на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Олег Бєлоколос, експерт фонду "Майдан закордонних справ"

Змагання за Німеччину: питання демографії
та міграції в контексті парламентських виборів

Одним із найбільш гострих питань, які перебувають у центрі уваги сьогоднішньої європейської політики, є міграція. Однак напередодні парламентських виборів у Німеччині, призначених на 24 вересня цього року, ця проблема також пов’язується із непростою демографічною ситуацією в країні.

Як зазначає відоме видання «Економіст»: «Попри наплив біженців (1,2 млн за останні два роки), на населення Німеччини чекає майже невідворотне скорочення. За прогнозами ООН станом на 2015 рік, до 2050-го двоє з п’яти німців матимуть вік понад 60 років, а людність «найстарішої» країни Європи зменшиться з 82 млн до 75 млн осіб. Починаючи з 1970-х тут помирає більше осіб, ніж з’являється на світ. Нижча народжуваність (та, відповідно, більша тривалість життя) – проблема багатьох заможних країн. Але наслідки гостріше відчутні у ФРН, де народжуваність нижча, ніж у Британії та Франції».

Далі британське видання продовжує: «Якщо Німеччина – попередження для інших, то її східна частина – для західної. Якби вона все ще була окремою державою, НДР мала б найстаріше населення у світі. Майже через 30 років після об’єднання регіон досі відчуває ударні хвилі від падіння Берлінського муру в 1989-му. Тоді мільйони людей – переважно молодь і здебільшого жінки – почали втікати на захід країни. У тих, хто залишався, народжуваність упала до рекордно низького рівня... За державними статистичними даними, з 2016 до 2060 року населення сходу ФРН зменшиться з 12,5 млн до 8,7 млн. Земля Саксонія-Ангальт, до якої належить Біттерфельд-Вольфен, за цими показниками випереджає решту. У минулому Берлін не звертав на цю частину країни особливої уваги. Але занепад у регіоні вже дав свій політичний ефект. На земельних виборах у березні 2016 року популістська партія «Альтернатива для Німеччини» вийшла на перше місце у Біттерфельді й на друге – у Вольфені. Ці міста відіграють важливу роль на федеральних виборах у вересні, де прогнозується мінімальний розрив між фаворитами».

Як резюмує «Економіст»: «За сильної економіки й великого попиту на трудові ресурси деяким працедавцям уже важко заповнювати вакансії. Консалтингова агенція BCG прогнозує, що до 2030 року в країні бракуватиме 5-7 млн працівників».

Останній наплив до Європи мігрантів із Північної Африки та Близького Сходу суттєво загострив і питання власне інтеграції біженців-мусульман у європейські суспільства та спровокував широку дискусію навколо цієї проблематики. Так, німецький економіст Тіло Сарацин у резонансній книзі «Німеччина сама себе руйнує» прямо зазначає: «Усюди в Європі виходили спершу з того – як згодом виявилося, наївно, – нібито ці мігранти поділяють західну систему цінностей (демократію, культурну й релігійну свободу, індивідуальні прагнення добробуту та самореалізації), і що відмінності за два, найпізніше за три покоління зникнуть. Такого не сталося, навпаки, серед мусульман-іммігрантів та їхніх нащадків зросла тенденція культурно і просторово відокремлюватися. Європейська соціальна система перешкоджала їхній інтеграції на ринку праці й давала їм змогу жити в своєму середовищі – коштом європейських державних кас».

Наприкінці червня цього року відома інформаційно-аналітична інтернет-платформа «Амерікен інтерест» ще більше загострила питання, розмістивши дані про провальну політику інтеграції в Німеччині, де, за оцінками, лише 25-30% мігрантів зможуть бути працевлаштовані впродовж найближчих п’яти років.

Без сумніву, питання демографії та міграції ще неодноразово дебатуватимуться в ФРН під час передвиборчої кампанії. А перемогу в означеному змаганні вочевидь здобуде та політична сила, яка зможе представити на розгляд виборців найбільш адекватну програму дій у цій вельми чутливій сфері.

Матеріал підготовано в рамках спільних інформаційних проектів партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» та фонду «Майдан закордонних справ».

2 07 2017

https://www.mfaua.org/uk/publications/zmahannia-za-nimechchynu-pytannia-demohrafii-ta-mihratsii-v-...1