на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Костянтин Боровoй

Страшно і небезпечно: єдиний спосіб,
як Україні повернути захоплених моряків

Західні країни навряд чи введуть нові санкції проти Росії за захоплення українських кораблів у Керченській протоці. Разом з тим, Україні слід взяти в свої руки ініціативу з притягнення Росії до відповідальності. В першу чергу, необхідно діяти в міжнародних судах. А про стан війни з Росією Україні слід було б оголосити ще в 2014 році. Таку думку висловив "Апострофу" російський опозиціонер Костянтин Боровoй.

 

Захоплення українських кораблів Росією був порушенням міжнародних угод про свободу судноплавства. Сьогодні цьому перешкодила Росія, а завтра її приклад можуть наслідувати якісь інші держави. Це дуже небезпечно. Тому що в якійсь мірі Китай використовує ту ж технологію, правда дещо змінену: створює у вільній зоні насипні острови і оголошує навколишні води державною територією.

Проблема вже не у відношенні до Путіна, а у взаєминах між державами і міжнародній торгівлі. Багато хто чекає, що тепер вирішили не пускати Росію в європейські порти... Я думаю, що такого не буде, спеціальних санкцій з цього приводу не буде - буде спокійна реакція міжнародних організацій. Мстити Росії ніхто не буде. Але тепер в міжнародній практиці будуть враховувати таке порушення угоди. Тому що це небезпечний прецедент.

Можливо, назрів час скликання міжнародної конференції щодо дій Росії. Рішення там прийматися не можуть, але повинні прозвучати якісь пропозиції, як протидіяти порушенню міжнародних угод. Тому що це робиться вже не тільки проти України. Потрібні колективні рішення, а формати "Великої двадцятки" і Ради Безпеки ООН не дозволяють приймати радикальні рішення. Значить, потрібно думати про створення нового формату.

Дуже багато залежить від України. Не варто розраховувати, що всі зараз кинуться захищати її інтереси. Україна повинна ініціювати розгляд порушення угод, повинна подавати до міжнародних судів. Я розумію, що зараз не до цього - скоро вибори. Але президент і демократичні інститути України повинні зробити над собою зусилля і зайнятися цими проблемами.

Статус захоплених моряків повинен бути визначений самою Україною. Це військовополонені, але для цього потрібно оголошувати не воєнний стан, а стан війни. Це страшно і небезпечно, але, мабуть, ніяких інших методів вирішення цієї проблеми немає. Росія не перебуває у стані війни з Україною і кваліфікує моряків як порушників кордону.

Потрібно почати з того, щоб Україна абсолютно змінила ставлення до цієї військової агресії. Дуже не хочеться визнавати стан війни і припиняти торгові і дипломатичні відносини з Росією. Але тоді проблеми не вирішити, тоді це нормальна економічна взаємодія, а моряки - ніякі не військовополонені.

Якщо зважити всі доходи і втрати від цієї політики бездіяльності, то виявиться, що втрат більше. Головні справи повинна робити Україна. Будучи незалежною і самостійною державою, Україна цього не демонструє. Пора вже виходити з цього стану інфантильності.

Неприйняття ситуації як військової агресії призводить до таких парадоксальних фактів на кшталт зростання товарообігу між Україною і Росією. Завдання України зараз - вийти з цього абсурду і визнати реальність.

Україна закликає Захід не будувати "Північний потік-2". А Україна перекрила всі вентилі для російського газу? Ні. Адже це інфантильність і небажання сприймати дійсність.

12 12 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/foreign-policy/2018-12-12/strashno-i-opasno-edinstvennyiy-sposob-kak-ukraine-vernut-zahvachennyih-moryakov/22694