на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Василь Богдан, експерт з питань безпеки, генерал-лейтенант, публіцист

Операція "Заморозка":
навіщо Путіну потрібні "вибори" на окупованому Донбасі

Незаконні вибори глав республік і депутатів так званих "народних рад" Д-ЛНР заплановані на 11 листопада. Стало відомо, що Росія готова на офіційному рівні в Мінську визнати результати "виборів" - про це заявила учасник мінських переговорів, перший віце-спікер Ірина Геращенко. "Апостроф" попросив ветерана зовнішньої розвідки, генерал-лейтенанта Василя Богдана прокоментувати, до чого Росія може вдатися після "виборів", та яке вони мають значення для російської політики щодо Донбасу.

 

"Вибори" в "ДНР-ЛНР" - незаконні, не відповідають ні Мінським домовленостям, ні стандартам ОБСЄ, ні законодавству України. Вони суперечать закону про особливий статус тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей, всіляким домовленостям в "нормандському форматі" і рекомендаціям ЄС, ОБСЄ та провідних країн світу про недоцільність і незаконність таких виборів. Зрозуміло, що вони не матимуть жодних наслідків у правовому полі. Думаю, розсудливі люди на окупованих територіях також засуджують ці вибори.

Проведення цих виборів свідчить про те, що путінський режим взагалі не має наміру виконувати Мінські домовленості. Дедалі більше помітна тенденція намагань Путіна заморозити конфлікт на Донбасі, щоб за допомогою цього важеля змушувати Україну до поступок. Насамперед спробувати "обміняти" Донбас на Крим.

Мені здається, що масштабних бойових дій з боку терористів і російських регулярних військ на Донбасі очікувати не варто. Адже, по-перше, є чітка позиція міжнародного співтовариства, НАТО, ЄС і США. По-друге, українські Збройні сили і їхні можливості настільки виросли, що Путін не наважиться на якусь масштабну операцію. Та й йому це зараз не потрібно, бо невдовзі в Україні мають відбутися президентські і парламентські вибори.

Зусилля Путіна спрямовані, по-перше, на провокації на східному фронті, і, по-друге, на задіянні "п’ятої колони", щоб розколоти українське суспільство, деморалізувати, дезорієнтувати і демобілізувати його. За допомогою інформаційно-пропагандистських кампаній Путін хоче скомпрометувати основні інститути української держави та привести до влади прокремлівські сили, які змінять євроатлантичний вектор України.

На це Путін і спеціальні служби РФ розраховують. Думаю, очевидно, які українські ЗМІ ідуть у фарватері російської політики, фактично перетворившись на рупор Кремля. Вони намагаються впровадити у свідомість українських громадян позицію про те, що мир потрібен за будь-яку ціну, незважаючи на всі ризики та загрози. І, головне, що цього миру слід досягти шляхом поступок Кремлю і на умовах Кремля. Я переконаний, що таких поступок не буде, але очевидно, що Росія робить спроби.

Потрібна потужна консолідація українського суспільства, попри всі проблеми, пов’язані з тим, що завершується термін чинного президента. Президент у межах своїх повноважень повинен вжити всіх заходів для проведення президентських та парламентських виборів відповідно до міжнародних та українських стандартів, не допустити втручання Росії у вибори і брутального фінансування нею певних кандидатів і політичних сил.

8 11 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/foreign-policy/2018-11-08/operatsiya-zamorozka-zachem-putinu-nujnyi-vyiboryi-na-okkupirovannom-donbasse/21863