на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Олександр Живаго, социальный философ,
исполнительный директор Ассоциации выпускников КИМО

Нова держава: спроба мозкового штурму

Ті, хто робить мирну революцію неможливою, роблять насильницьку революцію неминучою.

Д. Кеннеді «Завдяки звичаями предків є сильною і могутньою республіка римлян»

 

Актуальна форма української державності як спадщина такого симулякра як УССР нежиттєздатна. За 25 років залишки колоніальної системи управління під дією корупції і регіонально-кланового трайбалізму перетворилися на іржу. На мою думку, основні причини ситуації, що склалася наступні.

По-перше, сучасна Україна несе на собі тягар травми народження. Сучасне класове суспільство з'явилося на світло в ході розвалу СССР і подальшої масової приватизації всупереч соціальному почуттю справедливості і, в більшості випадків – всупереч кримінальному кодексу. З цього моменту всі протестні рухи, починаючи з 1991, Майдан 2004 і 2014 р. і, поза політичним контекстом, - донбаський сепаратизм, мають соціально-класову природу.

По-друге, вся державна машина не має органічного зв'язку з українським народом, для ефективного управління яким вона призначена. Сучасна українська держава не є природним дітищем природного процесу самоорганізації державотворчої нації. "В своїй хаті своя правда і воля" - громадянська війна триватиме до тих пір, поки це пророцтво не буде втілене в життя.

Я впевнений, що пасіонарну енергію останніх років слід інвестувати в створення Нової держави.

Перш за все необхідно відновити соціальну справедливість, шляхом прямої і безумовної дії принципу законності та невідворотності покарання.

Справді: чому тільки Янукович і його оточення повинні бути піддані остракізму? Соціальна санація повинна бути поширена на всіх тих, хто прямо або побічно міг використовувати державний ресурс для особистого збагачення. Це відноситься до суддів усіх рівнів, державних чиновників середнього і вищого рангу, адвокатів, приватних юристів, партнерів юридичних фірм, нотаріусів. До цього переліку входять також керівники державних компаній, топ-менеджери і власники компаній, які брали участь в приватизації або вигравали державні тендери з моменту здобуття незалежності. У разі неможливості підтвердити легальними джерелами походження майна або спосіб життя, до таких людей повинна бути застосовані заходи соціального захисту: штраф і обмеження прав. Останнє означає, перш за все, тимчасову заборону бути обраним до органів державної влади та місцевого самоврядування або займати призначуваних посад.

У загальних рисах, пропонована люстрація нагадує денацифікацію Німеччини у 1945 році. Тоді, з метою перевиховання всього населення окремо взятої країни, в 545 американських судових комісіях було розглянуто понад 900 тисяч справ, виходячи з презумпції винності кожного дорослого (!) жителя Німеччини.

Внаслідок загального застосування законності будуть вилучені найбільш токсичні елементи еліти, що знецінить в суспільстві корупційну практику і відкриє шлюзи для формування нового управлінського класу. Ним по праву повинні стати пасіонарні учасники Майдану і війни з Росією - люди, які пожертвували собою в ім'я утвердження української державності. Їх моральні якості і життєві цінності загартовані катарсисом смерті, а причетність до історії наклала відповідальність, яку вони зможуть прийняти. Таким чином, внаслідок санації суспільства відбудеться мирна соціальна революція, кінцевою метою якої є відновлення справедливості і створення нової еліти.

У сучасних умовах Україна є стрижневою країною для світової безпеки, а українська нація поряд з британською, німецькою, французькою і т.п. набула історичного значення і сенсу. Для історичних націй національна ідея є інструментом і мотивом боротьби за життєвий простір і, у вигляді культурного коду, - внеском у світову цивілізацію. Крім того, національна ідея базована на спільності громадянства дозволяє вирішити задачу консолідації класово і етнічно розділеного суспільства.

Таким чином, наступним кроком в будівництві Нової держави має стати розвиток у масовій свідомості української картини світу і її сенсотворчої основи - української системи цінностей. В умовах протистояння з «русскім міром», який несе маніпулятивну ідею вищої правоти і потужну культурну традицію, українська система цінностей повинна стати стрижнем української правди і національного характеру.

Для досягнення цих цілей, українська ідея повинна бути історично вкорінена у масовій свідомості, а також, - за аналогією з Біблією або давньоримськими Virtus, - бути перш за все етичною системою, тобто нести поведінкові стереотипи.

На мій погляд, основою української ідеї є рольові моделі українського козацтва. Саме цей епізод історії породив національний характер і героїчну міфологію, які лежать в основі національної самосвідомості українців. Для її впровадження у мовну і поведінкову практику я пропоную назвати українську ідеологію - «козацька душа».

Суть «козацької душі» концептуально розкрита в українських приказках і прислів'ях:

• Береженого Бог береже, а козака - шабля,

• Де козак, там и слава,

• За честь голова гине,

• Сам загибай, а братчика виручай,

• Хоч и спина гола, аби своя воля.

• Чоловік без Волі, як кінь на припоні,

• У козака життя коротке, а слава вічна.

Поведінкові моделі «козацької душі» повинні бути поширені у масовій свідомості з допомогою всіх доступних засобів пропаганди: кінофільмів, газет, Інтернету.

Ідеологія «козацької душі» повинна спиратися на дзеркальні соціальні інститути. Так, наприклад, соціальної привілеєм, свого роду перепусткою в публічну сферу повинно бути служба дієздатного чоловічого населення в резервної армії - козацьких організаціях територіальної оборони. У таких чоловічих братствах повинен підтримуватися дух і буква «козацької душі», діяти механізми громадського осуду - суди честі. Внаслідок зміни соціальної та психологічної інфраструктури буде зупинена криптофемінізація українського суспільства, яка не прийнятна для воюючої країни.

Серед першочергових заходів - українізація і символізація як державних інститутів так і соціального ландшафту в цілому. Подібні процеси відбувалися в Німеччині, Ізраїлі, інших країнах на тлі радикальних соціальних змін. Так, інститут Президента повинен бути перейменований в Гетьмана, національна поліція носити коротку назву Варта, а тротуар українських зірок на Хрещатику - фейкова подоба Голівуду - перероблена в алею каштанів або дубів / або щось в українському дусі. Такі кроки необхідні для встановлення емоційного зв'язку між народом і державою, за допомогою введення колективних архетипів в раціональне поле публічних інститутів.

З метою розвитку країни Нова держава потребує інтеграції влади. На даний момент, парламент який призначає виконавчу владу є джерелом постійної дестабілізації. У той же час, в порушення відомого конституційного принципу, право народу на установа влади, в тому числі виконавчої, обмежується з огляду на обрання прем'єр-міністра у Верховній Раді. Таким чином відбулася узурпація влади парламентом і, якщо бути ще точнішим, - партійними проектами. Відповідно до доктрини суспільного договору, Президент (гетьман) повинен бути главою виконавчої влади оскільки він обирається всенародним голосуванням. Безумовно, парламент також має бути наділений посиленими контрольними повноваженнями і, перш за все, у сфері використання державних коштів.

В умовах геополітичного протистояння, консолідація влади, органічний зв'язок між державою і суспільством, створення загальногромадянських основ функціонування держави є необхідними умовами суверенітету українського народу на своїй землі. Прийшов час для створення Нового Держави!

3 06 2016

http://ipress.ua/editor/17648/





 

Яндекс.Метрика