на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Віктор Ягун, заступник голови Служби безпеки України у 2014-2015 роках

Усі бояться сказати, хто стоїть за Савченко,
а Порошенко скоїв помилку

Фігура Надії Савченко була неоднозначною задовго до того, як вона повернулася з полону та пройшла шлях від героїні до підозрюваної в тероризмі та бажанні скинути українську владу.

Про цікаві факти з біографії колишньої полонянки Кремля, яка зараз потрапила до української в'язниці, помилку, якої щодо Савченко припустився президент Петро Порошенко, й те, хто може стояти за намірами влаштувати теракт у центрі Києва, "Апострофу" розповів заступник голови Служби безпеки України у 2014-2015 роках ВІКТОР ЯГУН.

 

- Чи могли подумати мільйони українців, які раділи поверненню Надії Савченко з російського полону, що за два роки українська влада буде судити її за тероризм? Ви особисто могли таке припустити?

- Ті, хто більш глибинно розбирався у фігурі Надії Савченко, вже в той момент (її повернення з Росії, - "Апостроф") розуміли, що до неї є багато питань, в тому числі щодо її перебування в полоні. Ми маємо дуже багато прикладів перебування наших людей у полоні, і їхня поведінка, їхня медіа-підтримка на порядок нижчі, ніж були в Надії. Тобто ще тоді все виглядало досить штучно, зосереджено все на ній. Я розумію, що деякі представники влади намагалися на цьому зробити свій піар, "Батьківщина" включила її в свій список [на вибори Ради], хтось включив її в делегацію ПАРЄ, президент не переставав говорити про "нашу Надію". В результаті сьогодні вони мають репутаційний підрив.

Насправді фігура Надії Савченко - досить дивна. І її історія починається не в 2014 році, після того, як її схопили в полон, а раніше. Це сказали ті люди з якими я спілкувався, військовослужбовці Міністерства оборони України, які мали дотик до проходження нею служби. Як заявила нещодавно на одному телеефірі її сестра Віра, Надія дуже мріяла стати льотчицею і навіть написала листа Анатолію Гриценку, який на той час був міністром оборони (обіймав цю посаду в 2005-2007 роках, - "Апостроф"), і він її допоміг потрапити у військове училище.

За тією інформацією, яка є в мене і яку підтверджують офіцери, які служили разом з нею, є дуже багато дивних збігів обставин. По-перше, з таким характером - вона завжди така була - її навчання на льотному факультеті вже було викликом. Дівчина з таким складним характером завжди виходила за допустимі рамки, на відміну від інших курсантів, тому неодноразово були моменти, коли керівництво було готове прийняти рішення про її виключення. Разом з тим, із невідомих причин, хтось телефонував зверху (деякі люди казали, що це була Адміністрація президента (Віктора Ющенка, - "Апостроф")), і одномоментно вирішувалися всі питання. Можливо, це був Гриценко, можливо, були й інші покровителі, але в інтернеті можна знайти відео яке свідчить, що вона була членом молодіжної організації, яка мала відношення до Соціал-демократичної партії (об'єднаної), [одним з лідерів якої був Віктор Медведчук]. Це відео за 2006 рік свідчить, в коло яких інтересів вона входила ще в ті часи.

Також зовсім незрозуміло, яким чином вона, будучи штурманом авіації, потрапила в обмежений контингент наших миротворців в Ірак, де стала учасником бойових дій. Так само офіцери розповідали: те, що вона там виробляла, не дуже відповідало морально-етичним нормам наших офіцерів. Вона була абсолютно неконтрольована, могла дозволити собі кудись виїхати, потім привозять її невідомо звідки наші партнери американці. І ось ці речі, які б офіцерові коштували якщо не звільнення, то відправлення додому, їй сходили з рук.

До речі, я особисто говорив з Ігорем Тенюхом, колишнім міністром оборони, який в той час був в Іраку. Він неодноразово дивувався, питав: "Хто вона? Що відбувається?" Тоді всі знизували плечима і нічого не розуміли. І під час Майдану, як тепер ми бачили, вона не стільки була на стороні активістів, скільки з'являлася на стороні військ, вела якісь перемовини. І коли в 2016 році я побачив її в кепці "Офіцерського корпусу" (організації Володимира Рубана, затриманого перед Савченко з арсеналом зброї на Донбасі. За даними силовиків, зброю він віз до Києва для здійснення терактів, - "Апостроф"), тоді всі пазли склалися. Така сама контроверсійна ситуація була і щодо "Офіцерського корпусу", який так само раптово з'явився на Майдані в якості "самооборони" і пропонував свої послуги, Рубан тоді керував ним. Тобто, ставало зрозуміло, що вона мала якесь відношення до нього.

Ну, і всі пам'ятають, яким чином Савченко потрапила в полон, як загинули хлопці, які намагалися її витягнути. Ті "золоті верби", які за нею росли, давали підстави розуміти, що вона не така вже й проста людина. Після визволення наших людей з полону з ними потім працює контррозвідка, а тут офіцер, яка тривалий час перебувала в руках ФСБ, і з нею ніхто не працював. Тобто хтось підставив президента. Тому що відразу після аеропорту везти її до нього і підписувати указ про надання звання Героя України... Зробіть хоч якусь паузу, це така сама ситуація, як з Іваном Без'язиковим: для чого його було вести до президента (після звільнення з полону, - "Апостроф"), якщо була інформація, що він - агент ФСБ? Президент нагороджує ту людину, по якій є інформація, що вона працює на ту сторону.

https://apostrophe.ua/uploads/image/fff45b8864ab1daae2c8bd54a2f7924a.jpg

Фото: прес-служба президента

- Ви дивилися відеоматеріали, показані Юрієм Луценком, які начебто свідчать про причетність Савченко до тероризму, спроби державного перевороту? Наскільки ці матеріали служать незаперечним доказом?

- Так, я дуже уважно передивився. Всі юридичні експерти казали, що нема питань. Для людей, які мають відношення до юриспруденції, зрозуміло, що вона мала злочинні наміри, які мала реалізувати в жахливий спосіб. Але виникає питання судової перспективи цієї справи, от у чому проблема. По-перше, генеральний прокурор не мав права показувати ці матеріали в залі Верховної Ради. Відповідно до регламенту, він такі речі міг робити тільки на регламентному комітеті, а тоді вже члени цього комітету виходили би на трибуну, підтверджували би, що інформація вагома, і зал голосував би. Зрозуміло, для того, щоб підтягнути голоси, зробили таку картинку.

Інший момент, що вона все ж таки була депутатом Верховної Ради, а стосовно депутата ВР проводити будь-які оперативно-технічні заходи заборонено, на що й будуть посилатися тепер адвокати. Силовики говорять, що вони проводили ті заходи відносно Рубана, ну так проти Рубана вони й будуть використані, а проти неї не можуть бути використані, от у чому нюанс. Як вони будуть виходити з цієї ситуації, не знаю. Хіба що Рубан почне проти неї свідчити, а я в цьому сумніваюся. Дуже багато є нюансів. Я не вигороджую Надію. Те, що вона планувала, те, що в неї в голові творилося, і те, що вона озвучувала... Був переконливий факт, що є докази її причетності до цієї змови, її поведінка свідчила про те, що ця людина, ну, я не кажу, що неадекватна, вона просто не розуміє наслідків тих всіх подій.

Вона фактично готувала знищення держави зсередини, будучи представником цієї держави. Дуже віриться в те, що є якісь інші беззаперечні докази, які можуть допомогти судовим органам довести цю справу до логічного завершення, і ця людина буде покарана. Але виникає інше питання: я не вірю в те, що вона діяла самостійно.

- З точки зору закону, наскільки правильно діяв Луценко? Тому що, якщо в цій справі є спільники, то, коли показують відеодокази ще до їх знаходження, є ризик, що вони швидко покинуть Україну. Чи не завадив генпрокурор такими діями слідству?

- Якщо вірити тим матеріалам, які були оприлюднені, в Україні залишились тільки дві людини - Рубан і Савченко. Всі решта - це були люди (зафіксовані на відео, яке показав Луценко в Раді, - "Апостроф"), які вчасно повідомили Службу безпеки і Генеральну прокуратуру. Відповідно, вся їхня участь була участю акторів, які брали участь у документуванні протиправної діяльності протягом останніх десяти місяців.

По-перше, її контакти з російської стороною, тому що, як показав Луценко, є докази, що ця зброя була з військових частин Російської Федерації. Є підстави вважати, що за нею стоять люди, які набагато ширше дивляться на цю всю ситуацію, і, можливо, вона - просто один з елементів. Я думаю, що є дестабілізація ситуації в Україні. Треба йти до кінця і називати тих людей, які стоять біля неї. Тому що і фінансування, й ідеї, і подальші плани після цього так званого перевороту - це все набагато глибше, ніж мислять сама Савченко і Рубан. Однозначно, є якийсь потужний центр, який те все планував, і розподіляв.

https://apostrophe.ua/uploads/image/b276fc6e7c6577ca82e6c2eb413b1c5b.jpg

Фото: УНІАН

Один з фактів, які свідчать про це, - її раптовий виїзд за кордон після суду над Рубаном. Коли стало зрозуміло, що Рубана закрили, і наступною може бути вона, тому що вона ж була обізнана в тому, що вони вдвох їздили (на окупований Донбас, - "Апостроф"). Вона виїхала за кордон, не виключено, що там була зустріч з кураторами, які підкоригували її дії, і вона вже підготовлена приїхала в Україну та почала зовсім інакше поводитися: впевнено, знала, що казати, які ролики показувати. Тобто, як казали у Верховній Раді, є ляльковод. І от рука цього ляльковода чітко простежувалася. Тепер, якщо буде доведена її провина в суді, має бути наступний крок. Зараз виглядає так, що ніби спільників немає, ніби вона сподівалася, що повністю всі силові дії візьмуть на себе Сили спеціальних операцій, які ніби (за задумом самої Савченко, - "Апостроф") перейшли на її бік, що насправді не відповідає дійсності. Але оця політична складова - хто за нею зверху стояв, збоку стояв - досить цікавий факт. І чи випливе він в суді, тут дуже багато питань.

- Які ще правопорушення ми побачили? Чи не дискредитувала себе українська влада, коли була вже друга поставка нелегальної зброї з окупованої території, чи не мали зупинити ці поставки ще під час першого випадку?

- Виникає питання, тому що коли ми бачимо початок цієї операції, фактично злочин був вже тоді завершений - і висловлювання Савченко, і перше постачання зброї, і її застосування, перевірка на полігоні вже свідчили, що злочин певною мірою завершений, і тоді вже можна було проводити реалізацію. Але я підозрюю, що політична складова пересилила юридичну, і вирішили зробити таке невеличке шоу, підтягнути це все під екран, показати суспільству, як валяться кумири. І продовжили все це дійство до другої поставки зброї.

В нормальних країнах більшу частину злочинів припиняють на стадії або підготовки, або навіть задумів. Є таке поняття, як превентивні заходи, профілактичні заходи. Чому це не було застосовано? Можливо, піар переміг юридичну складову. Справді, і щодо Рубана дуже багато питань - не тільки за останню цю подію, а й взагалі, починаючи, як казала Служба безпеки, з 2004 року. І багато питань є до Надії, як я казав, ще починаючи з середини 2000-х років. Це такі цікаві персонажі. Якщо вони зможуть їх об’єднати не тільки цією справою, а й їхнім куратором... Те, що за цим стоїть Віктор Медведчук, а за Медведчуком стоїть Російська Федерація - в Україні, здається, ні в кого це не викликає сумніву. Всі бояться назвати це прізвище, але от декілька днів тому на одному з каналів чітко прозвучало, що коли активісти Майдану приїхали до Медведчука, він тоді сказав: "Ви хочете воювати, я вам влаштую війну, я вмію воювати". І не виключено, що один з елементів цієї війни - помста цієї людини не конкретним особам, які приїхали і знищили його паркан і браму до хати, але й кара всій Україні.

- До речі, було декілька версій, чому сталася така ситуація із Савченко. Одна з них - це пов'язано з тим, що Медведчук монополізував відносини між Володимиром Путіним і Петром Порошенком, і таким чином його хочуть поставити начебто на місце. Друга версія є - що хочуть знизити рейтинги Юлії Тимошенко, які дуже стрімко ростуть.

- Савченко в перший же день повернення в Україну після полону поводилася досить агресивно по відношенню до Тимошенко. І я сумніваюся, що ця вся історія якось може вплинути. Так, будуть притягувати, будуть згадувати, що вона її включила в список "Батьківщини", але треба чітко розділити: якщо Надія попала б зараз знову там десь за кордон і була заарештована, Україна, по ідеї, мала би встати і сказати: "Це наша громадянка, ми зробимо все, щоб її звільнити, незважаючи на те, хто вона". Так діє цивілізована країна, яка витягує свого громадянина, яким би він не був, з полону, із заручників, з в'язниці. Він прибуває сюди, і тут, на місці, з ним починають розбиратися - хто він, що він, які були процеси.

Нецивілізована країна - ми бачимо ставлення Росії до своїх громадян: потрапив у полон - твої проблеми, знищили, то і знищили, немає людини - немає проблеми. Тому, незважаючи на всі бажання, Тимошенко якраз тут менше всього.

https://apostrophe.ua/uploads/image/01f66bb77f7428288463d4e00b81a781.jpg

Фото: УНІАН

Такі самі питання можуть бути і до президента, тому що він їй піднімав рейтинг всіма особистими літаками, нагородою Героя України і так далі, то вони тут стоять десь у рівній мірі. Я би це відкинув. А от те, що справа все ж таки повинна мати логічне завершення - це сто відсотків...

...Ситуація дуже проста. В Америці, коли зрозуміли, що не можуть довести, що Аль Капоне - вбивця, його посадили за несплату податків. Байдуже, чому його посадили, головне, що він сидить. Так давайте зробимо таким чином: от перевіз Рубан зброю, так візьміть окремо цю справу. Який факт є? От він сів у машину, цю машину завантажили, це все задокументовано, він цю зброю перевіз, ця зброя належить злочинцям, терористам - все, посадіть його. А вже в процесі того, як він буде сидіти, доводьте щось більш глобальне.

А коли в нас є ситуація із так званим журналістом Коцабою, коли є переконливий факт: от він виступив проти мобілізації, взяв гроші від російських медіа-ресурсів, поїхав за ті гроші в Москву, виступив на телебаченні, потім приїхав на Прикарпаття, приймав телевізійні групи, возив їх по селах. Тобто є повністю довершений факт скоєння злочину, відповідно до Кримінального кодексу, щодо перешкоджання мобілізації. Все, доведіть цю справу до кінця, для чого робити з нього державного зрадника? Посадіть його за конкретним фактом. Ні, вони взяли державну зраду, і це нічим не закінчилося. Я розумію, йдуть там якісь судові процеси, але факт залишається фактом. Починають на дрібних речах робити результат, а насправді люди чекають зовсім іншого. Тому люди зневірилися, тому починається така підтримка Савченко, от декілька днів тому вона виступала на каналах, і підтримка її просто шалена, а це означає шалену зневіру щодо влади. На жаль, це той фактор, який колись - в 1917-1920 роках - знищив Україну і не дав нам шансу вийти в цивілізований світ. Я не хочу повторення цього. Такі люди, однозначно, не мають бути не тільки біля влади, вони мають бути десь подалі взагалі від суспільства.

- Наскільки можливо було реалізувати озвучений сценарій теракту у Верховній Раді?

- Теоретично такі речі дуже легко реалізовуються, тому що Україна накачана зброєю. За різними оцінками, близько шести мільйонів стволів на руках, і не всі з них легальні. І в нас значна кількість людей, яка зневірена у владі та має досвід військових дій, це дуже велика проблема. Зараз людині набагато простіше вирішити питання, кинувши гранату. Були випадки, коли колектори там щось не те сказали, і закінчувалося вибухом гранати.

Тобто знайти певну групу осіб і підготувати їх для проведення такої спецоперації, я думаю, можливо. Можливо, не такими методами і не такими людьми, які за це взялися, але отаке жахливе бажання щось змінити радикально є. Україна завжди відрізнялася своєю махновщиною, отаманщиною, якимись нестандартними діями окремих особистостей, тому все можливо. І люди, які близькі до влади, розуміють, що це шлях в нікуди. Все ж закликаю і владу, і опозицію менше радикалізуватися, менше робити різких заяв і шукати шляхи дотику. Все має відбуватися демократичним шляхом і за допомогою діалогу.

25 03 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2018-03-26/vse-boyatsya-skazat-kto-stoit-za-savchenko-a-poroshenko-sovershil-oshibku---eks-zamglavyi-sbu/17598