на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Алекс Грей (Alex Gray)

Ці карти змінять ваші уявлення про міграцію в Європі
Проблема біженців та іммігрантів в ЄС

Чи відомо вам, що серед іноземців в Норвегії найбільше поляків? Або що найбільша кількість іммігрантів приїжджає до Ірландії з Британії?

Чеський лінгвіст, математик і художник Якуб Маріан (Jakub Marian) створив чотири карти на основі даних ООН з міжнародної міграції. Там європейська міграція ділиться за кількома показниками.

Хочу представити вам такі дані:

1. Частку населення в кожній країні, що складається з народжених за кордоном мігрантів.

2. Основнукраїну походження цієї частки мігрантів.

3. Тенденції змін цих цифр за останні п'ять років.

4. Іммігрантське населення, що збільшується найбільше.

 

1. Яка частка іноземців у загальній чисельності населення?

https://assets.weforum.org/editor/CO7GmvGt3zBC4K_GEVYhtBUflypiXsefkiy_apiFQDg.jpg

Після голосування по Брексіту може виникнути враження, що британців на цій карті буде багато. Але вони не увійшли до першої п'ятірки.

Країна з найбільшою часткою іноземців - це Люксембург (45,9%); за нею йде Швейцарія (29,6%), Швеція (18,5%), Австрія (17,4%), Естонія (15,8%) і Німеччина (14,5%).

У Британії уродженців інших країн 13,4%.

 

Використовуючи дані європейського статистичного агентства Eurostat за кількістю заяв на надання притулку з січня 2015 по червень 2016 року, Маріан склав карти країни, які найбільше постраждали від міграційного кризи в Європі. Австрія і Швеція виявилися єдиними європейськими країнами, де зареєстровано більш ніж одновідсоткове збільшення іноземного населення від загальної чисельності. У Німеччині цей ріст становить менше одного відсотка.

 

2. Звідки приїжджає більшість іммігрантів?

 

https://assets.weforum.org/editor/Zr5UKWgOlNbxxs8-rg_m26vbPdOfXcEKWMRoylVnmQk.jpg

Найвища частка іммігрантів, які прибули до Британії в 2015 році, родом з Індії. У Норвегії - це поляки, в Австрії та Швейцарії - це сусідня Німеччина. Велика частина іноземців в Ірландії родом з Британії.

До Франції, Іспанії та Португалії іммігранти приїжджають здебільшого з півдня (Алжир, Марокко і Ангола, відповідно). У Греції і Македонії їдуть в основному албанці. У Польщі та Чехії більшість іммігрантів з України. У багатьох східноєвропейських країнах більшість іммігрантів забезпечує Росія.

 

3. Як змінювалися ці цифри за останні п'ять років?

https://assets.weforum.org/editor/MZH2MZHlHSOfmE7_ouNiC4xvVQ9VQL7ELnLn5j0LfG0.jpg

 

На своїй третій карті Маріан показує, як політичні потрясіння останнього п'ятиріччя впливали на показники міграції.

Тренди на першій карті, де показана частка іноземного населення в європейських країнах, зберігаються і на третій карті.

Наприклад, найбільше збільшення числа іммігрантів з 2010 по 2015 роки відзначається в Люксембурзі, Швейцарії, Швеції, Австрії і Норвегії, де найвища частка уродженців інших країн у загальній чисельності населення. Ненабагато відстають від них Британія і Фінляндія.

Країни з найбільшою чисельністю мігрантів, які переселяються за кордон, це Польща, Сербія, Німеччина і Румунія.

 

4. Де спостерігається найбільше збільшення чисельності іммігрантського населення по країнах?

 

https://assets.weforum.org/editor/fpwkJs2CxYvIBxUB5Ro9E2qOASDwc1Klf7Jd2xWjyJM.jpg

На четвертій і останній карті Маріан показав, яке іммігрантське населення найбільше збільшується за чисельністю в кожній з країн, порівнявши цифри ООН за 2010 і 2015 роки.

Деякі країни, такі, як Польща і Греція, продемонстрували зменшення іммігрантського населення як частки від його загальної чисельності. Приблизно у половини європейських країн тенденції зберігаються ті ж самі, що і в 2015 році. Тобто, індійці їдуть до Британії, британці в Ірландію, а поляки в Норвегію.

В інших країнах є відмінності. Більше кубинців поїхало до Іспанії (раніше це були марокканці), менше росіян переїжджає в східноєвропейські країни, а в Швеції в процентному відношенні від загальної чисельності населення стало більше сирійців.

Однак ці цифри, особливо там, де спостерігається спад, можуть також бути результатом загального скорочення чисельності населення.





 

Яндекс.Метрика