на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Денис Рафальський, Дмитро Качура

Кум Путіна повертається в публічну політику в Україні:
хто тепер зайвий

Офіційне рішення Віктора Медведчука вступити в партію "За життя" свідчить про готовність кума президента Росії повноцінно повертатися в публічну політику після багатьох років "утримання". Не обійшлося в цій історії й без внутрішніх непорозумінь у команді "За життя": об'єднання Вадима Рабіновича з Медведчуком стало явною несподіванкою для нардепа Євгена Мураєва. Навіщо потрібно було публічно "світити" Медведчука і як це може вплинути на політичні розклади в "біло-блакитному" таборі напередодні президентської виборчої кампанії, розбирався "Апостроф".

 

Чутки про неформальний вплив Віктора Медведчука на внутрішні процеси в партії "За життя", співзасновниками якої є народні депутати Вадим Рабінович ("Опозиційний блок") та Євген Мураєв (позафракційний), ходили досить давно. Але одна справа – пересуди, а інша – доконаний факт публічної заяви про входження одіозного лідера "Українського вибору" в цей політпроект. Тим більше заради цього організатори цієї події розіграли ціле шоу: на телеканалі NewsOne, формальним власником якого є Мураєв, провели голосування. Глядачі обирали політиків, які могли б, на їхню думку, увійти в партію "За життя". Найбільш відомим і досить несподіваним кандидатам став Віктор Медведчук.

Рабінович, оголошуючи про позитивне рішення Медведчука, особливо не приховував своєї радості. "До нього (Медведчука, – "Апостроф") в усі часи бігали радитися політики, а представники "Опозиційного блоку" хотіли бачити його у себе в партії як "золотий ключик" в переговорному процесі з Росією. І ми, говорячи від душі, прийнявши його до своїх лав, "зробили" Опоблок! Як там у популярному кіно Мюллер Штірліцу говорив: "за п'ять хвилин і безо всяких фокусів!" – заявив Рабінович в ефірі одного з телеканалів. Хоча, за інформацією "Апострофа", в 2014 році основні групи впливу (мова йде про "газовиків" і групу Ахметова) всіляко протидіяли появі людей Медведчука в своїх лавах.

Різкі слова лідера "За життя" стосовно своїх колег за Опоблоком (нагадаємо, формально Рабінович залишається у фракції цієї політсили) виглядають вельми показовими в контексті складних кулуарних переговорів між політичними гравцями, що орієнтуються на колишніх виборців Партії регіонів і Компартії, з приводу єдиного кандидата на майбутніх президентських виборах. Нагадаємо, найпопулярнішими фігурами цього табору є співголова фракції "Опозиційного блоку" Юрій Бойко, що входить в так звану групу "газовиків", а також згаданий вище Рабінович.

Ще недавно Рабінович ратував за висунення спільної з Опоблоком кандидатури в кампанію, аргументуючи це побажанням виборців. Тепер же його позиція змінилася. "Сьогодні, коли ми забрали "ключ" до миру на сході і обміну полоненими, ми стали значно сильніші. І треба проаналізувати, чи потрібні якісь союзи, тандеми або переговори. А, можливо, вони нам і не потрібні тепер взагалі", - сказав лідер "За життя" у коментарі "Апострофу".

Втім, експерт Кость Бондаренко впевнений, що діалог щодо єдиного кандидата продовжиться безвідносно до вступу Медведчука в партію "За життя". "Це гра на публіку, не більше. Рабінович знає, що в найближчі пару місяців переговори будуть продовжуватися. Адже Медведчук і раніше був в партії, тільки на цьому не акцентувалась увага. І для Ахметова, і для Бойка, які знали реальний стан речей, це (офіційний вступ Медведчука в партію, - "Апостроф") не стане аргументом. Якби вони це зробили рік тому, для багатьох такий поворот подій став би сюрпризом. А зараз це секрет полішинеля. І все було обставлено як шоу", - зазначив Бондаренко в коментарі "Апострофу", підкресливши, що Медведчук був вагомим елементом політики партії "За життя" протягом останнього року.

https://apostrophe.ua/uploads/image/c286cc89a88a15515b34f6e100d7eae4.JPG

Віктор Медведчук прийняв пропозицію Вадима Рабиновича Фото: facebook.com/MEDVEDCHUKVV

У свою чергу політолог Ярослав Макітра прогнозує, що Медведчук може відсунути Рабіновича від процесу переговорів з лідерами Опоблоку за єдиного кандидата на президентських виборах. "Публічний вступ Медведчука в "За життя" – це перш за все політична легітимізація самого себе. А заодно підняття ставок і особиста гра для подальших торгів. Для представників "біло-синього" табору вкрай важливо, щоб на цих президентських виборах був один кандидат. "Газовики" ставлять на Бойка. Відокремлена участь Рабіновича зменшує шанси обох для виходу у другий тур. Очевидно, що відтепер торги буде вести не Рабінович, а Медведчук. Це абсолютно не означає, що можливості домовитися не буде. Просто тепер цим питанням буде займатися Медведчук", - сказав експерт "Апострофу".

У всій цій історії є одна людина, яку те, що відбувається, явно застало зненацька. Мова йде про голову політради партії "За життя" Євгена Мураєва. У себе на сторінці в Facebook той визнав, що він "дивується" від того, що відбувається. Пізніше, на одному з ефірів Мураєв заявив, що не вів переговори з Медведчуком і не був в курсі того, що вони велися загалом. Однак на цьому його опозиційна стосовно союзника риторика закінчилася. Далі були звичні дифірамби на адресу кума Путіна щодо його ефективності й миротворчості, а також участі у звільненні заручників.

Один з учасників програми, на якій Рабінович оголосив про пропозицію Медведчуку, не під запис говорить "Апострофу", що Мураєв був стурбований ходом програми, підбором кандидатів на приєднання до партії й формою їх подачі. У нього теж склалося враження, що ця історія стала сюрпризом для позафракційного депутата.

На думку Костя Бондаренка, Мураєву навряд чи сподобалося, що він виступає в ролі глядача, а не учасника переговорів про розширення політичної сили з використанням його ж телеканалу. "Партія може втратити Мураєва, для якого легалізація Медведчука стала якоюсь несподіванкою. Очевидно, що з ним не радилися. Відчувається певна напруженість у його висловлюванні на цю тему. Партія набула фінансиста, але може втратити розмовляючу голову", - вважає експерт.

Співрозмовник видання, знайомий з Мураєвим, оцінює шанси на вихід депутата як 50:50. "Дуже велика ймовірність, що нардеп візьме участь у президентських перегонах і запустить окремий політпроект", - прогнозує він.

При цьому він не може сказати, коли буде рішення.

З самим Мураєвим для отримання коментаря "Апострофу" зв'язатися не вдалося.

Ще одну версію появи Медведчука в партії "За життя" у Facebook висловила нардеп від "Народного фронту" Вікторія Сюмар. "Рабінович знімається на користь Бойка, Медведчук за це отримує шанс, наприклад, на посаду спікера (бо інакше людині, яка є головним комунікатором з Путіним, повертатися в політику не має сенсу). Бойко не виграє вибори, але в другий тур за таких розкладах може вийти, ну і претендувати на посаду прем'єра "заради об'єднання країни". Ну і президент той, хто вміє домовлятися з Москвою. Тому ці вибори – це боротьба, чи отримає Москва компенсацію за 2014 рік", - вважає вона.

31 07 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/political-parties/2018-07-31/kum-putina-vozvraschaetsya-v-publichnuyu-politiku-v-ukraine-kto-teper-lishniy/19576