на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Микола Маломуж, український військовик,
колишній Голова Служби зовнішньої розвідки України,
генерал армії України

Росія не піде з Донбасу,
але світові гравці готують новий сюрприз Путіну

Чергова зустріч спецпредставника Держдепартаменту США з питань України Курта Волкера

 з помічником президента РФ, куратором Донбасу Владиславом Сурковим, про яку недавно заявив Волкер, не відіграватиме важливу роль у вирішенні конфлікту на Донбасі. Але ця зустріч може стати початком нового етапу переговорів щодо Донбасу. Разом з тим питання врегулювання конфлікту на Сході України можуть бути включені в новий формат за участю світових лідерів, переговори щодо якого зараз ведуться. Про це "Апострофу" розповів екс-глава Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж.

 

Ситуація така: зараз йдуть глобальні переговори щодо нового світопорядку. Поки що це питання обговорюється в закритому режимі між США, Європейським Союзом, Китаєм, Японією, Індією, Бразилією, Канадою, Росією. Тобто сюди включені великі світові гравці.

А вже у цьому форматі ведуться переговори щодо врегулювання складних проблем - Україна, Сирія, Північна Корея, Іран, Афганістан, Ісламська Держава. І у руслі великих домовленостей йдуть переговори відносно того, яка може бути модель врегулювання конфлікту на Донбасі поруч з напрацьованими Мінськими угодами, та які конкретні кроки треба зробити.

Що стосується нової ймовірної зустрічі у форматі Волкер-Сурков, то представник США уповноважений вести наступну лінію - щоб йшли по пунктам Мінських угод, але за підтримки провідних країн світу. Тобто це новий формат впливу на Росію, щоб вона вийшла з Донбасу.

Однак варто зауважити: Росія сьогодні не готова до ефективних дій, визначених Мінськими угодами. І зустріч Волкер – Сурков пройде у форматі обговорення. По-перше, торкнуться питання обміну полоненими – Волкер наполягатиме на цьому. По-друге, очевидно будуть розмови відносно миротворчого контингенту. Але тут Росія стоїть на своїх умовах. Вони зроблять якісь реверанси-поступки, але не дозволять, щоб миротворці контролювали українсько-російський кордон на окупованих територіях. Адже на даному етапі Росія використовує ситуацію на Донбасі для тиску на Україну та наших партнерів. Тому вона не відмовиться від цього засобу у найближчі місяці.

Але Волкер виконає свою місію – проведе черговий етап переговорів з пропозиціями щодо обміну полонених, щодо миротворчого контингенту, щодо повного припинення вогню і щодо відновлення контролю на кордоні і, можливо, пропрацювання варіанту перехідної адміністрації. І якраз наступна зустріч Волкера з Сурковим може бути початком нового етапу, в якому ці пункти будуть визначені. Але зараз складно прогнозувати, як піде процес, тому що Росія займає жорстку позицію у стратегічних проблемах регулювання. А що стосується незначних проблем – тут вони свої думки озвучать. Тобто це буде дискусійний формат, який поки не призведе до конкретного рішення.

Що ж стосується миротворчої операції на Донбасі, то поки що ніякого пожвавлення чекати не варто. Росія стоїть на своєму (миротворці з обмеженими функціями і тільки на лінії розмежування), і поки що Рада Безпеки ООН не може перестрибнути через російську голову.

Хто може реально змінити ситуацію? Це країни-учасниці, які зараз готують новий пакет глобальних домовленостей, щоб не допустити глобальних катастроф. І в цьому форматі ми вже можемо говорити про дорожню карту по Україні. Так, можливо дорожня карта, яка буде підготовлена за участі міністрів закордонних справ провідних країн світу в якійсь мірі співпадатиме з Мінськими угодами. Але це буде зовсім інший формат. Це реальна програма дій, яка зараз готується і буде затверджена у новому форматі за участю зокрема Росії. І це буде юридично зобов’язуючий документ і програма дій з виконання під егідою керівників головних країн світу і їх уповноважених представників, наприклад, міністрів закордонних справ, міністрів оборони. Тобто це той контингент учасників робочої групи, який приймає рішення відповідно до правової позиції країн учасниць цього формату. І тільки такий формат спрацює.

А формат Волкер-Сурков можна назвати підтримкою України, яка не має реальних перспектив із врегулювання ситуації, оскільки Волкер не має тих повноважень, які б дійсно дозволили це зробити. Він правильно діє в межах своїх повноважень, озвучує погоджену позицію НАТО і Євросоюзу.

 

Новий формат

Формат за участю провідних країн світу зріє. Але зараз йде тяжкий процес неофіційних переговорів. Це буде формат на кшталт Гельсінських угод, де будуть прийматися всі стратегічні рішення щодо нового світопорядку – це обмеження і контроль глобальних озброєнь, недопущення глобальних контраверсійних сценаріїв між різними блоками, а також вирішення проблем стратегічного, економічного, екологічного і безпекового (виживання людства) характеру. Тобто готується потужний формат на новому якісному етапі, який дасть програми дій по кожній проблемній ситуації, включаючи Україну. Буде прийнято юридично-зобов’язуючі документи. І найголовніше - буде створено механізми реалізації не під егідою Тристоронньої контактної групи, яка по суті нічого не вирішує, а в рамках серйозного формату. І в цьому форматі Путін буде критично залежним від усіх домовленостей, тому що там стоятиме питання і перспектив самої Росії. Тому це зовсім інший механізм.

2 11 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2018-11-02/rossiya-ne-uydet-s-donbassa-no-mirovyie-igroki-gotovyat-novyiy-syurpriz-putinu/21729