на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Євгеній Білоножко

Російський фашизм та Біла Церква

В Україна час від часу лунають заклики, щодо заборони Української православної церкви Московського Патріархату (УПЦ МП). На мою думку, будь-які радикальні кроки у сфері релігійної свободи призведуть до поглиблення кризових явища та радикалізації суспільних настроїв. Я особисто виступаю за свободу та відповідальність за цю свободу.

Це вступ до іншої більш прикрої інформації. Потрібно визнати, що УПЦ МП тривалий час визначала та підтримували певні політичні рухи та геополітичні вектори. Точніше сказати, певні князі-церкви, не соромились доповнювати Євангелія політичними приказками про «Третій Рим». У тій чи іншій мірі УПЦ МП є винною тому, що Крим анексований, а на Донбасі йде війна. Чому так категорично? Наведу один маловідомий факт, який має бути відомий виключно дослідникам.

На початку 90-тих у Білій Церкві починає відроджуватися релігійне життя, Собор Преображення Господнього повернутий віруючим, настоятель парафії св. Марії Магдалини (храм діяв за часів радянської влади) стає – Серафимом – єпископом Білоцерківським та Богуславським, звичайний хлопець з Тернопільщини, що закінчив Московські духовні школи у далекому 1983. Однак, впливи новоствореного єпископства виходили далеко за межі Володарки, Богуслава та білоцерківського Заріччя, вони сягають Києва та Москви, про його приватне життя ходять легенди.

У 2007 році  він призначається єпископом Сєвєродонецьким та Старобільським. На Донбасі хлопцю з Кременецького району служити не хтілося, він пішов у велику схиму з ім'ям Сергій до Святогірської лаври, але велика схима (найвища форма чернецької посвяти у православ’ї) виявилась не такою цікавою, як можливість бути порохом (саме так говорять на малій батьківщині Серафима)у Москві. Проте, на цьому странствування єпископа не закінчились, у січні 2016 року владика Серафим був призначений Єпископом Шумським, вікарієм Тернопільської єпархії, ректором Почаївської духовної семінарії.

Про боротьбу Серафима (Василь Залізницький) з індифікаційними кодами, екуменізмом, Київським патріархатом та його апокаліптичні проповіді  можна написати декілька докторських. Серафима (Залізницький) - є одним одним з найбільш реакційних фігур в УПЦ МП, конкурувати з ним може хіба Агафангел (Саввін). Для повноти розуміння того, хто з січня 2016 очолив Почаївську духовну семінарію читайте далі ….

Цей «пастор» був духовником та наставника батька російського фашизму Дмитра Васильва (Дмитрий ДмитриевичВасильев (Бурцев) — российский общественный деятель. Создатель и председатель центрального сонетаНационально-патриотического фронта «Память».) У 1999 році Васильев в інтерв’ю одіозному #Прохановдля газети «Завтра», розповідає, що його запобіжником від скурвлення є його духовник, єпископ Білоцерківський та Богуславський Серафим, який служить безпосердньо Богу і є його гарантією та захистом від гріха. (див. И. Молотов Черная дюжина. Обществосмелых. – М.:Центрполиграф, 2017. – 348 с.). 

Контекст сьогодення: з «Памяті» Васильва вийде РНЕ і Баркошов, які у 2014 заявлять про стратегічну єдність та поїдуть анексувати Крим та вбивати на Донбасі.

Ось так правда про те, як простий хлопець з Тернопільщини «вскорміт» російський фашизм у 90-тих і поїде служити до Почаєва у 2016.