на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Євген Магда, Інститут світової політики

Геополітичне танго у Парижі

Святкування завершення Першої світової війни у Парижі мало низку очікувань, яким не судилося збутися. Проте на них варто зупинитися, аби краще розуміти останні тенденції міжнародних відносин.

Геополітичне танго у Парижі

Насамперед зауважу про формат святкування. Приймаюча сторона наголошувала, що не буде сприяти двостороннім зустрічам на полях святкування. Нічого дивного, адже героєм мав бути лише Еммануель Макрон. Президент Франції останнім часом виглядає більш популярним за кордоном, ніж всередині країни, і йому потрібно змінювати ситуацію, оскільки «Національне зібрання» на чолі з Марін Лє Пен стрімко набирає електоральні бали.

Макрону потрібно збільшувати оберти, і наслідком цього вже стало створення коаліції європейських армій, яка не прийшлася до смаку Дональду Трампу. Проте Макрона це не зупиняє, адже послаблення позицій Ангели Меркель дає йому шанс стати найпотужнішим європейським політиком. А з цієї позиції – боротися за переобрання у Франції.

На поведінку Трампа, безумовно, впливають результати проміжних виборів до Конгресу.

https://politeka.net/wp-content/uploads/2018/09/%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%B4-%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BF-39.jpg

Демократи, які здобули більшість у Палаті представників, намагатимуться регулярно псувати настрій 45-му президенту США. Їх, поза сумнівом, надихнув цей успіх, проте фанатам майбутнього імпічменту Трампа, думаю, варто трохи вгамувати свої надії. У нинішніх умовах подібний сценарій, який завдає удару по політичній стабільності американського політикуму в цілому навряд чи є вірогідним. Втім, боротьба між демократами та республіканцями не вщухатиме.

Не варто абсолютизувати факту відсутності діалогу Трампа та Путіна у Парижі, вони матимуть нагоду для переговорів наприкінці місяця під час саміту G-20 у Буенос-Айресі.

Куди цікавішим буде фон переговорів, адже Росія протягом останнього часу отримала кілька дошкульних ударів по своєму іміджу у світі. Останній – шпигунський скандал у Австрії, який змусив міністра закордонних справ альпійської республіки Карін Кнайсль скасувати візит до РФ. Обурення Лаврова цим кроком мало що змінило у ситуації в світі, де британські спецслужби, схоже, розгорнули широкомасштабну кампанію з перевиховання Кремля.

Подейкували, що у Парижі відбудеться зустріч лідерів Нормандської четвірки, які востаннє сиділи за столом переговорів два роки тому. Проте ані заяви Путіна, ані позиція Порошенка не сприяли зібранню квартету лідерів держав, які ведуть діалог про врегулювання конфлікту на Донбасі.

Росія не приховує прагнення до зміни влади у Києві, і намагатиметься вплинути на перебіг президентських та парламентських виборів у 2019 році.

путин

Та й створювати позитивні інформаційні приводи для Ангели Меркель у Кремлі навряд чи прагнуть. Для Петра Порошенка гіпотетична зустріч з Путіним можлива виключно за умови гарантованого просування у врегулюванні конфлікту, яке той гарантувати намірів не має. Тому український президент обмежився обговоренням ситуації на Донбасі, долі заручників та перспектив введення туди «блакитних шоломів» ООН з Ангелою Меркель та Еммануелем Макроном.

Коротка зустріч Порошенка та Трампа стала провісницею засідання двосторонньої комісії з питань стратегічної співпраці, яка була започаткована ще за президентства Леоніда Кучми. Принагідно можна згадати візит до Києва міністра енергетики США Ріка Перрі, який має продемонструвати зацікавленість Вашингтону у ефективній взаємодії з Україною та сприяти більш оптимістичній долі української ГТС на тлі просування NordStream2.

Виглядає показовим той факт, що 100-у річницю завершення Першої світової війни лідери цивілізованого світу святкували поряд з Путіним, дії якого штовхають світ до нової конфронтації.

Проте світові реалії сьогодні є саме такими: міжнародні відносини є доволі цинічними, у них немає місця сентиментам та слабкості. Тому Україні варто зосередитися на формуванні національних інтересів та створенні інструментів їхнього просування та захисту.

2 листопада 2018 року

https://politeka.net/ua/reading/analytics/792792-geopoliticheskoe-tango-v-parizhe/