на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Iгор Петренко, політичний експерт МПЦД

В Порошенка готові на різкий крок заради влади:
на Банковій є кілька сценаріїв

В оточенні президента Петра Порошенка розглядають кілька сценаріїв до президентських виборів-2019, котрі дозволять зберегти владу чинному главі держави. Зокрема, на Банковій всерйоз задумалися про такий радикальний крок, як конституційна реформа з обмеженням повноважень президента, аби значно поліпшити імідж Порошенка в очах українців. Таку думку висловив "Апострофу" політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко.

 

В Петра Порошенка зараз складна ситуація, оскільки багато хто відвертається від нього. Багато незадоволених депутатів у БПП, оскільки там є пул наближених, де вигоду отримують всі, та інші, до яких звертаються в разі необхідності.

Порошенко втрачає свою підтримку, і на Банковій обмірковуються різні сценарії. Якщо раніше ми говорили про зручного кандидата в другому турі (президентських виборів), яким міг бути представник "біло-блакитних", де більш рейтингові кандидати (Юрій Бойко з багатомільйонною підтримкою або Вадим Рабінович), то зараз, при зменшенні шансів на потрапляння Порошенка в другий тур, цей сценарій не дуже працює. Тому, наскільки мені відомо, на Банковій вже думають про конституційну реформу.

При цьому Порошенко ще має шанси змінити ситуацію та знайти джерела зростання рейтингу, використовуючи різні механізми, в тому числі маніпулятивні. Головна проблема президента - те, що він поки не дає ніяких сигналів про те, що відбуватиметься: як для олігархів, так і для суспільства. Так, використовується риторика НАТО, ЄС, частина якої, можливо, спрацьовує. Але тут немає посилу тим же олігархам, щоб вони розуміли, як і що відбуватиметься та чого їм очікувати. Суспільству даються певні посили, але вони без підтвердження і не можуть викликати велику симпатію.

Тому обмірковується можливість конституційної реформи, в результаті якої президент міг би опинитися у більш виграшній позиції. Але цю реформу можуть відтермінувати, щоб зіграти ближче до виборів і показати, що Порошенко - єдиний президент, який обмежив свої повноваження. У той же час у владі думатимуть про парламентські вибори і можливості чинного глави держави претендувати на всю повноту влади в якості прем'єр-міністра. Такий варіант теж обговорюється.

Також критично важливо для Порошенка, щоб він був єдиним висуванцем від влади. І він зараз над цим працює, всіляко намагаючись ангажувати прем'єра Володимира Гройсмана, не давати йому можливості для якихось маневрів. З іншого боку, на Порошенка дуже тисне Юрій Луценко, який дуже хоче посісти місце прем'єр-міністра, оскільки той же Гройсман менш лояльний і активно працює з "Народним фронтом", проводить активні зустрічі з українськими олігархами, в нього досить хороша комунікація з Рінатом Ахметовим. Це, безумовно, не подобається Банковій, але його не можуть "злити", оскільки в парламенті зараз складна ситуація. Можливо, знайти голоси (за зняття Гройсмана) було би простіше, але призначити іншого прем'єр-міністра - це вже складно. Особливо якщо буде кандидатура Юрія Луценка, адже всі прекрасно розуміють, під чию дудку він танцюватиме. Але зараз Гройсман успішно маневрує між усіма.

Тобто завдання Порошенка - залишитися одним висуванцем (від влади), зацементувати свій пул оточення, щоб усі орієнтувалися на нього. Але це йому поки не дуже вдається, оскільки його рейтинг падає, а шанси на переобрання зменшуються. Відповідно, зменшується кількість лояльних людей, готових його фінансувати.

Наскільки я знаю, найбільшим показником підтримки того чи іншого кандидата є формування бюджету, головними наповнювачами якого є олігархи. Зараз ми бачимо, що бюджети багатьох кандидатів порожні, крім тих, у яких є серйозні ресурси, які вони можуть вкладати. Петро Олексійович навряд чи витрачатиме свої гроші, оскільки він же президент. Відповідно, його повинні підтримувати та фінансувати інші. Але, наскільки мені відомо, на сьогоднішній день у нього немає ні особливо великих вливань, ні гарантій щодо фінансової допомоги у проведенні кампанії. Це ж стосується і деяких інших рейтингових кандидатів.

5 04 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/government/2018-04-05/u-poroshenko-gotovyi-na-rezkiy-shag-radi-vlasti-na-bankovoy-est-neskolko-stsenariev/17756