на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Stratfor, розвідувально-аналітичнa компанія США

Кремль готовий міняти стратегію на Донбасі,
приблизні терміни відомі

Росія може незабаром змінити свою стратегію в конфлікті в Україні. Згідно з повідомленням російських ЗМІ, з 2019-2020 років Москва планує скоротити гуманітарну підтримку непідконтрольних українській владі районів Донбасу. Такі плани нібито обговорювалися на нараді в російського віце-прем'єра Дмитра Козака. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков спростував повідомлення, заявивши, що Росія не збиралася відмовлятися від гуманітарної допомоги жителям окупованого Донбасу. Однак він зазначив, що в Росії йде процес "перерозподілу ресурсів". Такий коментар примітний, оскільки дає змогу припускати, що Кремль розглядає зміну в тому, яким чином – якщо не в якій мірівін фінансує захоплений Донбас. Про це йдеться у звіті приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є у розпорядженні "Апострофа".

Примітно, що інформація про зміни у фінансуванні сепаратистів (бойовиків так званих ДНР-ЛНР і ОРДЛО в цілому, - "Апостроф") з'явилася на тлі майбутніх обговорень щодо миротворчої місії ООН на Донбасі. На початку вересня президент Росії Володимир Путін запропонував ввести миротворців на лінію розмежування між силами АТО і бойовиками, підтримуваними Росією, для захисту спостерігачів ОБСЄ.

Україна і Захід розкритикували пропозицію через її обмеженість. Замість цього Київ закликав надати миротворчим силам ООН доступ до всієї території Донбасу, в тому числі кордону з Росією.

Тим не менше ця пропозиція активізувала тривалий переговорний процес з українсько-російського конфлікту. Передбачається, що президент України Петро Порошенко представить план Києва щодо миротворчої місії ООН на Донбасі перед Генеральною Асамблеєю організації в Нью-Йорку 20 вересня. Путін навіть заявив про готовність розширити свою початкову пропозицію і надати миротворцям доступ до інших територій, де у відповідності до Мінських домовленостей вже присутні спостерігачі ОБСЄ.

Майбутня Генасамблея ООН буде важливою в контексті спостережень за дипломатичними зрушеннями у вирішенні конфлікту між Україною і Росією, а також за участю в цих переговорах ключових західних гравців, таких як Німеччина, Франція і США. З огляду на суперечливі позиції та різні вимоги сторін, малоймовірно, що миротворчі сили ООН будуть розгорнуті в найближчому майбутньому.

Тим не менш Генасамблея надасть можливість деескалувати наростаюче протистояння між Москвою і Заходом. Принаймні, останні події говорять про те, що Росія шукає способи послабити тиск з боку Заходу за її участь у війні в Україні. Росія буде продовжувати підтримувати непідконтрольні території Донбасу через розташування регіону на кордоні. Але Москва демонструє готовність бути більш гнучкою в своїх підходах та обсягах підтримки окремих районів Донецької та Луганської областей.

18 09 2017

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2017-09-18/kreml-gotov-menyat-strategiyu-na-donbasse-primernyie-sroki-izvestnyi---chastnaya-razvedka-ssha/14516