на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Марiна Шашкова

Два варіанти для Донбасу:
що Волкер і Сурков обговорювали на секретних переговорах

У суботу, 7 жовтня, в столиці Сербії Белграді відбулася зустріч спецпредставника Держдепу США по Україні Курта Волкера з помічником президента Росії Владиславом Сурковим. Результати перемовин дуже коротко прокоментував лише Сурков. Тим часом українські політики та експерти припускають, що предметом переговорів була актуальна тема - введення миротворчої місії ООН на Донбас. Принаймні Київ чекає якогось рішення в цьому питанні. Про що насправді домовлялися Волкер і Сурков, з'ясовував "Апостроф".

 

Варіант №1 - безвихідний

Зустріч Курта Волкера і Владислава Суркова 7 жовтня в Белграді стала знаковою подією для Сербії. Влада країни висловила впевненість, що це показник поліпшення зовнішньополітичної позиції їх держави. А місцеві ЗМІ підкреслили, що через санкції помічник Володимира Путіна, якого багато хто називає куратором так званої "русской весны" в Україні та ситуації на окупованому Донбасі, не може в'їхати до європейських країн, тому було вибрано саме цю державу в якості нейтральної території. Також не варто забувати, що Сербія активно співпрацює з Росією, що, можливо, і стало головним поясненням вибору місця зустрічі.

Переговори були закритими, і про них на даний момент відомо мало. Сурков розповів, що з Волкером він обговорював запропонований Росією проект резолюції ООН по Донбасу і необхідність виконання Мінських угод. Про зустріч він відгукнувся позитивно, зазначивши, що сторонам вдалося знайти "взаєморозуміння з низки позицій".

"Домовилися з Куртом, що наші консультації з українського врегулювання будуть продовжені в необхідному для досягнення результату обсязі. В тому, що в кінцевому підсумку результат буде, ми не сумніваємося", - зазначив Сурков.

Американська сторона поки ніяк не оцінила зустріч.

"У Москві після звіту Суркова про переговори вже готові відкорковувати шампанське, навіть оптимісти не очікували такого результату. Волкер погодився з тим, що "врегулювання має безумовно базуватися на букві Мінська і миротворці повинні не суперечити Мінську", - розповіло "Апострофу" джерело в українській владі, знайоме із ситуацією.

https://apostrophe.ua/uploads/image/e4f7dbd1b5db0a46a6b29f96c13f6fce.jpg

У Москві впевнені, що "врегулювання має безумовно базуватися на букві Мінська і миротворці повинні не суперечити Мінську", - відзначили джерела "Апострофа"Фото: EPA/UPG

За його словами, в такому випадку миротворча місія може бути допущена на окуповані території Донбасу, але на умовах російської сторони - миротворці не повинні відбирати владу у місцевих ватажків. Їх головним завданням буде забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ.

"Фактично врегулювання конфлікту буде відбуватися за схемою: рішення щодо миротворців - ухвалення Україною закону про місцеві вибори на Донбасі - введення миротворців - вибори - легітимація місцевих структур влади, що передбачено Мінськом - допуск українських сил до кордону", - зазначив співрозмовник "Апострофа", додавши, що це може призвести до утворення автономного Донбасу, непідконтрольної Києву території.

Спростував можливість такого розвитку подій нардеп від "Народного фронту" і координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук. Він впевнений, що подібну пропозицію не підтримає жодна фракція у Верховній Раді.

"Утворення автономного Донбасу навіть не розглядається в теорії. Україна ніколи не відмовлялася від цієї території і ніколи не відмовиться. І я не думаю, що наші союзники (США, -" Апостроф") за нашою спиною будуть домовлятися про те, що ми не в змозі здійснити", - відзначив він у розмові з "Апострофом".

З думкою Тимчука погоджується і військовий експерт Олег Жданов.

"США і Росія не зможуть домовитися про автономний Донбас. Тому що це не влаштовує американців", - прокоментував він.

Крім того, джерело "Апострофа" в українській владі зауважило, що росіяни дали зрозуміти американцям, що вони нікуди не поспішають і не готові так просто йти на поступки.

 

Варіант №2 - компромісний

Інший співрозмовник "Апострофа" у владі підтвердив, що Волкер і Сурков розмовляли про миротворців. Але варіант, який виклав він, не настільки категоричний і його можна розцінювати, як рішення на користь України.

"Спочатку миротворці сприяють розмежуванню сил, повному припиненню вогню і відведенню техніки. Далі Рада ухвалює закони в рамках Мінських угод і відбувається обмін полоненими за формулою "всіх на всіх". Після цього мандат миротворців розширюється на всю територію ОРДЛО і починається підготовка до місцевих виборів. Після виборів кордон передається під контроль Києва і мандат миротворців вважається завершеним", - розповів співрозмовник видання.

Він додав, що така пропозиція дуже зацікавила спецпредставника Держдепу США по Україні і саме її він узяв на обговорення. Можна очікувати, що це рішення буде прийнято, як компроміс, якщо найближчим часом держсекретаря США Рекса Тіллерсона не замінять на Ніккі Хейлі - постійного представника Сполучених Штатів в ООН. При цьому ймовірність того, що такі зміни відбудуться, висока, вважає джерело, більше того, вже відомо про серйозний конфлікт Тіллерсона з американським президентом Дональдом Трампом. У випадку зміни головного дипломата США зміниться й вектор їх переговорів із Росією.

Однак військовий експерт Олег Жданов в принципі виключає будь-які вибори на Донбасі і появу миротворчої місії. Якщо дотримуватися міжнародного права, то миротворці можуть бути допущені на окуповану територію в разі визнання війни на Донбасі. Але і це не дасть їм можливості одразу ж організувати вибори.

"Після введення миротворців рекомендується провести реабілітаційний період на цих територіях. Тобто заходять миротворці, знищують усі незаконні формування, вилучають зброю, встановлюють режим правового статусу. Потім вводяться тимчасові міжнародні адміністрації, які виконують роль місцевих рад. У цей період також відновлюється конституційний порядок, який дає можливість працювати всім інститутам нашої держави. Такий реабілітаційний період триває 3-5 років. І за цей час населення відновлюється у своїх ідейних переконаннях, і вже після цього воно готове до участі в місцевих виборах. Або ж Україна може провести вибори без миротворців, але для початку їй потрібно визнати ЛНР і ДНР", - пояснив Жданов "Апострофу".

У той же час він не виключив, що Росія може сама провести вибори, а потім вимагати від світової громадськості їх визнання.

https://apostrophe.ua/uploads/image/e2d5882729f77603becdaaf408705abc.jpg

Експерти не виключають, що Росія може сама провести вибори, а потім вимагати від світової громадськості їх визнанняФото: EPA/UPG

Дмитро Тимчук вважає, що піднімати цю тему можна тільки після того, як з Донбасу будуть виведені російські війська та найманці. Він нагадав, що в будь-якому випадку постанову про проведення місцевих виборів ухвалює Верховна Рада. І обійти парламент не вийде.

"Нас ніхто не зможе змусити провести вибори на Донбасі", - запевнив нардеп, виключивши варіант такої домовленості між Росією і США без узгодження з Україною.

 

Україна як інструмент в переговорах США і Росії

У ситуації, що склалася, вважають експерти, дивно те, що в переговорах по Донбасу не бере участі сама Україна.

"Замість того, щоб спробувати виторгувати якісь преференції, ми взагалі не беремо участі в таких зустрічах. Нашу долю вирішують без нас. Ми не проявляємо ініціативу і просто чекаємо, поки США розберуться з РФ", - зазначає Жданов, пояснюючи неспішність тим, що для багатьох в українській владі війна, на думку експерта, стала бізнесом.

Тимчук також вважає дивним рішення американців не кликати Україну на переговори з Москвою.

"Але в тому, що Сполучені Штати проводять зустрічі з РФ, я ніякого криміналу не бачу", - додав він.

Експерти при цьому не виключають, що такі переговори не принесуть бажаних результатів, а Росія і далі буде тягнути час.

"Позиція Російської Федерації не сформована з питання Донбасу. Вони, швидше за все, залишаються на колишній позиції, що Україна повинна першою виконати Мінські угоди. Тому я не вірю в ефективність нового формату Сурков-Волкер", - прокоментував "Апострофу" політичний аналітик Андрій Бузаров.

А відсутність будь-яких оцінок зустрічі з боку Волкера при цьому не вказує на безрезультатність зустрічі.

"РФ і США вступили в стадію прямих переговорів. З боку Вашингтона можуть бути серйозні вимоги до Москви: відмовитися від енергетичного ринку Європи, підписати ОСО-4 (Обмеження стратегічних озброєнь і скорочення ядерного потенціалу). Росію постараються максимально послабити, але ні в якому разі не розвалити. А напружена ситуація на Донбасі сприяє такому розвитку подій", - розмірковує Жданов.

Тимчук же відкинув такі варіанти, пояснивши це самостійністю України.

"Я не думаю, що Україна може бути предметом торгу з однієї простої причини. Ми не маємо критичної залежності від США. У цій ситуації допомога США для нас істотна, але не критична. Це не означає, що якщо завтра США припинять допомогу, то Україна здасться Росії. У цьому плані Україна є незалежною від своїх партнерів", - резюмував нардеп.

10 10 2017

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2017-10-10/dva-varianta-dlya-donbassa-chto-volker-i-surkov-obsujdali-na-sekretnyih-peregovorah/14886