на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Михайло Жирохов, український історик та журналіст

Навіщо Путін підвищив "гібридних" генералів з Донбасу

На вищі керівні посади в Південному (Ростов-на-Дону) та Західному (Санкт-Петербург) військових округах ЗС Росії поставили генералів, які керували "гібридними військами" на Донбасі

Повідомлення Головного управління розвідки, що з'явилося 18 серпня, про нові призначення в генеральському середовищі російської армії, які підтверджуються російськими джерелами, навряд чи є сигналом можливої зміни ситуації на Донбасі, а швидше просто чергова рокіровка всередині військової еліти РФ.

Нагадаємо, що посаду заступника командувача Південного військового округу (Ростов-на-Дону) зайняв генерал-лейтенант Андрій Гурулєв, а командувачем 20-ї армії (Воронеж) Західного військового округу став генерал-майор Євген Нікіфоров.

Обидва ці генерала мають досвід керівництва "гібридними військами" на Донбасі (або як їх воліють називати в РФ територіальними військами Південного військового округу).
І якщо Гурулєв лише підвищений в рамках Південного військового округу, то призначення Нікіфорова вельми показово. Справа в тому, що штаб 20-ї гвардійської загальновійськової армії був переведений з Нижнєгородської області у Воронеж в 2015 році з прицілом на Україну (сама армія як така там ще не розміщується).

Цікаві та біографії генералів. І якщо генерал – майор (з 2013 р.) Євгеній Валерійович Нікіфоров (1970 р. н.) має кар'єру типового служаки – Коломенське вище артилерійське командне училище, потім служба на Далекому Сході, два чеченських відрядження (1995 і 2000 роки), згодом-заступник командувача 58-ї армії (Владикавказ), командуючий армією ЛДНР" з весни 2015 року по липень 2016 року, то особистість Гурулєва більш колоритна.

Андрій Вікторович Гурулєв народився в Москві в 1967 року і завдяки своїм родинним зв'язкам (його батько - генерал-лейтенант у відставці, колишній заступник командувача Приволзько-Уральського військового округу) він зробив запаморочливу кар'єру. Відразу після закінчення Академії став начальником штабу 58-ої армії Південного військового округу (р. Владикавказ), а в 2012 році був призначений командувачем цієї армії. Але вже в 2013 році проти нього було порушено кримінальну справу за звинуваченням у перевищенні службових повноважень за сміхотворною за мірками російської армії статтею – нібито в 2005 році генерал-майор Переслегін домовився зі своїм начальником штабу полковником Гурулєвим про «незаконне відрядження двох військовослужбовців». Приховуючи їх відсутність на службі, Гурулєв організував видання не відповідних дійсності наказів про їх вибуття у відпустки, відрядження, а також присвоєння їм чергових військових звань. Дані військовослужбовці займалися ремонтними роботами і збиранням меблів у службовій квартирі Переслегіна в Москві, виконували особисті доручення генерала, а також більше півтора року охороняли приватний будинок генерала в Тверській області.

Якимось чином завдяки своїм зв'язкам і грошам генералу вдалося цю справу зам'яти, і генерал отримав чергове підвищення по службі. Тому відправлення на Донбас восени 2014 року було швидше почесною ссилкою. Командуючи "армією ДНР", Гурулєв не проявив себе як воєначальник, отримуючи постійні догани і догани за не взятий Донецький аеропорт. Нарешті навесні 2015 року його донбаське відрядження завершилося. Більше про нього не згадували і тут ось так посунули далі по службових сходах.

Як бачиться в таких підвищення генералів із досвідом війни в Україні є два аспекти. По-перше, це вкладається в свіжу концепцію Путіна міняти силовиків на більш лояльних і менш амбіційних – підконтрольних. По-друге, у разі можливого загострення з Україною вони мають реальне уявлення про можливості української армії.

Тільки і всього – реального досвіду керівництва військами і планування операцій у них не було – крім того, що їх «служба» на Донбасі потрапила на період перемир'я, обидва вони на постійній основі перебували в Ростові-на-Дону і "на фронті" з'являлися тільки в разі серйозних "зальотів" своїх підлеглих. В якійсь мірі вони вникали, ну може бути тільки в логістику ведення війни і все.

Так що навряд чи варто чекати ось таких генералів, які є гвинтиками великої машини, будь-то серйозними змінами в обстановці навколо Донбасу, де Кремль вже не бачить політичного рішення, намагаючись різними способами вийти з "мінського процесу", який на їх думку вже вичерпав себе.

19 08 2016

http://www.depo.ua/ukr/war/navishcho-putin-pidvishchiv-na-rosiyi-gibridnih-generaliv-z-donbasu-19082016200000

 





 

Яндекс.Метрика