на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Ілія Куса, Український інститут майбутнього

У Саудівській Аравії пройшли
масштабні перестановки в армії

У Саудівській Аравії спадкоємний принц Мухаммед бін Сальман провів кардинальні перестановки в структурі Збройних сил. Королівським указом були звільнені кілька ключових чиновників, а також члени уряду. Серед тих, кого усунули з посади – начальник Генштабу та командувачі сухопутних і військово-повітряних сил. Крім цього, до уряду призначили кількох людей, незвичних для політичного життя королівства.

Найбільш гучними стали звільнення начальника Генштабу ЗС Саудівської Аравії, генерала Абдель-Рахмана бін Салеха бін Абдалли Аль-Баньяна та двох командувачів армії. Перший вже давно працював на своїй посаді і одним з ключових людей, які відповідали за військову операцію у Ємені. Окрім нього, відправили у відставку командувача сухопутних військ, генерала Фагда бін Туркі бін Абдель-Азіза Ас-Сауда та командувача військово-повітряних сил Мухаммеда бін Ауада бін Абдель-Мансура Аль-Сухайма. Обидва були замінені на більш лояльних принцу людей. Генерал Фагд бін Абдель-Азіз Ас-Сауд – член королівської родини та син принца Туркі бін Абдель-Азіза Ас-Сауда, який довгий час перебував у вигнанні в Єгипті. Він помер ще у 2016 році.

Крім генералів, перестановки відбулися й серед заступників міністрів і помічників голів відомств, Ради Безпеки, апарату Кабміну. Зокрема, на посаду заступниці міністра праці призначили жінку – Тамадур бінт Юсеф Ар-Рамах. Це незвичайний для ультраконсервативної країни крок, адже жінки не мають рівних з чоловіками прав через багатовікові патріархальні традиції Саудівської Аравії, а участь жінок у політиці взагалі практично нівельована. Іншим цікавим рішенням стало призначення на посаду заступника губернатора провінції Ассір принца Туркі бін Талала Ас-Сауда. Він є братом найбагатшої людини в країні, мільярдера та бізнесмена Аль-Валіда бін Талала, якого у листопаді минулого року заарештували за корупцію під час масових чисток в Ер-Ріяді. Нещодавно Аль-Валід бін Талал вийшов на свободу, заплативши в бюджет країни десятки мільярдів доларів.

Кадрові перестановки в Саудівській Аравії свідчать про кілька важливих речей. По-перше, спадкоємний принц Мухаммед бін Сальман намагається «омолодити» керівний склад ключових відомств і міністерств. Нові обличчя та нова кров – одна з необхідних реформ, яку оголосив Мухаммед ще під час презентації свого стратегічного плану модернізації Саудії «Бачення 2030». Враховуючи те, що більшість населення Саудівської Аравії – це молоді люди молодше 25 років, то призначення молодих політиків і жінок – це логічний крок для зміни іміджу країни та адаптації Саудівської Аравії під мінливий світ високих технологій і нової культури. Крім того, призначення деяких членів королівської родини з числа «молодого покоління» — це реверанс убік інших груп великого «Дому Ас-Сауд», які виступали проти амбітних і авторитарних «замашок» принца Мухаммеда бін Сальмана.

По-друге, звільнення ключових генералів у структурі саудівської армії свідчить про намір Мухаммеда змінити стратегію у війні в Ємені, або взагалі вийти з конфлікту. Розмови про те, що Мухаммед бін Сальман розмірковує про завершення війни циркулюють в Ер-Ріяді протягом останнього року. Перша спроба врегулювання ситуації через політичні домовленості відбулася зовсім нещодавно – у грудні 2017 року. Тоді Саудівська Аравія за посередництва ОАЕ вперше погодилася провести переговори з екс-президентом Ємену Алі Абдаллою Салехом. Він був компромісною для усіх фігурою і мав спроможність, вплив та гроші для того, щоб втримати країну єдиною і домовитися про політичне врегулювання конфлікту. Однак 4 грудня Салеха вбили його ж союзники – шиїтські загони хуситів, які звинуватили його у «зраді». Після цього сподівання на швидкий дипломатичний «прорив» з Ємену розсіялися, а нещодавно південь країни був захоплений про-еміратськими сепаратистами. Це й спонукало принца Мухаммеда звільнити людей, відповідальних за перебіг бойових дій у Ємені та призначити на їхнє місце нових чиновників зі свіжим поглядом.

По-третє, призначення нових людей, включаючи жінок, має на меті покращити стосунки Саудівської Аравії з країнами Європи. 7 березня принц Мухаммед бін Сальман має зустрітися з прем’єром Великої Британії Терезою Мей та обговорити соціальні реформи в королівстві. Покращення іміджу Саудівської Аравії, зміна інвестиційного клімату та диверсифікація економіки – це ключові завдання, прописані у плані Мухаммеда «Бачення 2030». Для цього, за його словами, необхідно позбавитися репутації королівства як консервативної, екстремістської країни, яка фінансує терористів. Призначення – це сигнал Заходу, що такі реформи вже розпочалися.

По-четверте, призначення нових, молодих людей – це підготовка команди для принца Мухаммеда, коли він стане королем Саудівської Аравії. Розмови про це тривають вже давно, і його головна мета справді полягає в тому, щоб припинити лінію, коли один старий король помирає і на його місце приходить інший старий король. Молодий правитель має стати кульмінацією соціально-культурних зрушень, які задумав принц Мухаммед для того, щоб вирватися з пастки середньовіччя на тлі стрімкого розвитку технологій.

6 03 2018

http://hvylya.net/analytics/politics/u-saudivskiy-araviyi-proyshli-masshtabni-perestanovki-v-armiyi.html