на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Віктор Андрусів, виконавчий директор Українського інституту майбутнього

Три стовпи нового українця

Три ключові якості нового українця від виконавчого директора Українського інституту майбутнього Віктора Андрусіва.

1. Критичне мислення
2. Саморозвиток
3. Організація

На перше місце я свідомо поставив критичне мислення. У нас з цим повна катастрофа. Не розуміння причинно-наслідкових зв’язків, таких як, розвиток бізнесу для зростання соціальних виплат, утримує при владі популістів. Прості рішення в стилі всіх розстріляти чи повісити, постійний пошук месії – все це наслідок відсутності критичного мислення. Ще не охолонули щоки від сорому за Савченко, як на горизонті замаячив новий герой – Вакарчук. Критичне мислення змусило б людей, як мінімум, поцікавитись його програмою, командою, позиціями по ключових питаннях.

Зрештою, у нас відсутнє критичне мислення і в побутовому житті, коли люди масово схильні піддаватись впливу різних МММ, біткойнів та інших фінансових пірамід. Бажання легко і швидко заробити не передбачає детальний аналіз та вивчення авторів ідеї «світлого майбутнього». Тому розвиток критичного мислення напряму впливає на добробут громадян.

Саморозвиток – це джерело конкурентності. Чим більше ви вкладаєте в себе, тим більше у вас шансу лишитися в тренді і заробляти на цьому. Ми панічно боїмося всього нового і не віримо, що нам воно може допомогти. Найчастіше ми хочемо, щоб нічого не мінялось, і це природньо, з огляду на тяжкі 90-ті, та й після Майдану останнього теж не солодко. Але світ міняється колосально. Якщо сьогодні людина не володіє інформаційно-комунікаційними технологіями – вона приречена працювати на низькокваліфікованих роботах. Не володіє англійською – вона буде колосально відставати в знаннях. Цінність саморозвитку робить нас дуже затребуваними на глобальному ринку праці і для інвесторів.

Нарешті – організація. Ми погано організовані. Кожен з нас входить до дуже малого числа громадських організацій і мало проявляє громадської активності. Ми часто не можемо навіть ОСББ створити, не кажучи вже про якусь самооборону. Тому коли ми потрапляємо в проблеми, які нам створюють серйозні організації – ми не маємо, що їм протиставити. Якщо банк не законно відбирає у вас машину, чи міліціонер не виконує свої обов’язки, прокурор чи суддя вирішили вас знищити чи забрати бізнес – як ви будете відповідати на ці виклики? А якщо за вами стоїть організація в 1000 людей?

Організовані громадяни створюють баланс влади в країні. Сьогодні по одинці, та навіть по десятку ми не в змозі протиставити нічого організованим олігархічним групам. Натомість сильні організації самооборони, бізнес-інтересів, сильні батьківські і робітничі об’єднання можуть змусити їх рахуватись з загальним суспільним інтересом. Зрештою, тільки організації можуть сформувати і захищати інтереси людей.

Якщо такі три стовпи нового українця будуть прийняті, ми в дуже короткий час отримаємо якісно нове суспільство. Такі люди не можуть жити бідно і відстало.

27 11 2017

http://hvylya.net/analytics/society/tri-stovpi-novogo-ukrayintsya.html