на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Максим Розумний - політолог, філософ, поет

Наша еліта зайнята головно мародерством

Той соціальний лад, який ми називаємо корупційним і сприймаємо як ненормальність, є насправді цілком нормальним, щоправда, для інших епох.
Багато що в нашому житті вважається ненормальним з того, що мільйони років практикували гомо сапієнси. Наприклад, бандитизм. Ну і так далі... Але повернемося до корупції.
Відсутність рівності, вільної конкуренції і закону, єдиного для всіх, є атрибутом тієї форми суспільства, що панувала впродовж тисячоліть. Вебер пов'язує її з патримоніальним урядуванням, Норт називає "природною державою", а проблема полягає в тому, що відмова від цієї форми сталася зовсім недавно, в процесі суспільної інновації, відомої як модернізація.
Модернізація і західного, і радянського, і китайського зразка рубає патрімоніальні зв'язки і запроваджує т.зв. порядок (той, який, згідно обіцянок, "Бандера наведе", але насправді "навів" Сталін, Гітлер, Рузвельт і Мао - кожен своїми методами).

Зазвичай успішна модернізація має цілу низку передумов. Найголовніші серед них - значний демографіний ресурс (переважання молоді в соціальній структурі) і потужна мобілізація засобами ідеології і пропаганди (в капіталістичних системах її роль виконує реклама і культ споживання). Величезні маси людей залишають традиційні соціальні ролі і старі соціальні зв'язки та вирушають у "космос" нових відносин і можливостей.
Для когось ця мотивація позитивна - власна справа, багатство, соціальний статус, комунізм, свобода, велич власної держави, сила партії, світове панування. Для інших є негативні спонуки - необхідність заробити шматок хліба на фабриці, гетто, теплушки і ГУЛАГ.
Отже, демографія плюс ідея (як замінник - насильство), а ще плюс капіталовкладення і технології. Так творилися модерні суспільства, в яких запанував раціональний порядок і була подолана система приватних відносин, відомих нам як корупція.
На рубежі сторіч багато говорили про "навздогінну модернізацію". Наводилися приклади країн Центральної Європи, "тихоокеанських тигрів". Зараз модно згадувати Сінгапур. Але їхні модернізаційні проекти відбувалися так само в умовах відносного демографічного благополуччя, ціннісного та світоглядного консенсусу, а відповідні економіки формувалися як продовження розвинутих економік Заходу, залучаючи відповідні інвестиційні ресурси і технології.
В Україні сьогодні насправді немає жодних передумов для суспільної модернізації. У нас одна з найбільш стрімких депопуляцій, наше суспільство хворе перманентними світоглядними конфліктами, песимізмом і тотальною недовірою, вільні кредитні та інвестиційні ресурси якраз на нас закінчилися, ну а технології... Відомо, де ми знаходимося.
Цей стан нашої країни добре відомий і нашим зовнішнім партнерам, і нашій т.зв. еліті. Єдине, що за цих умов доречно робити, це - утилізація залишків модерну і підготовка будівельного майданчика для нової суспільної формації. Зачистка, так би мовити, території.
Тому наша еліта зайнята переважно мародерством, виживанням власних клієнтел і розміткою території під майбутні прибуткові об'єкти. Вони бояться, що зовнішній інвестор (західний, російський чи китайський) залишить їх тут ні з чим, тому не допускають його всіма силами, тримаючи в заручниках соціум.

Модернізація - це потужний викид соціальної енергії. Це не лише витрачання ресурсів залізної руди, вугілля, нафти, не лише напруга мільйонів молодих здорових організмів та інтенсивна праця інтелектів, але й спалені мрії, цінності, ілюзії, віра, любов. Модерн усе це видобуває із надр традиційного суспільства і залишає по собі попелище.
Нашого заряду вистачає на пару місяців стояння на Майдані, але за рік-два ми повністю вигораємо і повертаємося до стану ще більшої ентропії.
Тому зі своєю корупцією ми просто повертаємося на "батьківське подвір'я" нашої архаїки і будемо тут зимувати, чекаючи на післямодерний соціально-економічний і культурно-інтелектуальний уклад, який дасть українцям новий шанс.
А поки що треба визнати правду, і, як казав учитель людства, вона звільнить нас.
P.S. Для того, щоб зберегти свій шанс, еліту мародерів треба терміново відлучити від управління державою, національні ресурси взяти під контроль і будувати ефективну державу.

25 03 2017

 





 

Яндекс.Метрика