той, який їх угнітає: Іван Грозний, Сталін. А що таке для росіян Єльцин або Микола? Вони нікчемні.

- Але Миколу II в Росії зробили святим!

- Блаженним, дурником ... А справжній лідер в їхньому уявленні - це Путін.

Ті, що йдуть проти Путіна в Росії, як і українці, які повстали проти Януковича - це, в поданні росіян, божевільні. Людині потрібен цар - вони в цьому впевнені. І тому Майдан для них був проявом безумства. Вони щиро йшли нас рятувати - побачили скажений народ, який потрібно повернути в нормальний стан, інакше вони свій будинок спалять - ось так росіяни сприйняли українців, які підтримали Майдан.

Американець вибирає показники, для нього Обама - директор великого універмагу, а не "мій пан". Тому Обама повинен прислухатися до виборців. А у гопників все по-іншому. Гопник слухається десятника або тисячника, гопником може бути і професор Луганського університету - він слухається пана. А американець відчуває себе наймачем Обами.

- А що це за расова теорія - про особливе походження донбасців, яку вигадали в "ЛНР" ваші колишні колеги?

- Луганський національний університет, який залишився в "ЛНР", запропонував расову теорію походження донбасця (автор - доцент Красильников). У ньому записано, що жителі Донбасу походять від суворих спадкоємців неандертальців, і тому це жорсткі люди, прості, чесні з сильними рисами характеру, їх бояться. У Луганському університеті була сильна археологічна школа, вони вели розкопки. І, до речі, майже весь істфак там залишився, звідти вийшло більшість "еліти ЛНР". Так ось навесні нинішнього року вони заявили, що предки луганчан харчувалися жорсткої їжею, яка формувала сильний характер. А ми, "укри" - решта України - були нащадками трипільців, які їли м'яку їжу і виросли м'якотілі, пристосуванці, підлі, хитрі і лицемірні слабаки. Тоді як вони, "ЛНРовці" - це справжні билинні богатирі. І ось це "наукове відкриття" зараз уже входить в програму шкіл "ЛНР", його схвалила російська Академія наук.

Буквально перед самою війною був такий крик душі - фраза вирвалася з вуст доцента кафедри психології Луганського національного університету: "Нам не потрібна ваша цивілізація, нам потрібна православна культура!". І такі речі говорили люди, яких приголубила київська влада, даючи ступені і звання. Це їх соціальна установка.

- Ви за те, щоб не приєднувати до України тимчасово окупований Донбас?

- Вибори до ВР 2014 були необхідні і, завдяки тому, що їх провели без територій, захоплених "Л-ДНР", в парламенті немає клінічних комуністів. А якби Крим і "Л-ДНР" залишалися в складі України, ВР у нас була б ще більш лівою і комуністичною, ніж та Верховна Рада, яку ми мали до Майдану. Потрібно на час відсікти населення, яке ще десятиліття буде ностальгувати за совком: Крим (де живуть відставники-армійці, моряки російські) - в першу чергу, Донбас в другу.

У чому небезпека аншлюсу Донбасу? Ми беремо носіїв чужої ментальної матриці і чужого психотипу. Але будь-яка група опускається до рівня меншого представника - це ази соціальної психології. Якщо ми приймаємо в себе групу Гіві, і шукаємо спільну мову з ним, то через рік-півтора вся група опускається до рівня Гіві (малограмотного командира бойовиків "ДНР" - прим.ред). Як матусі, які, спілкуючись з 2-річною дитиною говорять: "Собачка - ав-ав". Ми будемо думати, як вони.

- Хіба немає прикладів, коли люди навпаки - піднімаються в розвитку, підтягуючись до рівня інших членів групи?

- Це в разі, якщо їм стає їх стан некомфортним. А донбасець Гіві хоче бути схожий не на "слабкого укра", а на російського "воїна-визволителя". Такий неминучий і прогнозований результат совкової психології та системи освіти.

І коли кажуть, що жителів Донбасу зомбували, це не зовсім так. Люди не включали українські канали в Донбасі, коли вони були на тій території. Чи не включали ті, у кого обірваний мовний і ментальний зв'язок з прадідами. А ось ті, чиї предки пам'ятали Голодомор - вони встояли, і вони дивилися українські канали, як близькі їм, якими б примітивними ці канали не були. Чи не тому не дивилися, що українські канали відставали від російських за якістю. І не стануть дивитися українські канали на тій території, коли ми їх там знову включимо.

- А що, на вашу думку, потрібно робити в ситуації "розлучення з Донбасом"?

- Вони поважають силу. Коли ми на своїй території перестанемо сумніватися в своїй правоті, коли у нас з'явиться національна ідея, яка цементує націю, і якій не потрібно боятися ... Коли ми будемо мати стержень, тоді слабкий потягнеться до сильного. Ми повинні створити ідею нашого національної держави, і це повинно стати платформою. А на болоті побудувати щось неможливо, треба створити фундамент. Приєднувати неосвоєні території, поки немає фундаменту - це безумство.

Зараз у них (в їхньому уявленні) відбувається перемога: Україна перша відводить війська, Україна перша запросила миру і веде себе, як сторона, що програла. Їх поставили в позицію переможців. Тому - хай буде автономія, але ми повинні чітко показати, що у нас не так ... Хлопці, дивіться туди - там ваша Росія. А ми зможемо зламати цей патологічний союз з Росією, зцементувати решту України. Хлопці, давайте визначатися - хто з ким. Тому що любити і тих, і цих не можна, безладні статеві зв'язки - не найкраща форма відносин. Мало того - ми повинні спокусити жителів Донбасу самотністю, адже засватана наречена - вона ж починає пишатися. А коли донбаські хлопці зрозуміють, що вони не потрібні ні Росії, ні Україні - їм буде ясно, що треба ще заслужити бути з нами.

Росія все зробила так, щоб в очах світової спільноти конфлікт на сході виглядав, як внутрішній бунт, який вони підтримали ззовні. А ось коли буде помітно, що зсередини "Л-ДНР" наростає бунт проти існуючого стану речей, тоді можна буде і нам допомагати населенню Донбасу повернути Україну.

- А решта України чому після Майдану не наблизилася до Європи, якщо етнічно і за психотипом до європейців ближче, ніж до РФ?

- Поки що у нас феодальна держава, а нації (як і політичні партії) виникають там, де капіталізм. Поки що у нас союзерени на чолі політичних угруповань. Немає національної ідеї, і тому найближчим часом європейцями ми не станемо.

- І в чому ж тоді черпати оптимізм?

- У нашому минулому - в 17 столітті! Ми тоді втратили те, що мали. Ми були європейцями, але забули свою етнічність - ту особливість, яка нас пов'язувала з цивілізованим суспільством. Коли пригадаємо, тоді зможемо повернутися. Ми ж до 1654 року, до Переяславської Ради, були цивілізованим суспільством, а потім нас поневолили і ми почали розчинятися ... Звідси і сьогоднішня позиція Європи: ви класні, хлопці, але ви накосячили - станьте такими, якими ви були в 17 столітті. Хлопці - каже нам Захід - ви для початку поверніть Магдебурзьке право маленьким містам, а потім повернетеся в європейський будинок. Ось для чого йде вся ця метушня з децентралізацією.

Нещодавно була наукова конференція з нагоди 210-річчя Ніжинського університету, йшла розмова про Гоголя (Гоголь їх фронтмен, можна сказати). Виступає головний гоголезнавець - професор з Києва - і каже, що Гоголь розвінчав міф українського вільного козацтва і міф України, тому зійшов з розуму. На це наші промовчали. Але раптом буквально сказилася німецька професорка. Каже: "Зачекайте, а порятунок Європи від османів під Віднем - це міф? А фігури українських козацьких полковників, які стоять в Римі, на Мальті, в Парижі? А те, що козаків українських всі німецькі князівства наймали, як кращу армію Європи - теж міф?".

Українці звикли до комплексу неповноцінності. Через штамп "за землю руську". Через дебільний фільм Богдана Ступки (російський фільм з Богданом Ступкою в головній ролі "Тарас Бульба" - прим.ред) - де говорять, що українські козаки - алкашня, босяки. А тому руська земля і Росія не мають нічого спільного. Слово "Росія" виникло в 1721 році. А до цього Росія не була самостійною державою - була Поклінна гора і московський цар пішки під поводдя вів коня з татарським посланцем! Росіяни, які нам зобов'язані своїм ім'ям ("русские") - вкрали нашу історію і девальвували, зрадивши нашу ментальність. А ми це прийняли - так, мовляв, ми салоїди, ми дурники.

- Але є ж, врешті-решт, і позитивна тенденція - на Майдані, на фронті (волонтерство) - громадянське суспільство адже початок нарешті формуватися?

- Тенденція - це не результат. Ще немає ніяких результатів. Результат - це те, що показали місцеві вибори.

 

Розмовляла Тетяна Заровна, "ОРД"

http://ord-ua.com/2015/10/27/kak-ulanova-stupka-i-razrabotki-kgb-pomogli-russkomu-gopniku-ottyapat-donbass-i-kryim/

 

 





 

Яндекс.Метрика