на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Руслан Рудомський

Як терористи Донбасу доять Росію

Як і очікувалось, жадібність керівництва сепаратних республік
починає набридати їх донорам з Кремля

Останнім часом все частіше проскакують в ефірі новини про те, що на тимчасово окупованому Донбасі процвітає мародерство і дерибан тієї допомоги, яку постачає своїм викормишам Росія. Але якщо спочатку звинувачення лунали на адресу, переважно, самоорганізованих озброєних груп, начебто малопідконтрольних центральним так званим "органам влади", то останнім часом росіяни все частіше напряму звинувачують лідера донецьких терористів – Олександра Захарченка.

Ще у квітні цього року Військова прокуратура Росії спільно з Федеральною службою безпеки викрила злочинні схеми розкрадання пального ватажками так званої "ДНР" Олександра Захарченка та Олександра Ходаковського.

"На початку березня органами військової прокуратури і ФСБ РФ була викрита схема розкрадання значного обсягу палива з ешелонів, які регулярно прибувають з Росії в Іловайськ, а також встановлена безпосередня причетність до цього злочину голови так званої "ДНР" Захарченка і колишнього секретаря "Ради безпеки" Ходаковського. Зазначені злодії реалізували вкрадене паливо на незаконно привласнених АЗС відомих українських мереж "Паралель" і "ОККО" – повідомляла тоді прес-служба Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України.

Тоді ж Генеральною прокуратурою лідерам донецьких терористів було направлено приписи з вимогою повернути в російський бюджет загальну суму вартості викраденого пального. Однак Захарченко відмовився визнавати свою вину, а звалив все на "партнера по бізнесу" Ходаковського, який у свою чергу перейшов в опозицію до так званої "влади "ДНР" і пообіцяв оприлюднити компромат на Захарченка.

І хоч тоді скандал наче б то вдалося "зам'яти", наслідки для бойовиків не примусили себе довго чекати.

В так званій "ЛНР", судячи з усього, існують свої схеми дерибану російських траншів. До найголовнішої з них, подейкують, був причетний вже покійний "радник глави ЛНР", колишній "голова Радміну ЛНР" Геннадій Ципкалов. Той самий, який начебто наклав на себе руки.

Тут на перший погляд також справу вдається перевести з площини "бізнесових розборок" (для декого і дерибан гуманітарної допомоги – бізнес) у площину "спроба перевороту". Однак, навіть несподівана смерть Ципкалова не стала панацеєю.

На початку вересня керівництво "ДНР" і "ЛНР" було попереджено про те, що урядом Росії ініційовано радикальне скорочення витрат з державного бюджету не тільки на соціальні, гуманітарні та військові програми країни, але й на проекти просування "русского міра", в тому числі утримання тимчасово окупованих територій сходу України.

Новим порядком фінансового забезпечення діяльності "органів управління" і "некомерційних організацій" (установ освіти, медичних закладів тощо) "ДНР" і "ЛНР" передбачено як скорочення фінансової підтримки (планувалося після 22 вересня отримати 5,5 млрд рублів, зараз сума "скоригована" до 4,7 млрд руб), так і виключення будь-яких місцевих структур-"посередників" з системи бюрократичного апарату самопроголошених проросійських республік.

Що цікаво, це повідомлення вже викликало протести з боку ватажка "ДНР" Захарченка, який продовжує наполягати на збереженні "перевіреної" схеми розподілу чергового фінансового траншу з Росії.

Паралельно глава так званої "ДНР" різними способами намагається відвести увагу від своєї персони. З одного боку він "зливає" свого колегу Плотницького перед московськими кураторами, акцентуючи основну увагу на ньому і натякаючи, що той не чистий на руку. А з іншого боку, у нього під носом раптом "українська ДРГ" краде майже тонну гуманітарного продовольства.

Хтось повірить у випадковість? Можливо, хтось і повірить. Звісно, обидві історії виставляють Захарченка не у найкращому світлі, однак головної мети досягнуто – всі обговорюють Плотницького і крадіжку, а не дерибан.

Очевидно, таким чином глава донецьких терористів думає, як мінімум, виграти час, а як максимум – переконати росіян у тому, що тільки та схема надходження донорської допомоги, яка діяла протягом попередніх двох з половиною років – єдино вірна.

Однак, Захарченко вочевидь не враховує один момент: Росія сьогодні вже не настільки багата, як це було два з половиною роки тому, коли вона починала цю авантюру, і зараз сама змушена рахувати гроші. До того ж, розвиток подій на Донбасі пішов трохи не по тому сценарію, який планували собі злобні карлики в Кремлі, а це, як не крути, підстава для того, щоб задуматись стосовно подальшої доцільності фінансування терористів у попередніх об'ємах.

 

1 10 2016

http://www.depo.ua/ukr/war/yak-teroristi-donbasu-doyat-rosiyu-01102016140000

 





 

Яндекс.Метрика