на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Ігор Романенко, генерал-лейтенант запасу

У Кремлі бояться атакувати Україну в Азовському морі

Після численних затримань росіянами українських та іноземних суден в Азовському морі, а також посилення військової присутності Росії в регіоні, експерти озвучили занепокоєння щодо військових планів Кремля. Свою думку про ймовірні наміри Росії розпочати агресивні дії в Азовському басейні та готовність України до такого наступу "Апострофу" висловив генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко.

 

Після окупації Криму та будівництва Кримського мосту росіяни обмежили наші економічні можливості в Азовському морі. Кораблі висотою понад 33 метри туди заходити вже не можуть. Це притому, що раніше до нас у порти заходили судна заввишки 38 метрів і більше.

Зупинки українських та іноземних суден, які прямують в українські порти - тиск з боку росіян. Росіяни збільшили кількість військових кораблів в Азовському морі до 40 (які перекинули з Каспійського моря - "Апостроф"), передали їх "ефесбешникам", які там виконують функції прикордонників. Йдеться про десантні кораблі, катери, пристосовані до неглибокого Азовського моря — тобто з осадкою 6-7 метрів, а також артилерійські і ракетні катери. Деякі з них оснащені ракетами "Калібр" — це російський варіант американських "Томагавків". Росія завдавала удари цими ракетами і з тих самих кораблів з Каспійського моря по Сирії. Тепер вони в Азовському морі...

Тому жодних ілюзій з приводу ймовірності російської атаки в Азовському морі не може бути. Наші можливості - скромніші. З шести артилерійських катерів "Гюрза-М", які українські Збройні сили прийняли на озброєння, два ми завели в район Азовського моря. Працюємо над ракетними катерами, але для цього потрібні час, кошти і налагоджене виробництво.

Такий дисбаланс сил Збройні сили України компенсують за рахунок інших видів збройних сил — Сухопутних військ і Повітряних сил. Туди підтягують артилерію, танки, системи залпового вогню, відпрацьовують стрільбу по морських цілях. Так само проводять навчання з використання вертольотів Мі-24, штурмовиків Су-25 тощо. Виходимо з того, що є в наявності у Збройних сил України — сили концентрують на випадок, якщо росіяни розпочнуть бойові дії в районі Азовського моря.

Це - малоймовірний сценарій, оскільки росіянам зараз більш вигідно використовувати українські вибори, можливості "п'ятої колони" у нашій державі. Для них це - більш раціональний, ефективний і менш витратний спосіб. Але, як завжди, Росія не може показати, запропонувати нічого суттєвого в соціальній, економічній та інших сферах, окрім військової. Тому вони й застосовують військові інструменти.

Звісно, потенціал Збройних сил Російської Федерації значно потужніший, ніж у наших Збройних сил. Але Росії відомо, що вона понесе дуже великі втрати у випадку військової операції на Азовському морі, і тому зараз не йде на такий сценарій.

Після втрат, які ми понесли через анексію Криму і захоплення корабельного складу наших Військово-морських сил, потенціал ВМФ України, звісно, суттєво зменшився, і цим треба займатися. Однак потрібно працювати над протистоянням широкому спектру загроз — і десантної операції, і пробиття сухопутного коридору до Криму. Хоча зараз необхідність такого коридору для росіян уже менша через побудову Кримського мосту.

13 09 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2018-09-13/v-kremle-boyatsya-atakovat-ukrainu-v-azovskom-more-general-nazval-prichinyi/20601