на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Юрій Карін, військовий оглядач

В Росії дано команду щодо ДНР-ЛНР,
буде справжня катастрофа

Нещодавня погроза Олександра Казакова, радника ватажка так званої ДНР Олександра Захарченка, про те, що бойовики можуть піти в наступ, якщо Росія відмовиться від їх фінансування, не варта нічого. Президент РФ Володимир Путін не збирається йти з Донбасу, але має намір перекласти відновлення окупованих територій на плечі України. Про це, а також про рішення скорочувати фінансування ОРДЛО, яке призведе до катастрофи на цій території, в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів військовий оглядач ЮРІЙ КАРІН.

 

- В оточенні ватажка ДНР Захарченка заявили, що, якщо Росія відмовиться їх фінансувати, то у них будуть розв'язані руки для того, щоб йти "завойовувати" Україну. Чим зумовлена така заява?

- Не варто забувати, що сам федералісімус Захарченко - любитель взяти язиком усі західні землі, аж до території Її імператорської величності Королеви Єлизавети II. Тому й нинішню заяву слід розглядати як наслідок контрабандних поставок в цю так звану республіку "Бояришника" або інших психотропних речовин. Не секрет, що більшість колабораціоністів, а також іноземні громадяни, які беруть участь у російсько-українській війні на боці РФ, як то кажуть, "несповна розуму". Тому на такі заяви не варто звертати уваги, ну, або розміщувати їх у рубриці "веселі історії".

Насправді ніяких бліцкригів від 1-го і 2-го корпусів (так званих ДНР-ЛНР, - "Апостроф") російських окупаційних військ чекати не варто. Це перше. Друге - вони недієздатні. За результатами перевірок російського МО, це невмотивовані і деморалізовані з'єднання, які не здатні виконувати бойові завдання, в чому важлива роль комплектації їх нарко- та алкозалежними громадянами, раніше судимими та ін. Сама новина про те, що Росія відмовляється від російськомовних на Донбасі, послужить командою до масового дезертирства з цих бандформувань.

- Що в такому випадку заважає нашим військам зачистити Донбас від цієї так званої армії?

- Тут я рекомендую почитати нещодавню заяву командира ОТУ "Луганськ" генерал-майора Олега Мікаца (що була зроблена в інтерв'ю "Апострофу"), який все розклав по полицях. У нас вистачить сил зайти туди і повернути території.

Але... Україна взяла на себе певні зобов'язання в рамках Мінського процесу, які необхідно виконувати. Також існує загроза прямого вторгнення російських військ, що скупчилися на кордоні. Подібне вже відбувалося в серпні 2014 року... Перекидання російських батальйонних тактичних груп до лінії зіткнення - питання декількох годин, що істотно змінює співвідношення сил. При цьому навряд чи є сенс чекати військових успіхів від обох сторін. Буде кривава бійня...

Нам доводиться чекати, поки агресора примусять до миру. Тільки після цього ми зможемо провести повноцінну антитерористичну операцію.

- Чи може Росія у близькому майбутньому відмовитися від фінансування цих так званих "республік" або це спекуляції Кремля?

- За нашою інформацією, вже є команда скорочувати витрати на утримання цих "республік" і цілком можливо, що рядок у бюджеті РФ під назвою "фінансування ДНР/ЛНР" зникне зовсім.

Окупант, по суті, порушить ст. 55 Женевської конвенції, яка передбачає обов'язок "за допомогою всіх наявних коштів забезпечити постачання продовольства і санітарних матеріалів цивільному населенню". Тут РФ вже не підсоблять декласовані "господарі Донбасу", які втратили своє сумнівним чином придбане майно в результаті так званої блокади Донбасу. Українські олігархи, що співчувають Путіну, вже не в змозі допомагати йому утримувати окуповані території, як це було цілих 3 роки - тобто надавати робочі місця, виплачувати заробітну плату, забезпечувати сепаратистські анклави гумконвоями.

Буде справжня катастрофа. Підприємства вивезені або зруйновані. Інфраструктура дихає на ладан. Коштів для існування у населення не буде.

https://apostrophe.ua/uploads/image/430de600d35726494211e3bfa9809d28.jpg

За словами військового оглядача, незабаром Росія зовсім перестане фінансувати ДНР/ЛНР Фото: EPA/UPG

- Виходить, що території зависають - і ми забрати не можемо, і Росії вони не потрібні?

- За логікою речей, Росія повинна відмовитися від своїх претензій і вивести війська з Донбасу. Чи захоче вона забирати колаборантів, чи ні - це її право. Але тільки тоді ми зможемо навести порядок на Донбасі.

- Які терміни?

- Боюся прогнозувати. Давайте подивимося, чим закінчиться історія із введенням миротворчого контингенту на Донбас. Якщо вона обговорена з Путіним в якості виходу з Донбасу із красивим обличчям із дуже поганої для нього ситуації, то ця історія може мати місце. З іншого боку, як будь-який пошук методів мирного вирішення конфлікту, це досить довгий шлях. Із затвердженням, ратифікаціями, підготовкою контингенту тощо. Але, як не крути, для того, щоб завершити російсько-українську війну, потрібно розвести сторони. А лінія розведення повинна проходити по російсько-українському кордону, а не по лінії, яка обумовлена в Мінських угодах.

Однозначно, по кордону - щоб припинити поставку техніки, особового складу та матеріально-технічних засобів. На тих територіях, куди будуть введені миротворці, повинен відбуватися процес роззброєння незаконних збройних формувань і повної стабілізації обстановки. А після цього - передача територій під контроль української влади.

В майбутньому на нас чекають великі проблеми, які необхідно оперативно вирішувати. Це розмінування окупованих територій і повернення на постійне місце проживання біженців, яких, тільки за даними Держкомстату, 1,6 мільйона людей. Уявляєте, що сталося з їхніми квартирами за три роки? Через небезпеку вони кинули все - роботу, житло. А з урахуванням того, що 60 підприємств вивезені, а решта зруйновані, інфраструктура комунальних підприємств зруйнована, то це дуже велика ділянка роботи, яку можна починати, якщо туди будуть введені миротворчі війська.

Якщо ж нас почують на небесах і російські війська будуть відведені від кордону і виведені з Донбасу - це вже питання часу.

- Після "виборів Путіна" (президентських виборів в РФ навесні 2018 року, - "Апостроф") чи зміниться політика Кремля? Чи він продовжить вести окупаційну політику?

- Я не думаю, що ці вибори - кінцева самоціль самодержця. Перехід в ранг царя або імператора не за горами. Спецслужби РФ розгойдують ситуацію по всьому світу. Багатоходівки, тобто вуха гебні, що високо стирчать, ми бачимо навіть в Іракському Курдистані. Плюс інші гарячі точки - Сирія, КНДР, та й незрозуміла ситуація на Балканах. Це все рукотворні осередки нестабільності. Я думаю, що цей громадянин нічого хорошого цивілізації не принесе і не заспокоїться поки живий.

- Чи може Путін піти в наступ на інших ділянках російсько-українського кордону?

- В Україні за три з половиною роки війни народ навчився відрізняти чорне від білого. Швидше, триватимуть спроби розхитування ситуації на всіх рівнях і у всіх галузях. Військового рішення щодо російських "хотєлок" немає. Але не можна нічого виключати, і треба бути готовими до всього.

Адриан Радченко

28 09 2017

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2017-09-28/v-rossii-dana-komanda-naschet-dnr-lnr-budet-nastoyaschaya-katastrofa---voennyiy-obozrevatel/14655