на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Богдан Яременко

Про «виведення» американської атомної зброї з Туреччини

Судячи з усього, новина, що не є новиною, - про переміщення частини американської ядерної зброї з військово-повітряної бази НАТО Інджирлік в Туреччині на територію Румунії, цілком може виявитися "вкидуванням" російських спецслужб.
Дуже вчасна новина - Ердоган відключив на кілька днів подачу електроенергії на базу Інджирлік, мотнувся президент Туреччини в провінційний Санкт-Петербург до друга Володимира, а американці у відповідь перекинули частину ядерних боєприпасів з цієї бази. Мовляв, зреагували чи покарали Ердогана.
Проблема з цією новиною в тому, що ядерні боєзаряди і боєприпаси не волочать по світу, щоб карати чи винагороджувати союзників. Рішенню про дислокацію в іноземній державі ядерної зброї, як правило, передують роки переговорів, укладення договорів, серйозні логістичні, інженерні та інші приготування. Тому, якби США і вирішили передислокувати щось з Туреччини в Румунію, це однозначно не могло би бути пов’язаним з візитом Ердогана в Росію чи останніми подіями в Туреччині (якби через ситуацію в Туреччині США були змушені евакуювати ядерну зброю, то, найбільш ймовірно, вивозити її вони були би змушені на вже існуючі бази, пристосовані для зберігання ядерної зброї, а таких в Румунії немає).
Натомість поширення такої дезінформації, цілком очевидно, грає на руку російському інтересу - з’ясовує громадську думку щодо можливого розміщення в Румунії ядерної зброї (заодно перевіряючи, чи не відбувається щось подібне в рамках дуже навіть солідного румунсько-американського військово-технічного співробітництва), сіє недовіру між країнами-членами НАТО, а також відвертає увагу від проблеми розміщення російської ядерної зброї в Криму та активного застосування Росією в каспійсько-чорноморсько-середземноморському басейні нового озброєння, включно з крилатими ракетами "Калібр."

 





 

Яндекс.Метрика