на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Роман Безсмертний

"Сирію віддали на поталу Москві.
Те ж може статися з Україною"

Колишній член тристоронньої контактної групи у Мінську та політик Роман Безсмертний розповів "Знай.ua" про те, що відбувається на Донбасі й чого очікувати від Росії.

 

- Романе Петровичу, чи володієте ситуацією стосовно Донбасу?

- Я дуже хотів би, аби люди, котрі приймають рішення по Донбасу, говорили всім правду. Я маю на увазі людей з нашої сторони, котрі розробляють ситуацію, планують стратегію, тактику, поведінку. Ясна річ, що це дорого коштує, але такі речі достойні того, аби бути озвученими. Якщо взяти події за останні три місяці, не важко побачити, які загострення йдуть по лінії фронту. Тепер ось і Авдіївка. Тут проглядається логіка – витискання ворога. Якщо це продумана операція, то я це вітаю. Проте, якщо це хаотичні речі – це ніяк інакше, як безладом не назвеш. Бо якщо дії нескоординовані – то все є дуже й дуже погано. Число жертв підказує, що вочевидь маємо справу з другим варіантом.

Процес вийшов з-під контролю Києва. Я навіть не знаю, як може одночасно відбуватися блокада та вестися бойові дії. Маємо алогізм, непослідовність і відсутність командування.

Дуже важко поєднати зустріч Порошенка і Меркель і бої в напрямку лінії розмежування. Адже президент - головнокомандувач, він управляє процесом.

Це я даю аналіз дій української сторони.

 

- На що можна розраховувати за таких умов?

- Нещодавно я звернув увагу на конференцію в Алма-Аті з приводу Сирії. Що видалося незвичним – це відсутність там американської сторони. Це означає, що майбутнє Сирії передано в руки Москви і Анкари, частково Ірану – все вказує на те, що незабаром у Сирії матимемо кілька територій: під впливом Росії, Ірану, Турції. Українці думають, що ці переговори їх не стосуються, але це не так. Цим процесом Кремль розв'язує собі руки і в майбутньому за таких умов вони зможуть так само втручатися у ситуацію на Донбасі.

Останні 2 місяці РФ проводить політику: про Донбас і відсутність коштів на нього. Альтернативою тут може бути активізація воєнних дій.

 

- Чи справді у Росії відсутні кошти на утримання Донбасу?

Я цього не знаю, проте війна триває 2,5 року, і з кожним роком з'являється усе більше людей, які весь цей час живуть з цієї війни, заробляють на ній. Очевидно, що ці люди зроблять усе, аби домовленостей по Донбасу не було досягнуто. Тому коли йдуть домовленості по Мінському процесу – варто їх співставляти з інтересами тих, хто втягнутий у весь цей процес.

Хочу вказати на закономірність: як тільки війна триває більш ніж 1,5 року – вона стає потрібною дуже багатьом людям, бо на ній починають заробляти. Це стосується бюджетів і України, і РФ, і міжнародних бюджетів. Щось ми бачимо у публічній боротьбі, але це тільки верхівка айсберга – адже існує "сіра зона", а там йде контрабанда, транзити і ще багато інших процесів, прихованих від наших очей. Відтак, розраховувати на припинення війни за день, тиждень чи місяць неможливо.

 

- Що маємо робити за таких процесів?

У такому становищі треба слідкувати за міжнародними подіями – нині доводиться слідкувати, чи досяг Кремль своїх цілей у Сирії, на Балканах, у Нагорному Карабасі. Зверніть увагу – НАТО більше володіє інформацією, ніж ми з вами, у них більше техніки для отримання розвідувальних даних, і НАТО прийняло рішення про посилення своїх військових угрупувань. У НАТО розуміють всю небезпеку ситуації. Саме тому, коли ми говоримо про Донбас, маємо розуміти, наскільки Путін досягає своїх цілей у світі. Тому маємо вести дуже продуману політику.

Бесіду вела Олена Вовченко

2 02 2017

http://znaj.ua/news/politics/91498/roman-bezsmertnij-siriyu-viddali-na-potalu-moskvi-te-zh-mozhe-statisya-z-ukrayinoyu-.html

 





 

Яндекс.Метрика