на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Борис Ейдман, російський соціолог
Бесіду вів Борис Райтшустер

Путін хоче стати «господарем Європи»

- Ви говорите, що Німеччина - тепер головна мішень російської пропаганди. Як ви прийшли до цього висновку?

 

- Після російської анексії Криму та агресії проти України в світі почалася нова Холодна війна. Захід намагається стримати путінську експансію за допомогою санкцій і дипломатичного тиску. А Росія прагне послабити опір Заходу, підкуповуючи політиків і підтримуючи дружніх кандидатів на виборах. Зокрема, Кремль витрачає великі гроші на те, щоб впливати на німецьку громадську думку. Я знаю це з перших рук. Деякі московські піарники, які працювали разом зі мною на початку нульових в Держдумі Росії, зараз займаються просуванням російських інтересів в Німеччині. «Знаєш, де зараз найбільші кремлівські піар-бюджети? - Говорив мені не так давно один з них. - Уже не в Москві, а тут, в Берліні ».

Створена ціла армія інтернет-тролів, які працюють в німецькомовному сегменті інтернету. На Кремль працюють деякі відомі німецькі журналісти, такі як шеф-редактор журналу «Компакт» Юрген Елзессер, Александр Рар, Ґабріела Кроне-Шмальц. Російська влада підтримує антисистемні партії і рухи, типу АФД і Пегіди. Щоб переконатися в цьому, досить подивитися російське державне телебачення.

Особлива інформаційна кампанія з Москви направлена ​​на російськомовних жителів Німеччини. Їх спеціально обробляють російські електронні ЗМІ, які спровокували, наприклад, масові антиурядові виступи в зв'язку з уявним зґвалтуванням російської дівчинки Лізи в Берліні. Детально про все це я написав у своїй книзі на німецькій мові «Система Путіна».

 

- Як ця пропаганда працює?

 

- Головне завдання пропаганди - дестабілізувати ситуацію в Німеччині, допомогти ворогам демократії заволодіти умами німців. Робиться це зараз, перш за все, за допомогою розпалювання антимігрантські істерії. Цим займаються спеціальні тролі в інтернеті і російські державні ЗМІ, що впливають на російськомовних людей, які, за кремлівськими планами, покликані стати детонатором масового невдоволення.

 

- Чи може Москва вплинути на вибори в Бундестаг в цьому році?

 

- Безумовно, може і буде активно намагатися це зробити. У путінській верхівки є важлива перевага - величезні безконтрольні гроші в особистому розпорядженні, які дають можливість таємно і практично в необмеженій обсязі фінансувати будь-які інформаційні війни і провокації. У році, що наступив, очевидно, ці тіньові фінансові ресурси будуть активно використовуватися для того щоб вплинути на результат виборів в німецький Бундестаг. Досягати результату путінська влада буде за допомогою набору вже перевірених в інших країнах кримінальних коштів: нелегального фінансування «своїх» партій і кандидатів, хакерських атак на супротивників, поширення компромату на них від імені нібито незалежних хакерів, розпалювання антимігрантські істерії, поширення провокаційних чуток і фальшивок в інтернеті і так далі.

 

- Яка мета цього втручання?

 

- Головне тактичне завдання - усунути Меркель. Саме її критична по відношенню до Путіна позиція - ключова для формування політики Євросоюзу. Якщо на виборах вдасться торпедувати Меркель, швидше за все, антиросійські санкції будуть зняті, а політика ЄС по відношенню до Росії кардинально зміниться. Путін мріяв би привести до влади в Німеччині проросійські сили, тоді Європа пішла б йому на поступки в усіх напрямках. А США при Трампі, швидше за все, не стане активно втручатися в європейську політику. В цьому випадку путінський режим неминуче став би домінуючою силою в ослабленій Європі. А Путін - фактично її новим господарем.

 

- Як Німеччина може протистояти цьому?

 

- Протистояти брехні може тільки широке поширення незалежної інформації, журналістські розслідування кремлівських провокацій, оприлюднення всіх спроб втручання у вибори.

 

- Чи Німеччина робить достатньо зусиль в боротьбі проти путінського втручання?

 

- Ні звичайно. Поки в країні не ведеться свідома політика з протидії путінській пропаганді. Є таке відчуття, що багато представників німецької влади і ЗМІ ведуть себе по відношенню до путінських провокаторів надмірно обережно, наче боячись образити їх. Особливо сумна ситуація склалася з російськомовними жителями Німеччини, що стали найбільш легкою жертвою кремлівської пропаганди. Вони поки залишені наодинці з маніпуляторами з Москви. Необхідно вести кампанію громадської просвіти щодо російськомовних людей, підтримувати незалежні засоби масової інформації російською мовою в Німеччині.

 

- Багато людей в Німеччині вважають, що небезпека путінського впливу в Німеччині перебільшена. Ви не згодні?

 

Радше, применшена. У Німеччині у російської агентури дуже сильні позиції ще з часів НДР. А зараз вони тільки посилилася. Кремль і держкомпанії створили лобістську мережу, що включає відомих політиків і бізнесменів. Тепер ця мережа буде використана в спробі змістити Меркель. Досвід у Кремля в цій справі великий. Путінська влада активно втручається у вибори в різних країнах. Їх підтримкою користувалися, наприклад, нещодавно обрані проросійські президенти в Молдові і в Болгарії. Я вже не кажу про найяскравіший приклад ефективного втручання у випадку з Трампом.

 

- Чому Путін підтримує крайніх правих в Європі?

 

- Путінізм об'єднує з західною ультраправою хвилею прагнення повернути історію назад. Від глобалізації повернутися до націонал-ізоляціонізму, від толерантності до ксенофобії, від космополітизму до націоналізму, від секуляризації до клерикалізму, від соціальної держави до «дикого капіталізму» і так далі. Путін і західні праві ідеологічно мотивовані співпрацювати на міжнародній арені. Не випадково практично скрізь, від Греції до Німеччини, від Франції до Угорщини, право-націоналістичні партії симпатизують путінському режиму. Найбільша світова загроза 2017 року - це розповзання путінізму, тобто прихід до влади в провідних європейських країнах ультраправих та інших пропутінських сил.

 

http://www.focus.de/politik/ausland/wichtigste-taktische-aufgabe-kremlkritischer-soziologe-behauptet-putin-will-kanzlerin-merkel-stuerzen_id_6458005.html





 

Яндекс.Метрика