на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Виставка «Скарби Підгорецького замку»

Виставка «Скарби Підгорецького замку», яка відкрилася у Львівській національній галереї мистецтв імені Б.Г.Возницького, є не тільки значною, а й знаковою подією в історії музею, та й не лише його. Вперше за багато десятиліть (від 1939 року) на ній представлено частину творів мистецтва, які свого часу прикрашали інтер’єри Підгорецького замку. Зібрані воєдино понад 200 експонатів творять неповторний контекст, вони і самі розкриваються в ньому особливим чином, даючи нагоду безпосередньо торкнутись сторінок минувшини, відчути дух сторіч, зрештою, по-новому побачити справжні скарби, якими володіємо, їх непроминальну вартість.
Підгорецький замок – визначна пам’ятка архітектури України. Споруджений у 1635-1640 роках на замовлення коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського відомим архітектором Андреа дель Аква та інженером Гійомом де Бопланом, він мав свою багату історію, яка пишеться ще й сьогодні. Його колекція вважалась найбагатшою на західно-українських землях. Велика її частина збереглась до сьогодні і є власністю музеїв України (ЛНГМ, Львівський історичний музей, Львівський музеї історії релігії) та Польщі (Окружний музей у Тарнові, Національний музей у Кракові, Історичний музей міста Кракова, Національний музей у Варшаві, приватні збірки).
На виставці «Скарби Підгорецького замку експонується українська частина колекції – твори живопису, скульптура, зброя, ужиткове мистецтво. Цілісна, продумана режисура експозиції з елементами інтерактивності має свій образ, втілила такі аспекти і форми популяризації музейних цінностей, які є адекватними сьогоденню.
Метою виставки є привернути увагу до визначної пам’ятки архітектури, яка потребує нашої спільної опіки. Адже після реставрації замку в його стіни можуть назавжди повернутись твори колишньої колекції. Відновлення Підгорецького замку – амбітна мета нового менеджменту Галереї.
Експозиція виставки доступна для глядача з 21 березня у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г.Возницького, у відділі "Європейське мистецтво ХІХ - ХХІ ст." за адресою: м.Львів, вул. В.Стефаника,3, тел.  261-46-47.

Ідея виставки належить генеральному директору Галереї Тарасу Возняку. Куратором виставки є директор Музею західного мистецтва XIV-XVIII ст. ЛНГМ Оксана Козинкевич. Дизайн експозиції створив блискучий львівський експозиціонер вже без пербільшення світової слави Сергій Петлюк

 





 


Яндекс.Метрика