на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Богдан Яременко

В президентській кампанії в США відбулось загострення

Практично одночасно надвечір п"ятниці були оприлюднені нова серія електронних листів Хіларі Клінтон та нове відео з одкровеннями Дональда Трампа.

Листи Х.Клінтон, за стандартами української політики, - нічого особливого. Подумаєш, пише, що вона за відкриті кордони і вважає, що політику потрібно мати позицію для публічного обговорення і якусь іншу позицію для закритих зустрічей і обговорень. Якраз вчора на Еспрессо ТВ в інтерв"ю Ользі Лень Г.Тука скаржився, що у нас норма, коли політик думає одне, публічно говорить інше, а робить - щось третє.

Але в США, і особливо для виборчої кампанії Клінтон, і особливо за дві доби до чергових президентських теледебатів, це може бути проблемою.

По-перше, Клінтон бореться за голоси виборців свого колишнього опонента Берні Сандерса. Ці люди дуже близькі за переконаннями до Д,Трампа у частині того, що вважають вільну торгівлю і відкриті кордони злом. Ледь не вселенським злом, яке відбирає робочі місця у американців.

По-друге, не лише Дональд Трамп на дебатах, але будь-хто до кінця політичної кар"єри Х.Клінтон, отримають змогу уїдливо цікавитися у неї: чи висловлена нею думка є публічною позицією, чи закритою?

А це питання моральної цілісності. Це питання довіри. Без довіри до політика і політики ми знаємо, що буває, - Україна.

У Д.Трампа не краще. Дехто вважає, що значно гірше.

Пригадуєте анекдоти Януковича про Джеймса Бонда, жіночі трусики і годинник, який поспішає на 15 хвилин? Ну, якщо не пригадуєте. то легко знайдете. Так ось, те що в 2005 році наговорив Д.Трамп про своє ставлення до жінок, лексика і звороти, які він вживає, - це на порядок гірше, ніж у Януковича.

І відразу пішли повідомлення, що викриваючі чи компрометуючі відео і повідомлення про характер відносин Дональда Трампа і жінок з пікантностями не вичерпано, а навпаки - все лише починається.

А пріоритетна увага виборчої кампанії Дональда Трампа саме зосереджена на виборцях-жінках. Так що на недільних теледебатах Хіларі Клінтон теж матиме чим позбиткуватися над зальотним мільярдером (чи може він просто мільйонер - хто зна? Він же податкову декларацію так і не оприлюднив).

Формально у війні компромату нічия - 1:1. Але враховуючи те, що Д.Трамп все ж таки позаду, і голоси жінок йому для перемоги значно важливіші, ніж голоси прихильників Сандерса для Х.Клінтон, деякі оглядачі навіть заговорили про те, а чи не варто Трампу вийти з гонки? Ну, і відразу запущено в обговорення набір тем, що супроводжують це питання - як це зробити, а що буде, якщо кандидат виходить з гонки на її завершальному етапі.

Але ці питання ми наразі залишимо за рамками. Просто, чесно кажучи, не вірю я в об"єктивність CNN. Ні, я не бачу у них політичної закоханості у Х.Клінтон. Але почуття того, що провідні медіа США об"єдналися у боротьбі проти Д.Трампа мене не полишають.

Але це його, Д.Трампа, проблема.

Далі, судячи з усього, не просто буде, а буде дуже цікаво та гостро.

9 10 2016





 

Яндекс.Метрика